Доступність посилання

ТОП новини
Кореспонденти Радіо Свобода побували у артилеристів 148-ї окремої артилерійської бригади ДШВ, які, серед інших видів озброєння, активно застосовують надану США гармату M777, Донецька область, 20 квітня 2024 року
Кореспонденти Радіо Свобода побували у артилеристів 148-ї окремої артилерійської бригади ДШВ, які, серед інших видів озброєння, активно застосовують надану США гармату M777, Донецька область, 20 квітня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі та півдні України, а також щоденно обстрілює цивільне населення та інфраструктуру

Голова Київської ОВА: треба не дати військам РФ перейти річку Ірпінь і продовжити наступ на Київ

Завданням Збройних сил України на Київщині є утримати російські війська від спроб перейти річку Ірпінь і продовжити наступ на Київ, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода керівник Київської військової обласної адміністрації генерал-лейтенант Олександр Павлюк.

Відповідаючи на запитання про те, яка ситуація на північно-західних околицях Києва – в районі Бучі та Гостомеля, він сказав: «Поки що вони – під окупацією. Що Буча, що Гостомель. Повністю той регіон. Там поки що ніяких ми дій зробити не можемо. Нам треба утримати противника в його спробах перейти річку Ірпінь і продовжити наступ на Київ. Поки що потенціал не дає нам можливості перейти до контрнаступальних дій в цьому напрямку. Тільки локально [діємо]. Потенціал нарощується. Противник потенціал втрачає, а ми нарощуємо. Чи буде у нього потенціал? Від цього буде далі [залежати] перебіг бойових дій».

За словами Павлюка, Київ – «дуже велика проблема для Росії, і вони зроблять все, щоб сюди зайти».

Активність військових РФ у Київській області зупинена, додав він.

«Ворог зупинений. Ворог шукає шляхи, але і наші Збройні сили не чекають – також активно проводять відповідні дії, постійно сковують ворога, постійно наносять ураження. Так що паритет зберігається, і я надіюся, що паритет буде на нашу сторону в найближчий час», – сказав Павлюк.

«Противник чекає на резерви. Ми також чекаємо. Ми проводимо заборону висування цих резервів. Виснажуємо противника, нарощуємо свої сили. Якщо нам вдасться і ми наростимо [резерви], то ми виконаємо ті завдання, які на нас покладені зі звільнення Київської області від окупанта. Але Київ – дуже велика проблема для Росії, і вони зроблять все, щоб сюди зайти. А ми повинні зробити навпаки», – додав голова ОВА.

«Катують цивільних та ховають у братських могилах»: що відбувається в окупованих селах Запоріжжя?

Чернігівка – осередок допитів, знущань та катувань, свідчать тамтешні жителі. Таким селище в Бердянському районі Запорізької області стало після російської окупації, яка триває з перших днів повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Лише нещодавно стало відомо про розстріл військовими РФ цивільних цієї громади, яке сталося восени 2022 року. Це не єдиний злочин, який вчинили окупанти у селищі, каже заступниця голови Чернігівської селищної громади Людмили Веремій. Вона погодилась більш детально розповісти проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя» про перші дні окупації, як змінювалась ситуація в громаді протягом двох років життя під тиском військових РФ, якими очікуваннями зараз живуть українці, які залишилися на цих територіях.

Росія: жителя Пермі засудили до 10 років ув’язнення за нездійснений підпал військкомату

Центральний окружний військовий суд у російській Самарі у квітні засудив жителя Пермі Владислава Дільмухаметова до 10 років ув’язнення у справі про підпал військкомату, що не відбувся. Його визнали винним за статтею про сприяння терористичній діяльності і приготування до терористичного акту, повідомив правозахисний проєкт «Зона солідарності».

За версією суду, 2022 року Дільмухаметов планував підпалити один із військкоматів Пермі за допомогою саморобного запального пристрою, його затримали ще до підпалу. Чотири роки з призначених 10 років терміну він має провести у в’язниці, а решту шість – у колонії суворого режиму.

