Доступність посилання

ТОП новини

Омельченко: корупційні схеми є найбільшою загрозою енергетичній безпеці України


Володимир Омельченко, керівник енергетичних програм Центру Разумкова
Володимир Омельченко, керівник енергетичних програм Центру Разумкова

Найбільшою загрозою українській енергетичній безпеці є корупційні схеми, заявив в ефірі Радіо Свобода керівник енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

«У нас достатньо електростанцій, які працюють на газовій групі вугілля, і вони не завантажені, хоча вугілля газової групи у нас достатньо. Я думаю, що це корупційна змова, для того, щоб Україну прив’язати до інтересів «ЛНР,» «ДНР» та Російської Федерації. Головна причина – не те, що неможливо вирішити проблему енергетичної безпеки і забезпечити електростанцію власним паливом, а саме проблема тотальної корупції, без подолання якої не можна вирішити проблеми енергетичної безпеки», – говорить Омельченко.

Міністр енергетики Росії Олександр Новак заявив 10 грудня про початок відвантаження російського коксівного вугілля для українських підприємств. 9 грудня відновити поставки вугілля в Україну доручив президент Росії Володимир Путін.

Наприкінці минулого місяця в українському уряді заявили про відсутність в Україні достатніх запасів вугілля для проходження зимового періоду, і додали, що поставки вугілля зупинилися з Росії і контрольованих сепаратистами регіонів Донбасу.

Міністр енергетики і вугільної промисловості України Володимир Демчишин заявляв, що запасів вугілля українських ТЕС достатньо для того, щоб працювати впродовж мінімум місяця. Згодом він повідомив, що Україна підписала договори на постачання в січні-лютому 2016 року ще 170 тисяч тонн вугілля з ПАР.

Раніше цього місяця прем’єр України Арсеній Яценюк заявив про дефіцит вугілля у 1,5 мільйона тонн.

XS
SM
MD
LG