Доступність посилання

ТОП новини

Мін’юст: Київ направив Москві повторний запит про екстрадицію Клиха і Карпюка


Наталія Севостьянова
Наталія Севостьянова

Україна направила Москві повторний запит про екстрадицію ув’язнених в Росії Станіслава Клиха і Миколи Карпюка. Про це в ефірі телеканалу «112 Україна» повідомила перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова.

За її словами, всього Росії щодо екстрадиції українських політв’язнів було направлено близько десяти запитів.

«На сьогоднішній день близько 10... (запитів, - ред.) Ми і по Савченко починали цей процес, але, на щастя, процедура проходила на дипломатичному рівні, за участю президента. Це вирішило питання швидше. Тому що Росія вибірково підходить до того, які норми виконувати», – заявила вона.

26 травня суд у Чечні Миколу Карпюка засудив до 22,5 років, іще одного українця Станіслава Клиха – до 20 років ув’язнення.

Перед цим, 19 травня, у Верховному суді Чечні колегія присяжних визнала українців винними в участі в бойових діях проти російських урядових військ під час Чеченської війни взимку 1994–1995 років у складі підрозділу «Вікінг», загибелі й пораненні кількох десятків російських солдатів.

Захист Карпюка і Клиха наполягав на знятті звинувачень у зв’язку із закінченням терміну давності за всіма інкримінованими статтями, адвокати вимагали припинити переслідування українців.

Карпюк і Клих заперечують свою провину і заявляють, що були незаконно затримані, а свідчення і визнання були отримані російським слідством під тортурами.

XS
SM
MD
LG