Також слідство стверджує, що перед планованим підпалом Дільмухаметов нібито листувався зі знайомим і «формував у нього бажання взяти участь у підпалі будівлі військкомату з тією ж метою».

У січні цього року розвідка Великої Британії заявляла, що в Росії кількість підпалів військкоматів за останні шість місяців подвоїлася, що може свідчити про невдоволення війною.

Синєгубов: двоє жінок поранені через російський обстріл на Харківщині

Відучора біля 15 населених пунктів Харківської області зазнали російських обстрілів, заявив голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов 25 квітня. Про це він розповів у ефірі національного телемарафону.

«Годину тому окупант завдав удару по селу Новоосинове Куп’янського району, внаслідок чого постраждали жінки віком 70 та 73. Росіяни продовжують тероризувати беззбройних людей», – цитує пресслужба голови області.

Він додав, що російські війська також обстрілювали Харківський і Чугуївський райони, зокрема, Вовчанськ.

«Ми спостерігаємо, що ворог активно переходить не лише на С-300, Іскандери, а й звичайні КАБи. Там, де дістає, він завдає ударів. За добу в нас пошкоджено біля 30 приватних будинків, частину з них знищено майже повністю», – зазначив голова ОВА.

Він додає, що з трьох районів області евакуювали 70 родин із дітьми до безпечніших місць.

Рада оборони Харківської області ухвалила рішення примусово евакуювати родини з дітьми у 47 населених пунктах трьох районів області. Голова області уточнив, що йдеться про близькі до кордону з РФ населені пункти Харківського (за винятком Харкова), Богодухівського та Ізюмського районів. За його даними, там проживали 182 дитини.

Останнім часом російські війська посилили свої атаки Харкова. Як заявив днями міський голова Ігор Терехов, російські війська найчастіше обстрілюють Харків з С-300 з Бєлгородської області Росії – ці снаряди за 40 секунд долітають до міста, проте все частіше застосовують і «Шахеди». Однак, як каже мер, підстав для евакуації з Харкова наразі немає.

Повітряні сили попередили про загрозу балістики. ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

Українські військові збили російську ракету в Дніпропетровській області, повідомив голова обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

«Вибух у Криворізькому районі – то робота ППО. Оборонці з повітряного командування «Схід» збили ворожу ракету», – написав він у телеграмі.

Тим часом, Повітряні сили ЗСУ попередили про загрозу застосування балістичного озброєння зі сходу. У зв’язку з цим у низці областей, а також у Києві оголошена повітряна тривога. Приблизно через 20 хвилин після оголошення попередження скасували.

Раніше сьогодні тривогу оголошували по всій території України. Повітряні сили Збройних сил України попередили про ракетну небезпеку через зліт російського МіГ-31К з аеродрому Ахтубінська в Астраханській області РФ. Цей літак є потенційним носієм ракет «Кинджал».

Російські військові регулярно з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Лукашенко назвав війну в Україні головним ризиком для національної безпеки Білорусі

Білоруський авторитарний правитель Олександр Лукашенко заявив, що головним ризиком для національної безпеки Білорусі є війна в Україні, і звинуватив США у намірах втягнути Білорусь у цей конфлікт. При цьому Лукашенко не згадав, що Росія веде війну в Україні, і що він сам повністю підтримав військову агресію.

Про це Лукашенко сказав 25 квітня на Всебілоруських народних зборах, де обговорювали концепцію національної безпеки Білорусі.

«Сьогодні ми поговоримо про те, які сили та засоби створюють загрози нашій національній безпеці. Основний ризик створює гаряча точка в регіоні – звісно, Україна. Вашингтон робить усе, щоб втягнути нашу країну в конфлікт. Запустити механізм залучення інших держав, тобто послабити і західноєвропейські, і східноєвропейські регіони», – цитує Олександра Лукашенка державне агентство БелТА.

