Доступність посилання

ТОП новини

В Україні за 2017 рік вдвічі зріс рівень вакцинації проти кору – МОЗ


Рівень планової вакцинації проти кору в Україні протягом 2017 року зріс більше ніж удвічі у порівнянні з 2016 роком, повідомили в Міністерстві охорони здоров’я України.

За 12 місяців 2017 року по всій Україні згідно з календарем щеплень було вакциновано 93,3% дітей першою дозою вакцини (в один рік) і 90,7% дітей другою дозою (у шість років), заявили в МОЗ. При цьому у 2016 році вакциновані проти кору за графіком були 45,5% однорічних та 32,1% шестирічних.

У МОЗ зазначили, що причиною спалаху кору в Україні став низький рівень охоплення щепленням у попередні роки.

Водночас у Міністерстві охорони здоров’я заявили, що «велике занепокоєння» викликає низький рівень охоплення щепленнями від інших небезпечних хвороб, зокрема, дифтерії, правцю та кашлюку.

За даними МОЗ, у 2017 році 51% дітей віком 18 місяців отримали три дози вакцини проти дифтерії, правцю та кашлюку АКДП, 44,8% дорослих були захищені від дифтерії вакциною АДП-М.

У МОЗ раніше повідомляли, що в Україні ситуація із захворюваністю на кір залишається напруженою, від початку року станом на 22 січня на кір захворіли 2 084 людини, 1 375 із них – діти.

18 січня в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун заявила, що з початку спалаху кору в Україні померли вже восьмеро людей.

Кір легко передається від людини до людини, поширюється при кашлі, тісних особистих контактах. Вірус залишається активним і живе в повітрі або на інфікованих поверхнях протягом 2 годин. Спочатку хворий відчуває ознаки звичайної застуди: нежить, температуру, кашель, приблизно через тиждень з’являється висип (спочатку на голові, далі – на верхній та нижній частинах тулуба). Серед ускладнень, які викликає кір, – ураження нервової системи (енцефаліт), пневмонія, отит, втрата зору.

XS
SM
MD
LG