Доступність посилання

ТОП новини

Президент «найближчим часом» ініціює зміни до Конституції для вступу України в ЄС і НАТО


Президент Украины Петр Порошенко (архівне фото)
Президент Украины Петр Порошенко (архівне фото)

Президент України Петро Порошенко заявляє про намір найближчим часом ініціювати внесення змін до Конституції, за якими стратегічною метою держави буде членство в Європейському союзі й НАТО.

«Найближчим часом я планую ініціювати внесення змін до Конституції для того, щоб зробити цей процес незворотнім, вказавши в Конституції стратегічну мету розвитку держави – членство в Європейському союзі і членство в Північноатлантичному альянсі», – сказав Порошенко 24 березня на Київщині під час заходів з нагоди дня Служби безпеки України.

Тиждень тому президент заявляв, що доручив готувати відповідні зміни до Конституції.

На своїй прес-конференції «Виклики – 2018» у лютому Порошенко заявив, що розглядає можливість прописати в Конституції прагнення України вступити до ЄС і НАТО. За його словами, прагнення до членства в Євросоюзі та НАТО можна було б зафіксувати в преамбулі до Конституції, для чого достатньо підтримки двох третин конституційного складу Верховної Ради.

Україна, відповідно до нині чинного її зовнішньополітичного курсу, визначає вступ до НАТО пріоритетом для себе. Але і в Києві, і на Заході визнають, що Україна ще не готова до вступу в НАТО і не близька до того, щоб отримати запрошення до членства. Президент України Петро Порошенко заявляє, що країна з часом буде відповідати критеріям, необхідним для вступу до НАТО, як і до ЄС, а тим часом «виконує план дій для членства в НАТО в односторонньому порядку».

У НАТО заявляють, що Україна, як і будь-яка європейська країна, має право на вступ до Північноатлантичного союзу, коли буде готова до цього, і рішення про цей вступ будуть ухвалювати тільки Україна і НАТО, без участі третіх сторін. Росія натомість виступає різко проти будь-якої можливості вступу України до НАТО і вимагає від союзу «гарантій невступу України».

1 вересня 2017 року набула чинності Угода про асоціацію, яка зміцнює зв’язки між Україною і Європейським союзом.

XS
SM
MD
LG