Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: Україна координує підготовку санкційного «списку Савченко» з ЄС та США


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко під час зустрічі з міністром закордонних справ Литви Лінасом Лінкявічусом заявив, що Україна координує підготовку санкційного «списку Савченко» з Євросоюзом та США.

Як повідомляє прес-служба президента, під час зустрічі Порошенко високо оцінив зусилля литовської сторони на підтримку звільнення української льотчиці, також сторони скоординували підготовку санкційного «списку Савченко».

Порошенко зазначив, що українська сторона домагається невідкладного надання доступу до Савченко українських та німецьких лікарів і спеціалістів Міжнародного комітету Червоного хреста.

Співрозмовники наголосили на тому, що ключовим елементом для політичного врегулювання ситуації на Донбасі є безпека, це може створити передумови для подальшого політичного врегулювання ситуації та відкрити можливість для проведення виборів на цих територіях, додають в Адміністрації президента України.

У вересні минулого року в МЗС України заявляли, що Київ займається підготовкою «списку Савченко-Сенцова» щодо осіб, винних у незаконному переслідуванні громадян України.

У серпні минулого року російський суд засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років ув’язнення у колонії суворого режиму. Активістові Олександрові Кольченку російський суд дав 10 років позбавлення волі. Їх засудили за звинуваченням в організації терактів у Криму. Обидва звинувачення відкидають, називаючи справу політичною.

Українську громадянку, народного депутата Надію Савченко від липня 2014 року утримують у СІЗО в Росії. Її в Росії, зокрема, обвинувачують у вбивстві двох співробітників російського телебачення, які улітку 2014 року, без дозволу української влади, перебували під Луганськом.

Російські прокурори вимагають позбавити українку волі на 23 роки. Очікується, що вирок Савченко буде оголошений 21–22 березня.

Савченко і її захист звинувачення відкидають і стверджують, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили сепаратисти, які потім примусово переправили її до Росії. За цей час вона кілька разів оголошувала голодування. Нинішнє її голодування триває від грудня минулого року.

На цю ж тему:

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

09.03.2016
У Кремлі називають неприпустимими заклики запровадити санкції проти Путіна

У Європарламенті закликали керівництво ЄС накласти санкції на Путіна та ще 28 осіб через Савченко далі

09.03.2016
Останнє слово Надії Савченко (повна версія)

Українська льотчиця Надія Савченко виступила з останнім словом у суді міста Донецька Ростовської області далі

09.03.2016
Надія Савченко – суду: «Майдан у Росії буде!»

«Живи, Надю, живи! Ти нам дуже і дуже потрібна» – учасниця мітингу в Москві далі

10.03.2016
ЄС: утримувана в Росії Надія Савченко має бути звільнена
далі
XS
SM
MD
LG