Доступність посилання

ТОП новини

Україна отримує антрацитове вугілля з окупованих територій, але готує імпорт – Міненерго


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик визнав, що все антрацитове вугілля, на якому працює частина українських теплоелектростанцій, Україна нині постачає з районів, які контролюють проросійські сепаратисти.

«Україна потребує 9,2 мільйони тонн вугілля антрацитової групи на рік. І воно не видобувається в Україні (на підконтрольній уряду території – ред.). Моя відповідь – 9,2 мільйони тонн»,– зауважив міністр, відповідаючи на запитання журналістів, яку кількість вугілля Україна отримує з зони бойових дій.

«Для того, щоб компенсувати це, ми робимо модернізацію енергоблоків та імпорт вугілля. Перше судно з вугіллям антрацитової групи вагою 120 тисяч тонн має прийти до України 20-21 серпня», – очікує Насалик.

Однак він додав, що імпорт вугілля морським шляхом може забезпечити лише половину від потреби України у паливі антрацитової групи, якщо не буде модернізована портова інфраструктура. Що ж до модернізації, то у грудні, обіцяє міністр, запрацюють після реконструкції два енергоблоки Зміївської ТЕС на Харківщині, які переведуть на вугілля газової групи, яке видобувається на Донбасі за межею зони бойових дій та на Львівщині.

Близько 47% електроенергії, що виробляється в Україні, генерують АЕС, решту виробляють ТЕС шляхом спалювання газу і вугілля, а також гідроелектростанції і «зелена» енергетика. Брак природного газу і брак вугілля через захоплення сепаратистами частини Донбасу призвів до дефіциту електроенергії в Україні.

XS
SM
MD
LG