Доступність посилання

ТОП новини

Мітинг до «Дня опору окупації Криму» не скасовують через морози – організатори


Організатори «Мітингу солідарності», запланованого на 26 лютого в Києві, закликають українців підтримати цей захід – на підтримку територіальної цілісності України й деокупації Криму – попри прогнозоване зниження температури повітря.

Відповідну спільну заяву зробили Меджліс кримськотатарського народу і низка громадських організацій.

За словами глави Меджлісу Рефата Чубарова, організатори «зроблять усе, щоб хода мітингу була динамічною, насиченою й не обтяженою безліччю виступів однакового змісту».

«Важко переоцінити значимість таких заходів для сотень тисяч наших співгромадян – кримських татар, українців, людей інших національностей, які стали заручниками тимчасової російської окупації Криму. Для переважної більшості з нас участь в акціях, спрямованих на підтримку людей, що живуть у тимчасово окупованому Криму, є єдиною формою нашої допомоги своїм співгромадянам», – йдеться в спільній заяві, текст якої має у своєму розпорядженні Крим.Реалії, проект Радіо Свобода.

«26 лютого ми продемонструємо нашу солідарність із кримськотатарським народом, українцями й людьми інших національностей, що проживають у тимчасово окупованому Росією Криму, які зберігають власну гідність і вірність Україні. Ми піднімемо разом державні прапори України та кримськотатарські національні прапори, вшануємо пам'ять убитих російськими окупантами співгромадян, піднімемо портрети насильно вивезених співвітчизників і політичних в'язнів, взятих у заручники ФСБ Росії», – йдеться у зверненні.

За даними синоптиків, на початку наступного тижня в Київській області очікується до 17-22 градусів морозу (в Києві – 16-19 градусів), місцями по області до 24 градусів морозу.

В Україні дату 26 лютого пропонують проголосити «Днем опору Криму російської окупації». Цього дня 2014 року перед будівлею Верховної Ради Криму відбувся мітинг на підтримку територіальної цілісності України. Тоді мітингувальникам протистояли проросійські активісти, зокрема, з партії «Русское единство».

Міжнародні організації визнали окупацію й анексію Криму незаконними й засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова й називає це «відновленням історичної справедливості». Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму й Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

XS
SM
MD
LG