«Враховуючи нинішні реалії, необхідно розуміти, що система забезпечення національної безпеки об’єктивно не може залишатися незмінною, в ній з’явиться нова тема – ядерне стримування. Ті, хто підштовхнув нас до цього, мають про це знати і тверезо дивитися на чіткі наслідки своїх, м’яко кажучи, необдуманих рішень», – додав він.

Білорусь є найближчим союзником Москви з початку російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року, коли Лукашенко дозволив Кремлю використовувати територію його країни для вторгнення в Україну. Росія також розмістила частину своєї тактичної ядерної зброї в Білорусі.

По всій Україні оголошували тривогу. Повітряні сили попереджали про ракетну небезпеку

У всіх областях України близько 10:30 25 квітня оголосили повітряну тривогу.

Повітряні сили Збройних сил України попередили про ракетну небезпеку через зліт російського МіГ-31К з аеродрому Ахтубінська в Астраханській області РФ.

Цей літак є потенційним носієм ракет «Кинджал».

Приблизно за пів години оголосили про відбій тривоги.

Російські військові регулярно з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

«Укренерго»: споживання електроенергії знизилося, але дефіцит зберігається

Внаслідок потепління споживання електроенергії знизилося, заявляє національний оператор «Укренерго» 25 квітня.

«Сьогодні о 09:30 споживання на 10% нижче, ніж вчора в цей же час. Водночас більшу частину доби в енергосистемі зберігається дефіцит електроенергії. Через пошкодження, завдані ракетними ударами росіян, електростанції не можуть виробити достатньо електроенергії, щоб покрити всі потреби споживачів», – повідомляє компанія.

Напередодні, за даними оператора, рівень споживання у вечірні пікові години (з 17 по 22 годину) знижувався через запроваджені обмеження потужності для бізнесу та промисловості.

Тривають обмеження споживання в Харківській області, там знеструмлені близько 205 тисяч побутових споживачів. Крім того, цілодобово обмежене споживання для промисловості в Криворізькому районі Дніпропетровщини.

«Сьогодні, 25 квітня, Диспетчерський центр «Укренерго» вимушений четвертий день поспіль залучати аварійну допомогу більшу частину доби з енергосистем європейських країн. Проте, сьогодні її загальний обсяг дещо менший, ніж вчора, завдяки збільшенню виробництва на сонячних електростанціях», – додає оператор.

Компанія просить споживачів ощадливо використовувати електроенергію, а бізнес якомога більше залучати імпорт електроенергії та використовувати альтернативні джерела живлення за наявності.

Через негоду на ранок четверга знеструмлені 2 800 споживачів в Київській області, 399 населених пунктів – без світла з інших причин. Внаслідок бойових дій є знеструмлення у Дніпропетровській, Донецькій, Сумській, Харківській областях.

Росія в березні здійснила низку ракетних атак по Україні, в тому числі, 22 березня – найбільш масштабну атаку на українську енергетику за останній час. Тоді РФ завдала удару по найбільшій ГЕС України – ДніпроГЕС у Запоріжжі. У компанії «Укргідроенерго» повідомили про серйозні пошкодження. Згодом цілями російських атак були Канівська та Дністровська ГЕС.

ТЦК за кордоном не будуть вручати повістки – речник Міноборони

Українські територіальні центри комплектування і соціальної підтримки (ТЦК СП) за кордоном працювати не будуть, а вручення повісток чоловікам за кордоном виглядає нереальним, заявив в ефірі Радіо Свобода (проєкт «Свобода.Ранок») Дмитро Лазуткін – речник Міністерства оборони України.

«ТЦК за кордоном працювати не будуть. Міністерство оборони не може коментувати ті чи інші дії Міністерства закордонних справ. Це (вручення повісток за кордоном – ред.) виглядає доволі нереальним», – сказав він.

