Доступність посилання

ТОП новини

Путін перед візитом до Японії розкритикував санкції Токіо через Україну


Володимир Путін (2-й ліворуч) перед початком інтерв’ю телеканалові «Ніппон» і газеті «Йоміурі», Москва, фото 7 грудня 2016 року
Володимир Путін (2-й ліворуч) перед початком інтерв’ю телеканалові «Ніппон» і газеті «Йоміурі», Москва, фото 7 грудня 2016 року

Президент Росії Володимир Путін напередодні свого візиту до Японії розкритикував санкції, які Японія як член «Групи семи» запровадила щодо Росії через її агресію проти України.

В інтерв’ю японським засобам інформації, текст якого оприлюднили на сайті Кремля, він заявив: «Як ми будемо розвивати далі економічні відносини на новій, значно вищій, базі, на вищому рівні за наявності санкційного режиму? …Ми маємо зрозуміти, наскільки всі наші домовленості в комплексі можуть бути виконані в рамках тих союзницьких зобов’язань, які взяла на себе Японія, наскільки великий ступінь самостійності ухвалення цих рішень, на що ми можемо розраховувати, до чого можемо дійти, врешті-решт?»

Далі в інтерв’ю Путін знову повернувся до цього питання й заявив про санкції з боку Японії: «Чому? В результаті подій в Україні чи в Сирії? Де Японія і японсько-російські відносини, а де Сирія і події в Україні? Значить, є якісь зобов’язання союзницькі в Японії. Ми ставимося до цього з повагою, але нам треба зрозуміти ступінь свободи Японії і на що сама Японія готова піти».

Попереднього дня, в понеділок, у Японії підтвердили, що плани економічної співпраці двох країн не вплинуть на санкції Токіо щодо Москви, накладені через її агресію проти України. Як заявив на прес-конференції в Токіо міністр економіки, торгівлі і промисловості Японії Хіросіґе Секо, в питанні України «Японія ніколи не зашкодить солідарності «Групи семи» щодо санкцій». «Ми перевіряємо, щоб жоден пункт нинішнього плану співпраці не порушив цих санкцій», – наголосив він.

У перебігу візиту Володимира Путіна до Японії в четвер і п’ятницю серед головних питань буде активізація економічної співпраці між Токіо і Москвою за планом, який улітку запропонував прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе. За повідомленнями, має йтися про приблизно 30 пріоритетних економічних проектів.

Японія, як і США й інші країни «Групи семи» і ще деякі держави, а також Європейський союз, у кілька етапів, починаючи з 2014 року, запровадили у зв’язку з дестабілізацією України і агресією Росії проти неї у Криму, а потім на Донбасі кілька пакетів санкцій, головно проти російських фізичних і юридичних осіб, але також проти осіб та інституцій із лав донбаських і кримських сепаратистів і представників колишнього керівництва України. Крім того, санкції накладені й на деякі галузі економіки Росії.

Питання про санкції проти Росії через її воєнне втручання в Сирії, яке згадував Путін, теж порушували, але таких санкцій урешті вирішили наразі не запроваджувати.

XS
SM
MD
LG