Доступність посилання

ТОП новини

Янукович у Москві розповів, чому «здали Крим»


Віктор Янукович
Віктор Янукович

Колишні президент України Віктор Янукович у Москві розповів, чому «здали Крим».

«Чому здали Крим? Створюється враження, що влада зробила все, щоб відштовхнути Крим від України, позбавитися проблемної території. Враховуючи свідків, які виступили на суді, можна точно сказати, що дій на збереження Криму у складі України тими, хто захопив владу, не було здійснено», – сказав він на прес-конференції в російській державній агенції «ТАСС».

Екс-президент України Віктор Янукович втік до Росії після розстрілів на Майдані. В Україні щодо нього відкриті кілька кримінальних проваджень.

Оболонський районний суд наприкінці червня 2017 року розпочав заочний розгляд справи за звинуваченням у державній зраді Віктора Януковича.

21 лютого у рамках цієї справи свідчив чинний президент України Петро Порошенко. Під час допиту він назвав Росію країною-агресором, «добре скоординовані» дії якої у гібридній війні проти України були помітні ще із початку анексії Криму.

«Анексія Криму була частиною гібридної війни Росії проти України», – сказав Петро Порошенко, зазначивши, що наприкінці лютого 2014 року він прибув до Криму і став свідком присутності російських військових на півострові.

«Я особисто бачив військовослужбовців у зеленій формі. Це були військовослужбовці збройних сил Росії, як зі складу Чорноморського флоту, так і з регулярних сил, які були перекинуті в ці дні, починаючи з 20 лютого», – сказав Порошенко.

У лютому 2014 року невідомі озброєні люди, яких називали «зеленими чоловічками», захопили головні державні установи Автономної Республіки Крим і підняли над будівлями російський прапор. Крім того, «зелені чоловічки», яких також називали «ввічливими людьми», блокували українські військові частини.

16 березня 2014 року на території Криму і міста Севастополя відбувся так званий референдум про статус півострова, за результатами якого Росія заявила про включення Криму до свого складу.

Пізніше президент Росії Володимир Путін зізнався, що «зелені чоловічки» – російські військові.

Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Москва заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

Після російської анексії Криму на Донбасі триває збройний конфлікт. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці сепаратистів. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати російські «добровольці».

XS
SM
MD
LG