Доступність посилання

ТОП новини

В Узбекистані завершилось голосування на виборах президента


На одній з дільниць в Узбекистані, 4 грудня 2016 року
На одній з дільниць в Узбекистані, 4 грудня 2016 року

В Узбекистані завершилось голосування на виборах президента країни. О 20:00 за місцевим часом були закриті всі виборчі дільниці. Як повідомила ЦВК Узбекистану, станом на 19:00 проголосувало понад 86% виборців (або понад 17 мільйонів).

Центрвиборчком заявив, що в ході голосування не було виявлено порушень, які б вплинули на результат, водночас «Радіо Озодлик», узбецька служба Радіо Свобода, повідомило, що порушення на деяких дільницях все ж фіксували. Серед таких порушень вказувалась агітація на дільницях представниками політичних партій і голосування однією особою за кількох інших.

На вибори до Узбекистану Організація з безпеки і співробітництва в Європі відправила своїх представників. Однак їхніх звітів щодо голосування поки немає. Жодні попередні вибори в Узбекистані не було визнано демократичним і справедливими представниками ОБСЄ.

Очікується, що переможцем виборів стане 59-річний Шавкат Мірзіяєв, який з 2003 року був прем’єр-міністром Узбекистану, а 8 вересня після смерті Іслама Карімова був оголошений виконувачем обов’язків президента. Це сталося всупереч конституційній нормі, за якою посаду мав тимчасово обійняти спікер верхньої палати парламенту. Мірзіяєв заявляв про намір у разі своєї перемоги значною мірою продовжити політичний курс попереднього президента. Серед інших кандидатів-суперників Мірзіяєва є провладні Хотамжон Кетмонов (Народно-демократична партія), Сарвар Отамуратов (Демократична партія) і Нарімон Умаров (Соціал-демократична партія «Адолат»).

Центральна виборча комісія Узбекистану заявила, що почне оголошувати перші результати виборів одразу після закриття виборчих дільниць.

XS
SM
MD
LG