Доступність посилання

ТОП новини

Рада Безпеки ООН на засіданні розгляне два проекти резолюцій щодо Сирії


Рада Безпеки ООН 8 жовтня розгляне проект резолюції про повну заборону польотів військової авіації над сирійським містом Алеппо. У документі, який підготувала Франція, є також заклик до Росії і США негайно відновити перемир'я в місті Алеппо, частина населення якого опинилася на межі гуманітарної катастрофи. Росія попередила, що така резолюція для неї неприйнятна.

Водночас Москва запропонувала на розгляд 8 жовтня свій проект резолюції після голосування за запропонований Францією, буде розглянуто російський документ.

В цій резолюції висловлюється підтримка пропозиції спеціального посланця від ООН у Сирії Стаффана де Містури про виведення бойовиків терористичної організації «Фронт ан-Нусра» з східної частини Алеппо. Водночас бойовики угруповання «Фатех аш-Шам» (колишній «Фронт ан-Нусра») у Twitter написали 7 жовтня, що не пристануть на таку пропозицію, бо «вирішили прорвати блокаду» районів, утримуваних опозиційними силами, які бомбардують уряд Сирії за підтримки Росії. Запропонований Росією текст закликає всі сторони виконувати російсько-американські домовленості щодо Сирії, досягнуті 9 вересня.

Сполучені Штати Америки, Франція та інші західні держави, як очікується, накладуть вето на пропозицію Росії.

Раніше державний секретар США Джон Керрі перед зустріччю з французьким міністром закордонних справ Жан-Марком Еро заявив, що дії Сирії і Росії, які наносять авіаудари по мирних сирійцях, вимагають розслідування як воєнні злочини. Представник російського МЗС Марія Захарова назвала «пропагандою» цю заяву держсекретаря США.

XS
SM
MD
LG