Доступність посилання

ТОП новини

Міноборони: строки відведення сил і засобів біля Станиці Луганської перенесли


У Міністерстві оборони України заявляють, що строки відведення сил і засобів біля Станиці Луганської перенесли.

Як повідомляє прес-служба відомства, це рішення було ухвалене через невиконання проросійськими бойовиками угоди й здійснення ними систематичних обстрілів позицій українських військових.

На ділянці біля Станиці Луганської за тиждень було здійснено 8 обстрілів, останній – 6 жовтня, наголошують у Міноборони.

Раніше сьогодні голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз заявив, що заплановане на сьогодні, 9 жовтня, відведення сил біля Станиці Луганської не відбудеться. Він також висловив сподівання, що вдасться виконати рамкову угоду і «не втратити Станицю Луганську».

Перед цим Гарбуз висловлював побоювання, що у разі відведення українських військових з цієї території українська влада «просто втратить Станицю Луганську». До того ж, за його словами, гарантувати відведення озброєння з боку сепаратистів неможливо.

Після цієї заяви луганські сепаратисти звинуватили українську сторону у зриві виконання угоди про відведення сил і озброєнь.

Крім того, у вересні місцеві жителі протестували проти відведення українських військових. Вони побоюються, що з відведенням військових жителі опиняться у «зоні ризику».

21 вересня у Мінську учасники Тристоронньої контактної групи підписали угоду про розведення сил і засобів біля трьох населених пунктів на лінії розмежування – Петрівському, Золотому та Станиці Луганській. Відведення підрозділів сторін збройного конфлікту на Донбасі відбулося у Золотому та у Петрівському.

Відповідно до угоди, сторони конфлікту упродовж 30 днів мають відвести війська і озброєння на трьох визначених ділянках. У документі також зазначається, що розведення сил і озброєння здійснюється шляхом їх відведення із займаних позицій в обидві сторони з метою створення ділянок розведення, як правило, не менше від 2 кілометрів в ширину і 2 кілометрів в глибину. У документі зазначається, що умовою початку відведення військ є верифікація СММ ОБСЄ дотримання режиму повного припинення вогню протягом семи діб для кожного ділянки розведення.

XS
SM
MD
LG