Речник Міноборони пояснює, що після набуття чинності нового закону про мобілізацію в чоловіків призовного віку в Україні і за кордоном протягом 60 днів буде можливість оновити військово-облікові дані, зокрема і через електронний кабінет. На уточнювальне запитання, чи означає це, що чоловікам з-за кордону не потрібно повертатися в Україну, щоб оновити свої дані, Лазуткін відповів:

«Обов’язково їхати в Україну не треба, але якщо людина хоче захищати Батьківщину, хоче долучитися до Сил оборони, то, ясна річ, що варто приїжджати в Україну… Для тих, хто за кордоном, буде можливість зробити це (оновити військово-облікові дані – ред.) в консульських установах, а також через електронний кабінет».

Речник Міноборони каже, що зараз роблять все можливе, щоб електронний кабінет, через який можна оновити дані, запрацював у червні.

«Зараз робиться все можливе для того, щоб така можливість була…На етапі активної розробки (електронний кабінет – ред.). Я практично щодня спілкуюся з людьми, які займаються цим. Там дуже багато питань, і в тому числі, які стосуються технічних рішень, кібербезпеки. Процес йде, талановиті люди залучені до нього. Планується, що запрацює все червні (запрацює електронний кабінет – ред.), і можна буде завантажити туди інформацію про себе, буде підтягуватися туди інформація з державних реєстрів. Таким чином, сервіс стане більш зручним для більшої кількості громадян, які вже звикли жити з допомогою смартфона, ноутбука, планшета», – сказав Дмитро Лазуткін.

За його словами, проходження військово-лікарської комісії в електронному кабінеті не передбачене. Натомість впровадження електронного кабінету дозволить якісно здійснювати облік військовозобов’язаних.

«Електронний кабінет наразі не передбачає проходження ВЛК. Йдеться про оновлення даних передусім – зміни місця проживання, зміну сімейного стану, бронювання, резервування, і т.д.», – розповів Дмитро Лазуткін.

Напередодні уряд України заборонив пересилати закордонні паспорти і паспорти громадянина України за кордон. Відповідно до постанови уряду від 23 квітня чоловіки віком від 18 до 60 років зможуть отримати документи лише на території України.

Від 23 квітня МЗС України обмежило надання консульських послуг чоловікам віком 18-60 років за кордоном, включно з оформленням заявок на отримання закордонних паспортів та їхню видачу. Як пояснили в міністерстві, це пов’язано з ухваленням Верховною Радою закону про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня 2024 року.

Рішення у зовнішньодипломатичному відомстві назвали тимчасовим кроком, «обумовленим необхідністю вирішення питань щодо військового обліку громадян мобілізаційного віку, які перебувають за кордоном». Відновити надання послуг обіцяють після набуття чинності законом, але з урахуванням його вимог.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, підтверджуючи це рішення МЗС, вказав, що перебування українців за кордоном «не звільняє від обовʼязків перед Батьківщиною».

Міністр оборони Владислав Косіняк-Камиш заявив 24 квітня, що Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків мобілізаційного віку і допомогти сусідній країні у війні проти Росії.

ДБР розслідує вибухи в Миколаєві: загинули двоє військових

Вибухи в Миколаєві могли бути спричинені необережним поводженням із боєприпасами – про це йдеться в повідомленні Державного бюро розслідувань 25 квітня.

«За попередньою інформацією, 24 квітня 2024 року в Миколаєві на автомобільній парковці під час необережного перевантаження боєприпасів військовослужбовцями з одного автомобіля до іншого відбулась детонація. Внаслідок вибуху загинуло двоє бійців та ще двох поранено», – заявило Бюро.

Крім того, вибух спричинив займання автомобілів, які були поруч.

Через повторний вибух під час ліквідації пожежі постраждали п’ятеро рятувальників.

ДБР заявляє, що його співробітники розслідують кримінальне провадження щодо обставин і причин вибухів у Миколаєві. Справу відкрили за статтею про порушення правил поводження зі зброєю.

Напередодні Державна служба з надзвичайних ситуацій повідомила про вибух невідомого предмета в Миколаєві, внаслідок якого постраждали п’ятеро рятувальників.

