Доступність посилання

ТОП новини

У Криму активно відзначають День Незалежності України – Ільмі Умеров


Ільмі Умеров
Ільмі Умеров

У Криму цього року День Незалежності України відзначають більше людей, ніж торік, розповів Ільмі Умеров один з лідерів кримськотатарського національного руху під час спільного телемарафону Радіо Свобода і телеканалу «Еспресо.TV».

«Активність цього року помітна – повісили прапор на дроти, покладали квіти. Люди ходять в гості один до одного, відзначають, святкують. Якісь масові акції проводити нереально, тому їх немає», – наголошує один з лідерів кримськотатарського національного руху.

Раніше цього дня повідомили про затримання на вокзалі у Сімферополі двох активісток Українського культурного центру – Галини Балабан і Олени Попової. Через три години їх відпустили з районного відділення поліції, так ніяких претензій і не пред’явивши. За словами жінок, їм сказали, що вони «схожі на людей, на яких видано орієнтування».

2016 року слідчі ФСБ Росії порушили проти Ільмі Умерова кримінальну справу за статтею про екстремізм. Затримання, обшук і порушення кримінальної справи, тримання у психіатричній лікарні для проведення примусової судово-психіатричної експертизи відомого учасника національно-визвольного руху кримських татар, заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова викликало великий громадський і міжнародний резонанс.

Сам Ільмі Умеров вважає суд у його справі замовним, а його результат – вирішеним, і стверджує, що слідство зробило підміну понять, надавши лінгвістичну експертизу, зроблену з дослівного перекладу його слів, сказаних кримськотатарською мовою, і названого стенограмою.

XS
SM
MD
LG