Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Weekly: Українців у Росії закликали наближати перемогу України


Емблема Світового конгресу українців (СКУ)
Емблема Світового конгресу українців (СКУ)

Інформацію про важливі події та вибрані ексклюзивні матеріали Радіо Свобода за тиждень, що минув, пропонуємо вашій увазі у цій добірці.

«Не говоріть публічно, але дійте»: СКУ закликав українців у Росії долучатися до руху опору

Світовий конгрес українців звернувся до українців, які живуть на території Росії. Згідно із заявою, оприлюдненою 14 квітня, про це йшлося в зверненні президента СКУ Павла Ґрода на саміті СКУ в Бухаресті.

«Закликаємо всіх українців у Росії й усіх людей доброї волі долучитися до руху опору на підтримку України. Не долучайтесь до російських військ, не йдіть вбивати українців, не підтримуйте цей режим. Не виходьте з афішами, не говоріть публічно, адже це лише діятиме на руху Кремля. Але дійте, бо ваша бездіяльність також убиває», – сказав президент СКУ. Зокрема, Конгрес звернувся до нащадків українців, які були депортовані до Сибіру за радянських часів.

«Кожен зруйнований міст, спалена цистерна з паливом чи передані координати розташування окупаційних російських військ – це ваш внесок у спільну перемогу Добра над Злом! Україна зараз потребує вашої допомоги так само як зброї союзників!» – заявляє Конгрес. Більше інформації тут

«Чим Росія краща за Іран?». Реакції в Україні на удари Ірану по Ізраїлю

Іран у відповіді на удар по іранському консульстві в сирійській столиці Дамаску 1 квітня, в ніч із 13 на 14 квітня наніс удар по Ізраїлю, використавши 170 дронів і 130 переважно балістичних ракет. За повідомленням ізраїльської сторони, 99 відсотків з них було перехоплено протиповітряною обороною.

За даними міжнародних ЗМІ, значна частина дронів та ракет були перехоплені ще на підльоті до Ізраїлю і допомагали в цьому США, Британія, Франція та Йорданія.

В Україні підтримують Ізраїль. Іран постачає дрони «Шахеди» Росії, яка використовує їх для ударів по Україні. Читайте за лінком

Законопроєкт про мобілізацію ухвалений

11 квітня Верховна Рада України ухвалила в цілому проєкт закону про мобілізацію. За таке рішення проголосували 283 народні депутати з 226 необхідних.

Як зазначив член парламентського комітету з питань нацбезпеки, оборони і розвідки Федір Веніславський, мета ухваленого законопроєкту – це облік усіх військовозобов'язаних і оновлення їхніх даних, щоб держава чітко розуміла, хто може бути мобілізований, хто має право на відстрочку від призову, а хто є заброньованим.

Що ж передбачає цей документ і коли почне діяти? Пояснюємо тут

Компанії із ЄС працюють на окупованих Росією українських територіях: які саме та що роблять?

Німецькі компанії допомагають Росії у будівництві в окупованому Маріуполі, йдеться у розслідуванні Суспільного мовника Німеччини ARD, яке оприлюднили на початку квітня. Журналісти зауважують, що після окупації вщент зруйнованого міста його відновлення відіграє центральну роль у «російській пропагандистській війні» і до цього процесу залучені німецькі підприємства.

Зокрема, на багатьох об'єктах у Маріуполі використовуються будівельні матеріали виробництва компанії Knauf. За даними ARD, наразі ця компанія має 4 тисячі співробітників у Росії й робить мільярдні обороти на російському ринку.

Проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя» вирішив дізнатися які ще європейські компанії допомагають Росії будувати в окупованому Маріуполі? Хто з російських бізнесменів працює одночасно і в Росії, і в Європі, і чому з них знімають санкції? Які схеми використовують європейські компанії, щоб працювати з Росією, і чи є за це покарання? Текстова публікація тут

Далі коротко про те, що могли пропустити:

«Ми не втихомиримо Путіна. Маємо його зупинити»: член Палати представників США Том Своззі про підтримку України

Україна має повернутися на перші шпальти американських газет. Так вважає Том Своззі, член Палати представників від Демократичної партії. Днями він разом із делегацією Конгресу США побував в Україні.

В інтерв'ю Радіо Свобода Своззі розповів про: коли і за яких умов Конгрес може проголосувати за допомогу Україні; чи чують у США заяви президента про складну ситуацію на фронті без американської допомоги; чи може Україна завдавати ударів в тилу Росії; як результати виборів у США можуть вплинути на відносини з Україною. Читайте за лінком

«Ніяка не дружба народів, а ярмо». Чи демонтують Арку в Києві?

