Доступність посилання

ТОП новини

НАТО: принцип відчинених дверей є актуальним для України


Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ (п) та міністр оборони України Степан Полторак, архівне фото, 2015 рік
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ (п) та міністр оборони України Степан Полторак, архівне фото, 2015 рік

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ 7 червня підтвердив відкритість альянсу до вступу нових членів. Так у Брюсселі на зустрічі з міністром оборони України Степаном Полтораком Столтенберґ відповів на запитання щодо перспектив вступу України до оборонного союзу.

«Принцип відчинених дверей, один із основних принципів НАТО, є актуальним як для України, так і для інших країн. Вважаю історичною подією, що в новій будівлі штаб-квартири альянсу я першим міністром із країн-партнерів приймаю міністра оборони України Степана Полторака», – сказав Столтенберґ.

Полторак на цій зустрічі поінформував Столтенберґа про особливості воєнно-політичної обстановки в Україні, а також розповів про реформи в українському оборонному відомстві.

«Ми усвідомлюємо, що майбутнє української держави нерозривно пов’язане з членством у системі колективної безпеки й оборони альянсу. Попри складну ситуацію на сході України наш внесок в операції альянсу буде збережено й нарощено», – цитує слова міністра оборонне відомство України.

Раніше 7 червня генеральний секретар НАТО підтвердив, що президент України Петро Порошенко буде запрошений на саміт НАТО 11-12 липня в Брюсселі, але додав, що формат зустрічей із ним ще не визначений.

На засіданні Ради Росія – НАТО 31 травня країни-члени Північноатлантичного альянсу закликали Росію припинити втручання в Україну і намагання зруйнувати єдність альянсу.

Північноатлантичний альянс 9 березня заявив, що визнає прагнення України бути повноцінним членом цієї організації.

Президент України Петро Порошенко 10 березня привітав визнання НАТО прагнення України бути повноцінним членом цієї організації і заявив, що «наступна амбіція – План дій щодо членства (ПДЧ) для України».

XS
SM
MD
LG