Розвідка Британії про арешт заступника Шойгу: це «найсерйозніший скандал» у Міноборони РФ з 2012 року

Розвідка Великої Британії у звіті 25 квітня прокоментувала арешт у Росії заступника міністра оборони Тимура Іванова за підозрою в корупції, заявивши, що ця справа «є найсерйознішим скандалом в Міноборони РФ після того, як у листопаді 2012 року відправили у відставку міністра оборони Анатолія Сердюкова».

У розвідці зауважили, що Іванов, ймовірно, він має давні зв’язки з міністром оборони РФ Сергієм Шойгу, бо був віцепрем’єром в уряді Московської області в 2012 році, коли Шойгу був губернатором регіону.

«Іванов був призначений заступником міністра оборони у 2016 році, і, як повідомляється, відігравав важливу роль у проєктах реконструкції Маріуполя. У його декларації про доходи за 2018 рік нібито вказано, що Іванов володіє 22 автомобілями», – йдеться в повідомленні. У розвідці зауважили, що інформація про розкішний спосіб життя Іванова «дивно поєднується» з лютневим зверненням президента РФ Володимира Путіна, в якому він закликав до створення нової національної еліти, яка має складатися з «героїв «спеціальної військової операції» (як у Росії офіційно називають війну проти України).

25 квітня стало відомо, що міністр оборони Росії Сергій Шойгу підписав наказ про усунення Тимура Іванова з посади заступника міністра.

Іванов був заарештований судом у Москві вранці 24 квітня. Він перебуває у СІЗО «Лефортово» у кримінальній справі про отримання хабаря в особливо великому розмірі. За версією слідства, чиновник «вступив у злочинну змову з третіми особами». Загалом у справі троє підозрюваних: Тимур Іванов, його друг Сергій Бородін і співвласник «Олімпсітібуду» Олександр Фомін. Його звинувачують у дачі хабаря. Сьогодні Басманний суд Москви відправив його під варту до 23 червня.

«Слідство вважає, що Іванов постійно забезпечував отримання вигідних підрядів, а бізнесмени у свою чергу за ці підряди надавали йому різні послуги, починаючи з будівництва будинку і закінчуючи оплатою необхідних йому різного роду речей. Таким чином, вартість цих послуг – більше ніж один мільярд рублів. Ще проводитиметься експертиза», – сказав співрозмовник ТАСС.

Іванов звинувачення відкидає.

Офіційно кримінальна справа проти Іванова пов’язана з проведенням підрядних і субпідрядних робіт для потреб Міноборони Росії.

Водночас видання «Важные истории» із посиланням на два джерела, близькі до ФСБ, писало, що реальна причина арешту Іванова – підозра в держзраді. «За корупцію його б ніхто затримувати не став. Про це там [у Кремлі] давно всі знали. Путін дав команду після того, як вдалося переконати, що йдеться саме про держзраду», – сказало джерело.

Речник президента Росії Дмитро Пєсков назвав «будь-які міркування на цю тему» спекуляціями. Адвокат Іванова назвав інформацію про звинувачення свого підзахисного в держзраді неправдивою.

Іванов обіймає посаду заступника міністра оборони з 23 травня 2016 року.

У грудні 2022 року команда опозиційного політика Олексія Навального випустила розслідування про сім’ю Іванова, в якому йшлося про те, що чиновник і його дружина Світлана витратили понад мільйон євро на відпочинок, оренду вілл і яхт, коштовності й одяг, а особисті рахунки дружини чиновника оплачувала фірма, яка займається відновленням окупованого російськими військами Маріуполя.

У травні 2023 року Центр «Досьє» писав, як Іванов наживає особистий капітал, у рази завищуючи кошториси на державні будівельні підряди для Маріуполя.

Молитва і спорт. Монах встановлює рекорди і збирає гроші на дрони для військових

Ієромонах Свято-Успенської Унівської лаври, отець Макарій (Дутка) встановив восьмий рекорд України з пауерліфтингу (силовий вид спорту, в якому спортсмен долає вагу). Монах підняв штангу вагою 193 кг в жимі лежачи. Замість привітань отець Макарій попросив донатити на дрони для воїнів 24-ї окремої механізованої бригади короля Данила. Таким чином священник долучився до ініціативи «Пташки перемоги», в межах якої на фронт уже передали понад 6000 дронів.

Шмигаль обговорив потребу України в енергообладнанні із головою казначейства Британії

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Джеремі Гантом – про це він повідомив 25 квітня.

Він заявив, що подякував Ганту за підтримку Лондона, в тому числі фінансову допомогу та роботу в напрямку конфіскації російських активів.

Зокрема, він відзначив підготовку наступного пакета військової допомоги, куди увійдуть системи протиповітряної оборони.

«Так само говорили про потреби України в енергетичному обладнанні. Газотурбінні установки та мобільні котельні допоможуть децентралізувати систему та зробити її менш вразливою до російських ударів», – повідомив голова уряду.

Раніше про зустріч із Гантом повідомив президент Володимир Зеленський. Він заявив, що розмова стосувалася, поміж іншого, санкційної політики проти Росії.

Вночі проти 25 квітня очільник британського казначейства повідомив про візит до Києва, заявивши, що «безпека України – це наша безпека».

Росія в березні здійснила низку ракетних атак по Україні, в тому числі, 22 березня – найбільш масштабну атаку на українську енергетику за останній час. Тоді РФ завдала удару по найбільшій ГЕС України – ДніпроГЕС у Запоріжжі. У компанії «Укргідроенерго» повідомили про серйозні пошкодження. Згодом цілями російських атак були Канівська та Дністровська ГЕС.

Прикордонники повідомили про бій із російською ДРГ на Сумщині

Українські прикордонники вступили в бій із російською диверсійно-розвідувальною групою на Сумщині, повідомили у Державній прикордонній службі 25 квітня.

«Ворожу засідку з понад десятком диверсантів виявили прикордонники на одному з напрямків. Завʼязався стрілецький бій. Для посилення висунулися резерви підрозділів Держприкордонслужби і Сил оборони, задіяли артилерійський і мінометний розрахунки. У результаті зіткнення ворог відійшов», – йдеться в повідомленні.

Російські війська фактично щодня обстрілюють населені пункти Сумщини з різних видів озброєння. Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко 17 квітня повідомив, що від початку 2024 року російські війська понад чотири тисячі разів обстріляли Сумщину, при тому, що «за весь минулий рік кількість обстрілів сягала шести тисяч».

Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Також регулярно повідомляється про спроби російських диверсантів проникнути на українську територію.

Росія: у Омську горять ємності з нафтопродуктами – МНС

У російському Омську триває ліквідація пожежі нафтопродуктів, повідомляє Міністерство надзвичайних ситуацій РФ.

Як заявили у відомстві раніше вранці 25 квітня, на Красноярському тракті «горять три ємності з нафтопродуктами, кожна об’ємом 200 літрів».

Згодом МНС додало, що до гасіння пожежі залучили два пожежних поїзди. Пожежу локалізували на площі 1 тисяча квадратних метрів.

Причини займання не уточнюються.

Напередодні стало відомо про удари дронів по нафтобазах у Смоленській області РФ. Згодом джерело Радіо Свобода підтвердило, що вони були операцією Служби безпеки.

Впродовж останніх місяців почастішали атаки безпілотників на нафтопереробні заводи Росії. Київ підтвердив причетність до частини з них. Ці удари, ймовірно, є частиною спроби зменшити постачання палива російським військовим, а також могли б скоротити доходи від експорту, які Москва використовує для фінансування війни.

Наприкінці березня стало відомо, що внаслідок атак на НПЗ у Росії виробництво бензину до кінця березня скоротилося за річними показниками на 14%, а дизельного палива – на сім відсотків.

За даними розвідки Британії, станом на 23 березня Росія втратила щонайменше 10% потужностей своєї нафтопереробної галузі через повітряні удари безпілотників. Лондон вважає, що ці удари спричиняють фінансові втрати для Росії, впливаючи на її внутрішній паливний ринок.

Росія: Шойгу підписав наказ про усунення з посади свого заступника, його активи і рахунки арештовані

Суд у Москві заарештував нерухомість, активи і банківські рахунки заступника міністра оборони Росії Тимура Іванова, підозрюваного у корупції, повідомило у ніч на 25 квітня російське державне агентство ТАСС із посиланням на правоохоронні органи.

За словами співрозмовника агентства, заарештували активи, зареєстровані на Тимура Іванова і його родичів – дружину, колишніх дружин і п’ятьох дітей, включаючи прийомних. Про вартість заарештованого майна не повідомляють.

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу підписав наказ про усунення Тимура Іванова з посади заступника міністра.

Іванов був заарештований судом у Москві вранці 24 квітня. Він перебуває у СІЗО «Лефортово» у кримінальній справі про отримання хабаря в особливо великому розмірі. За версією слідства, чиновник «вступив у злочинну змову з третіми особами». Загалом у справі троє підозрюваних: Тимур Іванов, його друг Сергій Бородін і співвласник «Олімпсітібуду» Олександр Фомін. Його звинувачують у дачі хабаря. Сьогодні Басманний суд Москви відправив його під варту до 23 червня.

«Слідство вважає, що Іванов постійно забезпечував отримання вигідних підрядів, а бізнесмени у свою чергу за ці підряди надавали йому різні послуги, починаючи з будівництва будинку і закінчуючи оплатою необхідних йому різного роду речей. Таким чином, вартість цих послуг – більше ніж один мільярд рублів. Ще проводитиметься експертиза», – сказав співрозмовник ТАСС.

Офіційно кримінальна справа проти Іванова пов’язана з проведенням підрядних і субпідрядних робіт для потреб Міноборони Росії.

Водночас видання «Важные истории» із посиланням на два джерела, близькі до ФСБ, писало, що реальна причина арешту Іванова – підозра в держзраді. «За корупцію його б ніхто затримувати не став. Про це там [у Кремлі] давно всі знали. Путін дав команду після того, як вдалося переконати, що йдеться саме про держзраду», – сказало джерело.

Речник президента Росії Дмитро Пєсков назвав «будь-які міркування на цю тему» спекуляціями. Адвокат Іванова назвав інформацію про звинувачення свого підзахисного в держзраді неправдивою.

Іванов обіймає посаду заступника міністра оборони з 23 травня 2016 року.

У грудні 2022 року команда опозиційного політика Олексія Навального випустила розслідування про сім’ю Іванова, в якому йшлося про те, що чиновник і його дружина Світлана витратили понад мільйон євро на відпочинок, оренду вілл і яхт, коштовності й одяг, а особисті рахунки дружини чиновника оплачувала фірма, яка займається відновленням окупованого російськими військами Маріуполя.

У травні 2023 року Центр «Досьє» писав, як Іванов наживає особистий капітал, у рази завищуючи кошториси на державні будівельні підряди для Маріуполя.

Суд заарештував митрополита Святогірської лаври без права виходу під заставу – прокуратура

Суд взяв настоятеля Святогірської лаври під варту в справі про ймовірне поширення інформації про розташування військових – про це заявляє Донецька обласна прокуратура.

«За клопотанням прокурорів Донецької обласної прокуратури уродженцю Республіки Карелія РФ, який обґрунтовано підозрюється у несанкціонованому поширенні інформації про розміщення Збройних Сил України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без альтернативи внесення застави», – йдеться в справі.

Слідство стверджує, що у вересні 2023 року настоятель Святогірської Свято-Успенської лаври УПЦ (МП) під час своєї проповіді розповів вірянам про місця розташування блокпостів, а також підрозділів ЗСУ, СБУ, НПУ й Сил оборони України на території Святогірської міської громади.

УПЦ (МП) також поширила це повідомлення, додавши, що напередодні на території Святогірської лаври пройшли обшуки.

Після них, заявляють у пресслужбі з посиланням на духовенство лаври, митрополита Арсенія «представники правоохоронних органів вивезли для доправлення до суду».

Служба безпеки України напередодні повідомила про підозру митрополиту Святогірської лаври Арсенію (Ігорю Яковенку) в поширенні інформації про переміщення Збройних сил України. В разі визнання винним йому загрожує до восьми років ув’язнення.

Через російські обстріли напередодні є поранені в двох прифронтових областях

Російські війська обстрілювали прифронтові області протягом попередньої доби, повідомляє місцева влада.

Зокрема, внаслідок атак є поранені на Донеччині, заявляє голова ОВА Вадим Філашкін.

«За 24 квітня росіяни поранили чотирьох жителів Донеччини: двох у Добропіллі, одного у Соловйовому і Красногорівці», – повідомив він.

За даними голови Херсонщини Олександра Прокудіна, напередодні російська армія обстрілювала 10 населених пунктів області. Атаки пошкодили житлові будинки, об’єкт критичної інфраструктури, приватні автомобілі та газогін.

«Через російську агресію три людини дістали поранення», – заявив Прокудін.

Голови Запорізької, Миколаївської та Дніпропетровської областей також заявляли про руйнування внаслідок російських обстрілів. За їхніми даними, ніхто з цивільних не постраждав.

Вранці напередодні голова Одещини Олег Кіпер повідомив про поранення жительки Одеси через ракетний удар Росії.

Російські військові регулярно з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

«Зараз тиск та нерви, період такий»: як працює мобільна аптека на Харківщині

У Харківській області запустили соціальний проєкт, завдяки якому медикаменти завозять навіть у найвіддаленіші та розбиті села.

Проєкт пересувної соціальної аптеки стартував кілька місяців тому, але виявився настільки затребуваним, що віднедавна прифронтовими та деокупованими селами запустили ще один мікроавтобус із медикаментами. Як люди чекають на аптеку – бачив Борис Сачалко. Відео телеканалу «Настоящее время» (створеного Радіо Свобода з участю «Голосу Америки»).

ОВА: російська атака пошкодила об’єкт інфраструктури на Черкащині

Російська армія атакувала Черкаську область вранці 25 квітня, повідомив голова обласної військової адміністрації Ігор Табурець.

«По швидкісній повітряній цілі відпрацював комплексний захист ППО. За попередньою інформацією, пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури в Черкаському районі», – заявив він.

За даними голови ОВА, ніхто не загинув, але шестеро людей звернулися до медиків по допомогу. Він пообіцяв надати більше інформації згодом.

Раніше вранці 25 квітня Повітряні сили повідомляли про ракетну небезпеку в Черкаській та Київській областях, потім – про швидкісну ціль у напрямку Черкас.

Ракетна небезпека в регіоні тривала близько 20 хвилин.

Російські військові регулярно з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Реакція Європи на обмеження для чоловіків

  • Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що його країна готова допомогти Україні повернути чоловіків мобілізаційного віку. А Кабмін тим часом заборонив пересилати закордонні паспорти та паспорти громадянина України за кордон. То яке майбутнє чекає українських чоловіків за кордоном?
  • Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден підписав закон про виділення Україні допомоги у майже 61 мільярд доларів. Як ці кошти можуть змінити ситуацію на полі бою та на що підуть першочергово – обговоримо.
  • Росія захопила 8 км території в Очеретиному під час раптового прориву, скориставшись помилкою в ротації українських сил, пише Telegraph. Чи можливо було уникнути помилки і які висновки має зробити українська армія – запитаємо в експерта.

Про це та інше дивіться у програмі «Свобода.Ранок» о 9:01 на @Радіо Свобода:

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG