Доступність посилання

ТОП новини
Солдати ЗСУ завантажують БМП «Мардер» біля лінії фронту на Донбасі. Україна, 29 квітня 2024 року
Солдати ЗСУ завантажують БМП «Мардер» біля лінії фронту на Донбасі. Україна, 29 квітня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі та півдні України, а також щоденно обстрілює цивільне населення та інфраструктуру

Генштаб ЗСУ про втрати РФ: понад 15 тисяч осіб, понад пів тисячі танків, майже 100 літаків

Генеральний штаб Збройних сил України повідомив орієнтовні втрати російських військ станом на 22 березня. Згідно з цими даними, Росія втратила близько 15 300 осіб зі складу своїх військ, а також:

  • 509 танків
  • 1556 бойових броньованих машин
  • 252 артилерійські системи
  • 80 РСЗВ
  • 45 засобів ППО
  • 99 літаків
  • 123 гелікоптери
  • 1000 одиниць автомобільної техніки
  • три кораблі /катери
  • 70 цистерн із ПММ,
  • 35 БПЛА оперативно-тактичного рівня
  • 15 одиниць спеціальної техніки.

«Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій», – наголосили у Генштабі.

Раніше, 17 березня, видання The New York Times повідомило, що, за оцінками американської розвідки, від початку російського масштабного вторгнення в Україну загинули понад 7 тисяч російських військових. Це більше, ніж кількість американських військових, які були вбиті протягом 20 років в Іраку та Афганістані разом узятих.

Росія називає значно менші цифри втрат своєї армії в Україні. Свої дані Міноборони Росії оприлюднювало один раз, ще 2 березня, визнавши втрату 498 солдатів.

Незалежного підтвердження даних про втрати армії РФ в Україні наразі немає.​

Масштабна війна Росії проти України триває 26-й день. Росія називає це «спеціальною військовою операцією з демілітаризації та денацифікації України».

Президент США: Путін «притиснутий до стіни»

Президент США Джо Байден заявив, що російський президент Володимир Путін «притиснутий спиною до стіни» – через відсутність успіхів російської армії в Україні.

На думку Байдена, якого цитує американський телеканал CNN, Путін недооцінив єдність західного світу і силу опору України російській агресії.

При цьому, як сказав президент США на зустрічі із представниками бізнесу, що більше Путіна «притискають до стіни», то до агресивнішої тактики він може вдатися.

Прикладом такої агресивної тактики Байден назвав застосування Росією гіперзвукової зброї, тим самим офіційно підтвердивши, що США зафіксували факт її застосування.

За словами президента США, Росія запустила гіперзвукову ракету, оскільки «це єдиний вид зброї, яку вони можуть використати з упевненістю в результаті». Раніше Міноборони Росії заявляло про два випадки застосування гіперзвукових ракет «Кинжал» проти об’єктів в Україні.

Президент США також висловив побоювання, що Росія може використати в Україні хімічну зброю. «Коли він (Путін – ред.) починає говорити про щось, що, за його словами, мають намір зробити НАТО, Україна або Сполучені Штати Америки, це означає, що він сам готується це зробити. Я не жартую», – сказав Байден.

Верещук: 22 березня увага буде зосереджена на маршрутах для евакуації жителів Маріуполя

В Україні 22 березня основна увага буде зосереджена на евакуації жителів Маріуполя, постраждалого внаслідок російського вторгнення, повідомила віцепрем’єрка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

За її словами, які цитує Офіс президента, для виїзду людей із Маріуполя до Запоріжжя сьогодні працюватиме три маршрути:

  • із Бердянська до Запоріжжя. Місце збору – спорткомплекс на вул. Мелітопольське шосе, 27
  • з Мангушської громади до Запоріжжя. Місце збору – село Юр'ївка Мелекинської сільської ради, пансіонат «Зміна»
  • з Нікольського до Запоріжжя. Місце збору – школа № 2, вул. Паркова, 23.

За словами Ірини Верещук, автобуси подаватимуть до місць збору з 9:00 до 10:00.

«Ми розуміємо, що місць усім не вистачить, тому просимо приходити до автобусів організовано, відповідно до інструкцій наших представників на місці. Ми точно нікого не залишимо й продовжуватимемо евакуацію щодня за тим самим алгоритмом, поки не вивеземо всіх», – наголосила віцепрем’єрка.

