Доступність посилання

ТОП новини

Столтенберґ планує обговорити з Лавровим шляхи збереження Ради Росія-НАТО


Єнс Столтенберґ
Єнс Столтенберґ

Голова НАТО Єнс Столтенберґ та міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров обговорять, зокрема, можливі шляхи збереження Ради Росія-НАТО як платформи для переговорів, повідомив сам генеральний секретар Північноатлантичного альянсу.

«Це є частиною нашого політичного діалогу із Росією і ми з Лавровим обговорюватимемо багато різних питань. Водночас, я сподіваюся, що ми звернемося й до теми, як нам забезпечити, аби Рада Росія-НАТО продовжувала бути платформою нашого діалогу із Росією», – заявив Столтенберґ.

Він підкреслив, що такі переговори особливо необхідні зараз, коли натовсько-російські стосунки суттєво погіршилися.

«Діалог важливий завжди, але особливо нині, коли напруження таке високе, а відносини такі складні», – зауважив керівник альянсу.

Він висловив оптимізм через те, що після двох років повного припинення зустрічей у рамках Ради Росія-НАТО протягом 2014-2016 років, сторони таки спромоглися шість разів зібратися для обговорення різноманітних проблем.

«Там йшлося насамперед про Україну, але також про військову прозорість, зменшення ризиків, безпеку повітряного простору в Балтійському регіоні, де ми вже маємо деякий прогрес. Також на цих зустрічах ми проводили взаємні брифінги щодо військових навчань», – заявив Столтенберґ.

У НАТО зазначають, що прямі контакти із Росією гостро необхідні для забезпечення транспарентності й запобігання невірним інтерпретаціям військової активності.

Остання зустріч Столтенберґа та Лаврова відбулася у вересні 2017 року в Нью-Йорку.

З моменту незаконної анексії Криму Росією та початку збройного конфлікту на Донбасі союз НАТО припинив з нею всю практичну співпрацю, залишаючи, однак, дипломатичні канали відкритими.

XS
SM
MD
LG