Доступність посилання

ТОП новини

Крим: суд продовжив арешт фігурантів бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір»


У Сімферополі підконтрольний Кремлю Київський районний суд продовжив на два місяці арешт фігурантів бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» Меметові Белялову, Марленові (Сулейману) Асанову, Ернесові Аметову, а також затриманим у травні Серверові Мустафаєву й Едемові Смаїлову.

Як повідомляє проект Радіо Свобода Крим.Реалії з посиланням на громадське об’єднання «Кримська солідарність», усіх п’ятьох залишили в СІЗО до 9 серпня.

За словами адвокатів, суд мотивував своє рішення лише «тяжкістю злочину».

У жовтні 2017 року російські силовики заарештували шістьох жителів Бахчисарая. Це Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Мемет Бєлялов, Сейран Салієв, Сервер Зекір'яєв і Ернес Аметов. ФСБ інкримінує їм участь у забороненій у Росії, а тепер фактично і в анексованому нею Криму організації «Хізб ут-Тахрір».

Представники міжнародної ісламської політичної організації «Хізб ут-Тахрір» називають своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн в ісламському «халіфаті», але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії, а після 2014 року і в окупованому нею тоді українському Криму. Верховний суд Росії заборонив «Хізб ут-Тахрір» у цій країні у 2003 році, включивши організацію до списку об’єднань, названих «терористичними».

Захисники заарештованих і засуджених у «справі Хізб ут-Тахрір» кримчан вважають їхнє переслідування мотивованим за релігійною ознакою. Адвокати зазначають, що переслідувані у цій справі російськими правоохоронними органами – переважно кримські татари, а також українці, росіяни, таджики, азербайджанці та кримчани іншого етнічного походження, які сповідують іслам.

На території України, якій належить Крим, організація діє легально. Міжнародне право забороняє насаджувати на окупованих територіях право країни-окупанта.

XS
SM
MD
LG