Доступність посилання

ТОП новини

МЗС України засуджує авіаудар по гуманітарній колоні в Сирії


Чоловіки на мотоциклі минають знищену авіаударом вантажівку поблизу Алеппо, 20 вересня 2016 року
Чоловіки на мотоциклі минають знищену авіаударом вантажівку поблизу Алеппо, 20 вересня 2016 року

Міністерство закордонних справ України засуджує авіаудари й обстріли поблизу сирійського Алеппо 19 вересня, які призвели до жертв серед цивільних людей і працівників гуманітарної організації, а також до призупинення постачання гуманітарної допомоги ООН.

«Ми вкотре закликаємо всі сторони сирійського конфлікту неухильно дотримуватися взятих на себе зобов’язань, згідно з міжнародним гуманітарним правом і відповідними резолюціями РБ ООН. В Україні з тривогою спостерігають за останньою хвилею ескалації насильства в Сирії, яке може звести нанівець усі зусилля міжнародної спільноти щодо мирного врегулювання сирійського конфлікту та ставить під загрозу і без цього вкрай крихкий режим припинення вогню», – йдеться в заяві українського зовнішньополітичного відомства.

При цьому в МЗС називають «абсолютно неприпустимим рішення режиму Башара Асада щодо одностороннього виходу з режиму припинення вогню в Сирії, встановленого 12 вересня». «Це є черговим свідченням того, що президент Асад за прямої підтримки своїх союзників, у першу чергу Російській Федерації, не прагне до переговорів щодо врегулювання конфлікту, а замість того намагається підірвати триваючі зусилля і нав’язати військове рішення», – йдеться в заяві.

У МЗС України закликали усі причетні сторони сприяти створенню необхідних передумов для відновлення політичного процесу врегулювання, спрямованого на створення інклюзивної перехідної влади в Сирії з подальшим ухваленням Конституції і проведенням виборів.

Внаслідок обстрілу вантажівок із гуманітарною допомогою 19 вересня у Сирії загинули щонайменше 20 цивільних жителів. Організація Об’єднаних Націй через день після цього заявила, що зупиняє відправлення гуманітарних вантажів до Сирії.

Сирійська організація Червоного Півмісяця заявила, що зупиняє роботу в провінції Алеппо на три дні на знак протесту проти нападу на гуманітарну колону.

XS
SM
MD
LG