Доступність посилання

ТОП новини

Група з розслідування обставин загибелі російських журналістів у ЦАР повідомила нові деталі


Орхан Джемаль, Олександр Расторгуєв та Кирило Радченко
Орхан Джемаль, Олександр Расторгуєв та Кирило Радченко

Автомобіль, в якому їхали троє російських журналістів, яких вбили в Центральноафриканській Республіці, перед трагедією рухався в колоні з двох машин. Це випливає з інформації, яку отримала з ЦАР група з розслідування обставин загибелі Орхана Джемаля, Олександра Расторгуєва та Кирила Радченка, створена російським опозиціонером Михайлом Ходорковським, мовиться у публікації на сайті «MБХ-медіа».

За цими даними, машина, в якій були троє росіян і місцевий водій, їхала другою – перший автомобіль вбивці пропустили і цілеспрямовано напали на машину з журналістами.

Правила, складені фахівцями ООН, класифікують дороги Центральноафриканської Республіки за трьома категоріями – за ступенем їхньої безпеки. Дорогами «червоного», найвищого рівня загрози рух можливий тільки в супроводі військового ескорту. При цьому всі повинні їхати в шоломах і бронежилетах. Під час руху дорогами «помаранчевого» рівня немає вимог подорожувати з озброєним ескортом. Шоломи й бронежилети повинні бути в наявності в автотранспорті, але їх носіння не є обов'язковим. Під час руху дорогами «зеленого» рівня вимоги мати бронежилети і шоломи відсутні.

Дорогами всіх трьох рівнів – «червоного», «помаранчевого» та «зеленого» – рекомендовано пересуватися групами щонайменше з двох машин. При цьому в кожній машині має бути не менше ніж двоє осіб.

Російська знімальна група в ЦАР 30 липня майже весь час їхала дорогами «зеленого» рівня. Лише на виїзді з міста Сібю машина заїхала на дорогу «помаранчевого» рівня загрози. На думку джерел групи в ЦАР, журналісти вирішили об'єднатися з ще одним автомобілем, дотримуючись правил безпеки. Поки невідомо, хто їхав в автомобілі, який злочинці вирішили пропустити. Так само невідомо, чому журналісти вирішили змінити свій первісний маршрут.

Тіла загиблих вже транспортували до Москви.

Про загибель журналіста Орхана Джемаля, оператора Кирила Радченка та режисера Олександра Расторгуєва, які знімали фільм про діяльність російських найманців у ЦАР, стало відомо 31 липня. За однією з версій, їхній автомобіль обстріляли недалеко від міста Бангі. Серед причин нападу називають спробу пограбування.

Читайте також: «Вони знали, чим це може закінчитися». Все про загибель російських журналістів у ЦАР

Центр управління розслідуваннями, для якого Джемаль, Радченко і Расторгуєв знімали фільм, почав власну перевірку. В організації, яка є журналістським проектом Михайла Ходорковського, заявили, що вважають сумнівною версію влади ЦАР про причетність до вбивства членів ісламістського альянсу «Селека».

Міжнародний Комітет захисту журналістів (CJP) вимагає від влади Центральноафриканської Республіки, Росії й ООН негайно провести ретельне і прозоре розслідування вбивства журналістів.

Речник Організацій Об’єднаних Націй заявив, що миротворча місія ООН у Центральноафриканській Республіці допомагає національним органам розслідувати вбивство.

XS
SM
MD
LG