Доступність посилання

ТОП новини

Росія: «Меморіал» називає політичною нову справу проти історика Дмитрієва


Юрія Дмитрієва знову затримали через порушену проти нього справу про «насильницькі дії сексуального характеру»
Юрія Дмитрієва знову затримали через порушену проти нього справу про «насильницькі дії сексуального характеру»

У правозахисному центрі «Меморіал» назвали нову кримінальну справу проти історика Юрія Дмитрієва політичним переслідуванням. Член правління організації Олег Орлов заявив російському агентству «Інтерфакс», що кримінальну справу про насильницькі дії сексуального характеру порушили, «тому що прокуратура не може зупинитися».

Орлов ставить під сумнів твердження відомства про те, що в справі з'явилися нові обставини.

Голову карельського «Меморіалу», історика Юрія Дмитрієва затримали напередодні в Карелії, а 28 червня стало відомо про порушення нової кримінальної справи проти нього.

Докладніше про це: Історик, який відкрив імена жертв і катів Сандармоху, може повернутися у тюрму в Росії

Правоохоронні органи Росії раніше звинуватили Дмитрієва в розпусних діях щодо неповнолітньої прийомної дочки і виготовленні дитячої порнографії. У квітні суд першої інстанції виправдав історика за основними статтями звинувачення, але це рішення оскаржила прокуратура. Пізніше Верховний суд Карелії скасував виправдальний вирок. Новий розгляд справи почнеться в серпні.

У комп'ютері Дмитрієва в 2016 році виявили фотографії прийомної дочки, які слідчі назвали порнографічними. Прокуратура вимагала засудити його до дев'яти років колонії суворого режиму.

Сам історик заявляв, що він робив знімки тільки для того, щоб відстежувати стан здоров'я дочки і звітувати перед органами опіки. Правозахисний центр «Меморіал» назвав справу політично мотивованою.

Дмитрієва затримали 13 грудня 2016 року. До січня 2018 року правозахисник перебував у слідчому ізоляторі, потім його випустили під підписку про невиїзд.

Юрій Дмитрієв є упорядником, видавцем книг пам’яті жертв політичних репресій 1930-1940-х років в Карелії. Експедиції під його керівництвом в кінці 1990-х років виявили місця масових поховань жертв політичних репресій в Сандармоху і Червоному Бору. Друзі та колеги історика пов’язують кримінальну справу проти нього з публікацією списків співробітників НКВС, які брали участь в Великому терорі.

XS
SM
MD
LG