Доступність посилання

ТОП новини

Прокурори в Гаазі заявляють про тортури з боку США до в’язнів в Афганістані


Будівля, в якій міститься Міжнародний кримінальний суд, Гаага (©Shutterstock)
Будівля, в якій міститься Міжнародний кримінальний суд, Гаага (©Shutterstock)

Прокурори Міжнародного кримінального суду в Гаазі заявили 14 листопада, що мають «достатні підстави» вважати, що Сполучені Штати вчинили «воєнні злочини», завдаючи тортур ув’язненим в Афганістані.

За цим повідомленням, представники Збройних сил США вдалися до «тортур і жорстокого поводження» щодо щонайменше 61 затриманого в Афганістані, ще 27 людей зазнали тортур із боку співробітників ЦРУ. Як вважають прокурори, більшість із імовірних злочинів була вчинена в період між 2003 і 2004 роками, коли президентом США був Джордж Буш.

У доповіді стверджується, що злочини були не «поодинокими», а були частиною «затверджених методів допиту», спрямованих на отримання «розвідувальних даних» від затриманих.

Сполучені Штати не ратифікували договір про створення Міжнародного кримінального суду, але оскільки ймовірні порушення були в країнах, які ратифікували цей договір, то суд має юрисдикцію на розгляд цих питань.

Міжнародний кримінальний суд був створений у 2002 році для судового переслідування за воєнні злочини, злочини проти людяності і геноцид. Суд заявив, що найближчим часом ухвалить рішення, чи слід почати широкомасштабне розслідування.

Речниця Державного департаменту США Елізабет Трюдо заявила, що Вашингтон не вважає, що повноцінне розслідування є «виправданим або доречним». «Сполучені Штати глибоко віддані дотриманню правил ведення війни, і ми маємо стійку національну систему розслідування і підзвітності, яка відповідає міжнародним стандартам», – додала речниця.

XS
SM
MD
LG