Доступність посилання

ТОП новини

Речник Путіна заявив, що домовитись щодо Донбасу у «нормандському форматі» поки складно


Президент Росії Володимир Путін та його прес-секретар Дмитро Пєсков
Президент Росії Володимир Путін та його прес-секретар Дмитро Пєсков

Переговори в «нормандському форматі» щодо врегулювання конфлікту на частині сходу України проходять непросто і сторони не часто можуть знайти спільну мову. Про це заявив прес-секретар президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков в програмі «Вести в субботу» на телеканалі «Росія1».

«Спільна мова проявляється не так часто, як хотілося б. Її (спільної мови – ред.) мало. Водночас, напевно, поки що на даній стадії відсутність спільної мови, хоча б частково компенсує готовність лідерів продовжувати роботу в форматі «нормандської четвірки». Саме по собі це надзвичайно важливо», – сказав Пєсков.

За його словами, переговори втім проходять доволі активно через гарну поінформованість сторін щодо ситуації.

«В цілому атмосфера дуже швидка. Всі прекрасно володіють темою», – додав Пєсков.

19 жовтня в Берліні відбулася зустріч в «нормандському форматі» лідерів України, Франції, Німеччини та Росії.

Сторони, серед іншого, дійшли згоди щодо необхідності створити «дорожню карту» виконання мінських домовленостей.

За словами Києва, головною метою має бути домогтися від Росії виконання її зобов’язань за всіма мінськими угодами, включно з графіком і відповідальністю за виконання. Київ також наполягає на тому, що політичні питання неможливо виконувати до виконання питань безпеки.

Москва ж заявляє, що вимагає від України швидкого поступу до політичних аспектів мінських угод, таких, як місцевих виборів на цій території і «амністії» бойовиків, іще до вирішення безпекових і гуманітарних питань – таких, як виведення з окупованих територій російських військ і озброєння, роззброєння незаконних збройних формувань, звільнення всіх заручників і незаконно утримуваних осіб чи передачі непідконтрольної нині Києву ділянки українсько-російського кордону під контроль ОБСЄ.

XS
SM
MD
LG