Доступність посилання

ТОП новини

Україна закликає Париж до твердості після резолюції Сенату щодо санкцій проти Росії


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Посольство України у Парижі закликає уряд Франції до твердості після того, як верхня палата парламенту Франції, Сенат, ухвалила резолюцію з закликом до поступового і поетапного скасування санкцій проти Росії, пов’язаного з «істотним поступом» у виконанні мінських угод.

«Cенат ухвалив резолюцію, що закликає до демонтажу санкцій проти Росії. Твердість та відповідальність французького уряду мають ключове значення», – зазначили у посольстві України у Франції.

«Це білий прапор, на який Путін (президент Росії – ред.) чекає упродовж останніх двох років», – цитує посольство України сенатора Клода Малюре щодо результатів голосування французького Сенату.

За таку резолюцію 8 червня проголосували 302 із 318 членів Сенату, проти були 16.

Таке полегшення економічних та індивідуальних санкцій Сенат пропонує пов’язати з істотним поступом у виконанні мінських домовленостей.

Сенат Франції закликав уряд країни звернутися до своїх європейських партнерів з пропозицією скасувати без затримок індивідуальні санкції щодо російських парламентарів.

Водночас Сенат підтверджує свою незмінну відданість територіальній цілісності, суверенітетові й незалежності України та засуджує незаконну анексію Криму і використання Росією сили на території України.

Рішення Сенату Франції є рекомендаційним і не обов’язкове до виконання урядом.

На голосування резолюцію із вимогою поступового скасування економічних та політичних обмежень щодо Росії винесли два сенатори – Ів Поццо ді Борґо (фракція UDI-UA) та соціаліст Сімон Сютур.

Під час дебатів та голосування під стінами Сенату відбулася акція протесту, організована українською громадою Франції.

Раніше Верховна Рада України ухвалила офіційне звернення до Сенату Франції із закликом не підтримувати цієї резолюції.

У квітні Національні збори, нижня палата французького парламенту, підтримали схожу резолюцію з закликом до свого уряду виступити проти продовження санкцій Євросоюзу щодо Росії і почати переговори про якнайшвидше скасування цих санкцій та зняти ці санкції.

XS
SM
MD
LG