Доступність посилання

ТОП новини

Суд у Росії скасував штраф Навальному й колегам у справі «Кіровлісу»


Олексій Навальний, архівне фото
Олексій Навальний, архівне фото

У Росії Московський міський суд скасував попереднє рішення суду нижчої інстанції про стягнення з відомого опозиціонера й борця з корупцією Олексія Навального і двох його ділових партнерів значного штрафу, повідомив у твітері адвокат політика Вадим Кобзєв.

Сума штрафу становила 16 мільйонів рублів (нині це понад 6 мільйонів 900 тисяч гривень).

Рішення скасувати штраф було ухвалене на підставі попереднього рішення у справі про шахрайство в компанії «Кіровліс» Верховного суду Росії, який у листопаді скасував попереднє рішення в цій справі. Тепер суд у місті Кірові розглядає справу повторно.

При цьому Верховний суд Росії взяв до уваги рішення Європейського суду з прав людини за скаргою засуджених.

Навальний звертався до Верховного суду з проханням переглянути вирок у справі «Кіровлісу» у зв’язку з рішенням Страсбурзького суду, що вказав на зв’язок між вироком і антикорупційною діяльністю опозиціонера. Він закликав Верховний суд скасувати попередні рішення в цій справі і виправдати його, щоб він міг балотуватися на виборах президента Росії 2018 року.

Європейський суд із прав людини в лютому вирішив, що в Росії Олексія Навального і його ділового партнера Петра Офіцерова судили за дії, що є звичайною підприємницькою діяльністю, і встановив, що Росія порушила право Навального й Офіцерова на чесний суд. Страсбурзький суд також вирішив, що Росія має виплатити їм понад 80 тисяч євро відшкодування: 48 тисяч Навальному й 22 тисячі Офіцерову і ще по 8 тисяч кожному за судові витрати.

2013 року суд у російському місті Кірові визнав Навального й Офіцерова винними у викраденні продукції державного підприємства «Кіровліс» і засудив їх до п’яти і чотирьох років позбавлення волі відповідно; пізніше обласний суд замінив обидва покарання на умовні. Цей вирок означав, що Навальний не мав права балотуватися на виборах президента Росії до 2033 року.

А Нікулінський суд у Москві оштрафував Олексія Навального, Петра Офіцерова і ще одного їхнього партнера В’ячеслава Опальова на 16 мільйонів рублів – саме це рішення скасоване нині. У таку суму раніше були визначені збитки, нібито завдані діями підприємців у справі «Кіровлісу».

Це не єдиний вирок, винесений у Росії щодо Олексія Навального. Зокрема, він був засуджений 2014 року до трьох з половиною років позбавлення волі умовно, його брат Олег отримав такий же реальний термін у колонії загального режиму у справі про розкрадання в компанії «Ів Роше». При цьому сам російський підрозділ французької фармацевтичної компанії «Ів Роше» відмовився від первісної заяви свого колишнього керівника про викрадення її коштів, що стала формальною підставою для порушення справи. Обидва брати не визнали своєї вини і відкинули звинувачення як політично мотивоване.

XS
SM
MD
LG