Доступність посилання

ТОП новини

Біженка з обкладинки National Geographic прибула в Афганістан після депортації з Пакистану


Шарбат Ґула (друга справа) з президентом Афганістану Ашрафом Гані, 9 листопада 2016 року
Шарбат Ґула (друга справа) з президентом Афганістану Ашрафом Гані, 9 листопада 2016 року

Біженка з Афганістану, що стала відомою завдяки її юнацькому фотопортретові на обкладинці журналу National Geographic 1985 року, після депортації з Пакистану прибула до Кабула, де зустрілася з афганським президентом Ашрафом Гані.

Гані привітав Шарбат Ґулу, нині понад 40-річну жінку, у президентському палаці після того, як її з чотирма дітьми депортували з Пакистану 8 листопада.

Як повідомив речник президента, Гані передав Ґулі ключі до будинку, який у Кабулі підготували для неї і її дітей.

Влада Пакистану депортувала біженку з Афганістану через звинувачення в підроблених документах. Її арештували у жовтні в пакистанському місті Пешаварі. Ґула відбула 15-денне ув’язнення і була зобов’язана сплатити штраф у 110 тисяч рупій (близько 1100 доларів).

Невідому зеленооку дівчину сфотографував наприкінці 1984 року, під час радянсько-афганської війни, в таборі афганських біженців у Пакистані фотограф журналу National Geographic зі США Стів МакКаррі. Влітку 1985-го це фото з’явилося на обкладинці журналу і стало відомим у світі символом біженки. 2002 року фотограф знайшов жінку в Афганістані, куди вона повернулася з табору в Пакистані після закінчення війни в її країні.

Представниця народу пуштунів, що живе по обидва боки афгансько-пакистанського кордону, Шарбат Ґула пізніше знову перебралася до Пакистану. Та останнім часом влада Пакистану почала значно суворіше ставитися до біженців із Афганістану, яких там нині перебуває близько 2,5 мільйонів. Кількасот тисяч із них уже депортували останніми місяцями.

XS
SM
MD
LG