Доступність посилання

ТОП новини

Чим закінчаться переговори Трампа з Конгресом?


Президент США Дональд Трамп
Президент США Дональд Трамп

Президент США Дональд Трамп виступить зі щорічним посланням у нижній палаті Конгресу США 5 лютого.

25 січня він заявив про тимчасове припинення «шатдауну» (завершення часткової зупинки роботи уряду США) до 15 лютого, що дає час Трампу та Конгресу, щоб досягти нової угоди.

Найдовший в історії США «шатдаун» (тривав 35 днів) виник через відмову конгресменів пристати на вимогу Трампа і надати кошти на бажане для нього будівництво стіни на кордоні з Мексикою в сумі понад 5 мільярдів доларів. Трамп, зі свого боку, тоді відмовився підписувати будь-який бюджетний документ, що не передбачатиме цих коштів.

Наразі Трамп продовжує вимагати фінансування будівництва стіни на кордоні США з Мексикою і навіть готовий оголосити надзвичайний стан, якщо Конгрес його не підтримає.

Натомість демократи не налаштовані задовольнити вимогу президента і навіть якщо б пішли назустріч, це б вимагало від Трампа істотних імміграційних реформ, пише видання The Hill, цитуючи законодавців.

Згідно з угодою, укладеною 25 січня, лідери Конгресу сформують спеціальний комітет, який вестиме переговори.

Впродовж останніх тижнів, повідомляє The Hill, були ознаки того, що позиції обох партій – Республіканської та Демократичної – почали зближуватися. За словами законодавця-демократа Джеймса Клайберна (James Clyburn), його партія могла б підтримати фінансування на суму 5,7 мільярда доларів, якого вимагає Трамп, якщо тільки прикордонна стіна буде «розумною», а не фізичною, маючи на увазі використання дронів та інших технологій.

Окрім того, демократи минулого тижня запропонували передбачити в бюджеті 1,5 мільярда доларів на прикордонну безпеку, щоб відкрити уряд. Це викликало певний оптимізм щодо переговорів, зауважує видання, проте Трамп заявив у неділю в інтерв’ю The Wall Street Journal, що він сумнівається, що Конгрес зможе досягти угоди щодо фінансування стіни, додавши, що ще один урядовий «шатдаун» є, «безумовно, варіантом».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG