Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Вірменії 1 травня голосуватиме за нового прем’єра – спікер


Учасники протестів вимагають, щоб парламент призначив опозиційного лідера Нікола Пашиняна тимчасовим прем’єр-міністром
Учасники протестів вимагають, щоб парламент призначив опозиційного лідера Нікола Пашиняна тимчасовим прем’єр-міністром

Голова Національних зборів (парламенту) Вірменії Ара Баблоян заявляє, що 1 травня буде скликане спеціальне засідання парламенту для призначення нового прем’єр-міністра.

Призначений у квітні прем’єром колишній президент Вірменії Серж Сарґсян 23 квітня подав у відставку під тиском масових вуличних протестів, що тривали 11 днів.

25 квітня протести поновилися після того, як запланована на цей день зустріч лідера протестного руху Нікола Пашиняна з в. о. прем'єр-міністра Кареном Карапетяном зірвалася.

На тлі зростання тиску з боку протестувальників на чолі з Ніколом Пашиняном владна Республіканська партія Вірменії пізно ввечері 25 квітня заявила, що готова обговорити «будь-які питання» з лідером опозиції. Таким чином, партія відмовилася від попередньої позиції про неможливість переговорів на умовах Пашиняна.

Протести у Вірменії: на вулицях з'явилася військова техніка
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Політична сила також заявила, що усуне з посади свого очільника Сержа Сарґсяна, який залишається на чолі владної партії після відставки з посади прем’єр-міністра Вірменії.

Заява Республіканської партії з’явилася після того, як її члени зустрілися з Сарґсяном і виконувачем обов’язків прем’єр-міністра Кареном Карапетяном, щоб обговорити політичну кризу. У повідомленні йдеться про те, що Сарґсян закликав депутатів від владної партії зробити пріоритетом «стабільність і безпеку країни».

25 квітня опозиційний лідер Нікол Пашинян провів ще один великий мітинг у Єревані. Учасники цього мітингу вимагали, щоб парламент призначив Пашиняна тимчасовим прем’єр-міністром й оголосив позачергові вибори. «Ми вимагаємо безумовної капітуляції Республіканської партії перед народом», – заявив Нікол Пашинян у виступі перед тисячами прихильників.

У той же час Пашинян сказав, що 25 квітня зустрічався з офіційними представниками Росії, які запевнили його, що Москва не втручається у внутрішні справи Вірменії.

23 квітня Серж Саргсян, призначений на посаду прем’єр-міністра Вірменії 17 квітня, оголосив про свою відставку. В Єревані й інших містах країни з 13 квітня проходили масові акції протесту проти призначення його прем'єр-міністром.

Серж Саргсян був президентом Вірменії 10 років. Після конституційної реформи 2015 року повноваження прем’єра розширилися.

XS
SM
MD
LG