Експертна комісія Українського інститут національної пам`яті (УІНП) рекомендувала демонтувати Арку дружби народів в Києві, яку було збудовано в часи СРСР, і яка мала символізувати нібито прагнення українського та російського народів до возз’єднання.

З початком Великої війни монумент було перейменовано на Арку свободи українського народу, але експерти УІНП вважають, що все одно монумент є радянським імперським символом. Читайте і дивіться за лінком

СБУ повідомила про підозру клірику УПЦ (МП) та стверджує, що він «виправдовував російську війну»

Служба безпеки України заявила, що повідомила про підозру одному з очільників Української православної церкви (Московського патріархату).

«Клірик виправдовував російську війну проти України та розпалював релігійну ненависть. Після повномасштабного вторгнення РФ протоієрей публічно закликав до співпраці з рашистами, щоб спільно «помолитися за здоров’я та благополуччя» російських окупантів. Про це він написав у власному телеграм-каналі, який неодноразово використовував для поширення прокремлівських наративів», – стверджується в повідомленні спецслужби.

Прізвище посадовця УПЦ (МП) в повідомленні спецслужби не вказане, але його посада і описана діяльність вказують, що це заступник голови синодального відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ (МП) Микола Данилевич. Більше інформації тут

«Схеми» знайшли у судді ОАСК громадянство Російської Федерації

Суддя нині ліквідованого Окружного адміністративного суду міста Києва Аріна Літвінова, яка має чинний статус судді, є громадянкою Російської Федерації. Про це свідчить витяг із автоматизованої системи «Роспаспорт», який є в розпорядженні журналістів проєкту «Схеми» (Радіо Свобода).

Громадянство РФ суддя набула у 2002 році у місті Єкатеринбурзі в Росії. На той час Літвінова вже три роки як працювала у Вищому арбітражному суді України. Попри ліквідацію Окружного адмінсуду Києва, його судді, в очікуванні перекваліфікації, продовжують зберігати за собою суддівський статус та отримувати заробітну плату.

Зокрема, Аріна Літвінова, відповідно до поданої нею декларації за 2023 рік, коли вона не здійснювала правосуддя, отримала 1,6 мільйона гривень заробітної плати. Читайте і дивіться про це тут

«Заміни немає»: один день на позиціях з пілотами FPV-дронів

В умовах дефіциту артилерійських боєприпасів FPV-дрони стали чи не найефективнішою зброєю у стримуванні російських атак на фронті.

«Донбас Реалії» (проєкт Радіо Свобода) провели один день на чергуванні з українськими пілотами БПЛА 56-ї окремої мотопіхотної маріупольської бригади ЗСУ на Бахмутському напрямку. Дивіться і читайте про це за лінком

Українська Січ у Кримському ханстві. Чому Олешки – не Цюрупинськ?

1711 року, у розпал Північної війни між Швецією та Московією, козаки пішли з території Російського царства. Як вони обрали нову місцину для створення Січі? Чим там займалися та чому через 17 років переселилися звідти?

Про історію Олешок та Олешківської Січі, а також давнього міста Олешшя, яке розташовувалося неподалік, на островах Дніпра, розповідає історик з Херсону, науковий співробітник Національного військово-історичного музею України Євген Шатілов в програмі «Деокупована історія» проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Лагідна українізація: як російськомовні українці переходять на українську?

Маленький Маріуполь – це гуманітарний хаб, який на початку війни об'єднав маріупольців, які втекли від війни до Дніпра. Однак зараз це місце для всіх переселенців – тут працюють і навчаються люди з інших окупованих міст та й самі дніпряни.

Вони всі поєдналися заради української мови, культури, традицій, психологічної підтримки та підтримки бізнесу, заради тих, хто втратив усе. Щотижня, незважаючи на свята чи погоду, щочетверга збираються люди, які хочуть перейти на українську мову – тут і пенсіонери, і молодь, для яких є різниця, якою мовою розмовляти.

Дивіться про це в телепередачі проєкту Радіо Свобода «#ВУКРАЇНІ»:

Публікації, які можуть вас зацікавити:

Секретна шпигунська зброя часів Холодної війни (архівні фото)

Нещодавні розслідування про «гаванський синдром» говорять про те, що загадкова хвиля хвороб, на які страждають дипломати Канади та США, є результатом використання «акустичної зброї» таємним підрозділом російської розвідки.

Якщо такі твердження виявляться точними, це буде крайня у довгому переліку малоймовірних шпигунських витівок, розроблених Москвою та ЦРУ, щоб вбивати, ранити або моніторити ворогів.

Про пристрої, які застосовували або розробляли для користування шпигунів під час Холодної війни, розповідаємо тут

Радіо Свобода Weekly – усі важливі новини й ексклюзиви нашого сайту в одному листі щопонеділка. Підписатись на розсилку можна тут

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG