Доступність посилання

ТОП новини

У Британії призначили нового голову МЗС


Джеремі Гант (праворуч) замінить на посаді Бориса Джонсона
Джеремі Гант (праворуч) замінить на посаді Бориса Джонсона

Новим міністром закордонних справ Великої Британії призначили Джеремі Ганта, який раніше обіймав посаду міністра охорони здоров’я в урядах Девіда Кемерона і Терези Мей.

Про призначення 51-річного консерватора на посаду голови британського МЗС в офісі Терези Мей оголосили ввечері 9 липня.

За кілька годин до цього стало відомо про відставку Боріса Джонсона, який висловив незгоду з «м’яким» варіантом Мей щодо виходу Великої Британії з Євросоюзу. На відміну від Джонсона, який виступав за повне «розлучення» з Євросоюзом, Гант раніше був відомий як противник «Брекзиту».

6 липня британський кабінет міністрів погодив колективну позицію щодо майбутніх переговорів з Євросоюзом. За підсумками засідання Мей оголосила, що Велика Британія виступає за створення зони вільної торгівлі з ЄС.

Джонсон висловив незгоду з цією позицією. За його словами, «Брекзит» повинен був стати шансом вести справи по-іншому, дати змогу країні стати більш гнучкою і динамічною й максимально використовувати переваги Британії як відкритої, глобальної економіки. «Ця мрія вмирає, задихаючись у безглуздих сумнівах у самих собі», – написав Джонсон у листі прем’єр-міністрові Терезі Мей.

Читайте також: У Британії призначили нового міністра у справах Brexit

Мей поки що ніяк не пояснила рішення про призначення Ганта на головну зовнішньополітичну посаду в країні. Джеремі Гант увійшов в уряд в 2010 році. Від 2012 року і по теперішній час він був міністром охорони здоров'я. Ганта неодноразово критикували за незадовільну роботу системи охорони здоров'я у Британії.

Референдум про вихід Великої Британії з Євросоюзу пройшов влітку 2016 року. На підтримку так званого «Брекзиту» висловилися 52 відсотки британців. Переговори про умови виходу тривають від червня 2017 року. Формальний вихід Британії з ЄС призначено на 29 березня 2019 року.

XS
SM
MD
LG