Доступність посилання

ТОП новини

В окупованому Криму оголосять вирок у «справі 26 лютого»


Мітинг на підтримку єдності України, Сімферополь, 26 лютого 2014 року
Мітинг на підтримку єдності України, Сімферополь, 26 лютого 2014 року

Підконтрольний Кремлю Центральний районний суд Сімферополя 13 червня планує зачитати вирок обвинуваченим у «справі 26 лютого». Засідання має розпочатися о 13:30, повідомляє сайт Крим.Реалії.

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз, який також був засуджений російським судом у цій справі, сказав, що очікувати «позитивного» вироку не варто.

«Передбачати дії маріонеток-суддів і всіх карателів неможливо. Ці справи перебувають на контролі у перших осіб Росії. В даному випадку в мене немає впевненості, що вони обмежаться умовним покаранням. Швидше за все, вони виявляться в реальності ув’язнення. Я добре знаю хлопців і думаю, що вони не будуть приголомшені цією новиною», – вказав Чийгоз.

4 червня підконтрольний Кремлю Центральний районний суд Сімферополя переніс оголошення вироку у «справі 26 лютого» на 13 червня.

У травні 2015 року на окупованому півострові розпочався суд над групою кримськотатарських активістів за участь в мітингу на підтримку територіальної цілісності України біля стін будівлі Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року. Активістів звинувачують в участі в масових заворушеннях.

Пізніше суд розділив «справу 26 лютого» на два провадження: окремо – по одному з лідерів кримськотатарського національного руху Ахтему Чийгозу, і окремо по інших фігурантах процесу – Алі Асанову, Мустафі Дегерменджі, Ескендеру Кантемирову, Таляту Юнусову, Ескендеру Емірвалієву, Арсену Юнусову і Ескендеру Небієву.

Звинувачення вимагало покарання для Алі Асанова і Мустафи Дегермеджі у вигляді 5 років позбавлення волі умовно з випробувальним терміном на 3 роки і 6 місяців, іншим фігурантам цієї справи – 3 роки 6 місяців умовного терміну позбавлення волі з таким же випробувальним терміном.

25 жовтня 2017 року російська влада звільнила засуджених у Криму заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова та передала їх Туреччині, пізніше Умеров і Чийгоз приїхали до Києва.

XS
SM
MD
LG