Доступність посилання

ТОП новини

НАЗК закликало чиновників змінити електронні адреси російських доменів в реєстрі е-декларацій


Національне агентство з питань запобігання корупції попросило чиновників змінити у реєстрі декларацій електронні поштові адреси з російськими доменами на українські.

«На виконання указу президента України просимо невідкладно змінити електронні поштові скриньки російських доменів (наприклад: mail.ru, yandex.ru, bk.ru) в особистих облікових записах Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, на створені на українських серверах (наприклад: ukr.net, i.ua, email.ua, gmail.com)», – йдеться у повідомленні на сайті НАЗК.

В агентстві зазначають, що для зміни електронної адреси в особистому кабінеті декларанта у реєстрі не потрібно отримувати новий (електронний цифровий підпис) ЕЦП.

Президент України Петро Порошенко 15 травня підписав указ про запровадження оновлених санкцій щодо фізичних та юридичних осіб із Росії у зв’язку з агресією Росії проти України і підтримки нею сепаратизму на українських територіях. До розширеного переліку підсанкційних (нині в ньому понад 450 компаній і понад 1200 осіб) потрапили, зокрема, деякі російські інтернет-сервіси і соціальні мережі, такі, як «Яндекс», «Мейл.ру», «ВКонтакте» чи «Однокласники».

Це рішення викликало суперечливу реакцію. Зокрема, міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch вважає, що слід скасувати заборону, а також вжити заходів щодо захисту свободи слова й інформації в Україні. Натомість у НАТО погодилися з позицією Києва, що блокування російських інтернет-ресурсів в Україні є питанням безпеки, а не свободи слова.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG