Доступність посилання

ТОП новини

Опитування: 60% населення України пишається своїм громадянством


Більшість населення України – 60 відсотків – пишається своїм громадянством. Про це свідчать результати загальнонаціонального опитування, проведеного Інститутом соціології НАН України. 42,1 відсотка респондентів обрали варіант «Скоріше пишаюся», 18 відсотків – «Дуже пишаюся».

При цьому чверть опитаних не змогли відповісти на це запитання. Близько 5 відсотків респондентів обрали варіант «Зовсім не пишаюся».

За даними опитування, відсоток людей, які вважають себе передусім громадянином України, зріс до 60,1, порівняно з минулим роком (57,5 відсотка у 2015 році). 22,1 відсотка респондентів ідентифікують себе, перш за все, з населеним пунктом – містом, селом – де вони живуть.

Як зазначила заввідділу соціальної психології Інституту соціології НАН України Олена Злобіна, у рамках цього питання цікавим є віковий розріз. «Серед молоді вважають себе громадянами України 66 відсотків, а серед людей старшого віку – 53 відсотки. Тобто для молодого покоління ця ідентичність є природньою. Це – нові люди, які не відокремлюють себе від незалежної України, вони є її частиною», – каже науковець.

Загальнонаціональне опитування населення України було проведене Інститутом соціології НАН України у співпраці з Благодійним фондом «Інтелектуальна перспектива» з 13 червня по 4 липня 2016 року за квотною вибіркою, що представляє доросле населення (від 18 років). Опитування здійснювалося у всіх областях України (крім АР Крим та окупованих територій Донецької та Луганської областей) методом особистого інтерв’ю за місцем проживання респондентів. Усього було опитано 1802 особи. Похибка вибірки не перевищує 2,3%.

XS
SM
MD
LG