Доступність посилання

ТОП новини

Суд продовжив арешт Савченко


Надія Савченко в суді, Київ, 14 травня 2018 року
Надія Савченко в суді, Київ, 14 травня 2018 року

Шевченківський райсуд Києва 15 травня продовжив на два місяці термін тримання під вартою народному депутатові України Надії Савченко, підозрюваній у тероризмі і плануванні повалення конституційного ладу або захоплення державної влади.

Таким чином Савченко перебуватиме під вартою до 13 липня, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Сторона обвинувачення попросила суд продовжити термін арешту для Савченко, натомість захист просив відпустити депутата на поруки.

У березні цей же суд вирішив взяти Савченко під варту без можливості внесення застави до 20 травня. Того дня народний депутат заявила, що починає голодування на знак протесту проти затримання й обвинувачень на її адресу.

22 березня Верховна Рада України дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання й арешт Савченко.

Читайте також: Три заяви Савченко: що хоче сказати Кремль

Після цього в кулуарах Верховної Ради слідчий повідомив, що затримує її. Згодом в ГПУ повідомили про оголошення Савченко підозри в присутності її адвоката.

Надії Савченко інкримінують злочини, передбачені статтями: «дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади», «готування до злочину», «вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією», «посягання на життя державного чи громадського діяча», «терористичний акт», «створення терористичної групи чи терористичної організації», «незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами».

Савченко оголосила голодування (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

За даними Генпрокуратури, Савченко була спільницею Володимира Рубана, затриманого 8 березня на КПВВ «Майорське» при спробі переміщення великої кількості зброї з території Донецької області, яка підконтрольна російським окупаційним адміністраціям. Савченко раніше заявляла, що планувала не теракт, а лише «політичну провокацію».

Рубана підозрюють у незаконному поводженні зі зброєю та підготовці терактів, зокрема збройних замахів на державних діячів та політичних лідерів, серед яких президент України Петро Порошенко, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, екс-прем’єр-міністр Арсеній Яценюк й секретар РНБО Олександр Турчинов. Сам Рубан звинувачення відкидає.

XS
SM
MD
LG