Доступність посилання

ТОП новини

Сепаратисти заявили, що хочуть обговорення поправок до Конституції України


Владислав Дейнего, архівне фото
Владислав Дейнего, архівне фото

Сепаратисти з Донбасу заявили у вівторок, що Тристороння контактна група на найближчому засіданні 24 листопада обговорить можливі поправки до Конституції України.

Зокрема, представник сепаратистів Луганська Владислав Дейнего заявив, що зміни до Конституції України «мають бути узгоджені з представниками Донецька й Луганська, чого, на жаль, досі не відбулося».

А законопроект про внесення змін до Конституції, який наразі в першому читанні ухвалила Верховна Рада України, «категорично не відповідає» мінським домовленостям і має бути приведений у відповідність із ними, наводить слова Дейнега в Мінську після зустрічі Контактної групи російське агентство «ТАСС».

У вівторок, 17 листопада, у столиці Білорусі відбулися зустріч Тристоронньої контактної групи, зокрема і з участю представників сепаратистів, а також засідання її робочих підгруп. Наступна зустріч запланована на 24 листопада.

І донецькі й луганські сепаратисти, і Кремль, що підтримує їх, заявляють, що пункт мінських домовленостей про те, що конституційні зміни в Україні мають бути узгоджені з представниками «окремих районів Донецької й Луганської областей», треба розуміти як необхідність такого узгодження саме з проросійськими сепаратистами, які захопили ці території збройною силою за підтримки Москви й угруповання яких «ДНР» і «ЛНР» визнані в Україні терористичними. У Києві ж наголошують, що всі пропоновані для частини Донбасу особливості місцевого самоврядування, передбачені планованими змінами до Конституції про децентралізацію, були узгоджені з законними представниками цього регіону. Також на Заході дотримуються позиції, що Київ у підготовці змін до Конституції щодо децентралізації повністю виконує мінські домовленості.

XS
SM
MD
LG