Доступність посилання

ТОП новини

Суд у Києві звільнив з-під варти екс-главу Апеляційного суду Криму


Валерій Чорнобук казав, що після анексії Криму був «змушений покинути свій пост»
Валерій Чорнобук казав, що після анексії Криму був «змушений покинути свій пост»

Київський апеляційний суд скасував рішення Голосіївського районного суду Києва, який продовжив термін утримання під вартою колишньому голові Апеляційного суду АР Крим Валерію Чорнобуку і звільнив його з-під варти. Як повідомляє прес-служба Прокуратури АРК, позиція захисту Чорнобука ґрунтувалася на тому, що підозрюваний є чинним суддею, оскільки 29 листопада 2018 року Верховний Суд визнав протиправною та скасував постанову Верховної Ради «Про звільнення судді».

Однак, як стверджує Прокуратура АРК, відповідно до закону «Про судоустрій і статус суддів» скасування постанови парламенту «Про звільнення судді» не є підставою для поновлення на посаді судді, тобто особа не отримала статус судді.

«Вирішення питання про звільнення особи з посади судді, відповідно до чинного законодавства, належить винятково до повноважень Вищої ради правосуддя», – йдеться в повідомленні.

Голосіївський районний суд Києва 20 травня продовжив арешт Чорнобуку.

Суддю затримали 3 листопада у Києві. 5 листопада суд заарештував його на два місяці.

Чорнобук був головою Апеляційного суду Криму. Після переїзду на материкову частину України він працював суддею в Апеляційному суді в Дніпропетровській області.

Співробітники Прокуратури Автономної Республіки Крим та Служби безпеки України 11 липня провели обшуки в приміщеннях, в яких жив Чорнобук. Тоді ж йому повідомили про підозру у вчиненні державної зради.

За словами генерального прокурора України Юрія Луценкf, Чорнобук займався підривною діяльністю, надаючи допомогу іноземній державі і її представникам у переході судів Криму на здійснення правосуддя на підставі законодавства Росії, що призвело до забезпечення функціонування російських судових органів, анексії Криму.

Чорнобук відкидав всі звинувачення в підтримці російської влади Криму і казав, що після анексії був «змушений покинути свій пост» і переїхати до родини в Дніпро.

XS
SM
MD
LG