За її словами, із Запоріжжя до Маріуполя вирушили 21 автобус і вантажівки з гуманітарною допомогою, «опрацьовується» питання щодо доставки додаткового пального до Бердянська, щоб продовжити безоплатно заправляти автомобілі маріупольців.

Про інші гуманітарні коридори на 22 березня Верещук під час брифінгу в Офісі президента не повідомляла.

Від початку війни в Україні загинули 117 дітей − ювенальні прокурори

Через збройну агресію РФ в Україні загинули 117 дітей, понад 155 поранені. Про це 22 березня повідомляє Офіс генерального прокурора.

За даними ювенальних прокурорів, у Київській області постраждало 58 дітей, Харківській − 40, Донецькій − 30, Чернігівській − 31, Миколаївський − 24, Житомирській та Херсонській – по 15, Сумській – 14 дітей.

Через воєнні дії діти в Україні гинуть унаслідок обстрілів, розстрілів російськими військовими, розриву протитанкових мін або помирають від травм під завалами зруйнованих будинків.

«На Харківщині російський танк розстріляв авто, де перебувала сімʼя з двома дітьми. Родина кричала, що вони цивільні, махали білим прапором, але марно. Батьки та 9-річна дівчинка загинули, 17-річний хлопець зазнав поранення. Унаслідок обстрілу села Костянтинівка Миколаївського району Миколаївської області на території СТ «Південний Буг» зруйновані будинки, під їхніми завалами виявлені обгорілі тіла трьох осіб, серед яких 7-річна дитина. 21 березня окупанти обстріляли евакуаційні автобуси з дітьми з Маріуполя. Чотири дитини доставлені до лікарні. Троє дітей потрапили під обстріл у Пологівському районі Запорізької області, ще одна дитина – в селі Каменському. Двоє дітей у тяжкому стані», – вказано в повідомленні.

Також через регулярні бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджено 548 закладів освіти, 72 з них зруйновано повністю, повідомляє відомство.

«Угорщина не існує у вакуумі» – МЗС України про позицію Будапешта проти санкцій ЄС

Мир та безпеку в Угорщині неможливо гарантувати без миру та безпеки в Україні, заявив 22 березня речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко, коментуючи заяви міністра закордонних справ Угорщини Петера Сійярто.

«На його (Сійярто – ред.) переконання, аби не провокувати Росію, Угорщині не слід підтримувати закриття українського неба та розгортання операції з підтримання миру, а також дозволяти транзит угорською територією військової допомоги для української армії. «Не провокувати Росію» – це поширений аргумент, коли потрібно дати Росії більше простору для агресії. Ми, звісно, не бажаємо нікому того горя, з яким зіштовхнулися українці через війну Росії. Водночас помилково вважати, що Угорщина, так само як і будь-яка інша європейська країна, існує в вакуумі», – наголосив Ніколенко, додавши, що Україна «зараз фактично захищає східний рубіж НАТО».

Речник МЗС відзначає, що в разі досягнення Москвою її мети в Україні наступною ціллю стануть країни-сусіди, і про це «зараз відкрито говорять російські посли за кордоном».

«Буквально вчора зʼявилися докази, як ФСБ РФ намагається розхитати ситуацію на Закарпатті, використовуючи угорський фактор. Угорщина завжди позиціонувала себе як захисника прав закордонних угорців. Закликаємо Угорщину відкрито засудити цю провокацію Росії та скористатися своїми розвиненими каналами зв’язку з Москвою для запобігання будь-яким провокаціям з метою розпалювання міжетнічної ворожнечі в Україні», – вказує Олег Ніколенко.

Речник МЗС додав, що «марно сподіватися на те, що спроби задобрити агресора матимуть успіх». «Це доводить історія, зокрема і самої Угорщини. Тому наші партнери мають дбати про те, щоб Україна вистояла і перемогла російське зло. Для цього потрібно зміцнювати європейську єдність. Єдність, яка дозволить запровадити більше жорстких санкцій проти Росії, аби зупинити її воєнну машину», – резюмує офіційний представник українського зовнішньополітичного відомства.

21 березня на полях зустрічі міністрів закордонних справ Євросоюзу у Брюсселі очільник угорського зовнішньополітичного відомства Петер Сійярто заявив, що його країна не підтримає санкції ЄС проти Росії у сфері енергетики, а також виступає проти безполітної зони над Україною та миротворчої місії, яку пропонує Польща. Про це повідомляє угорське видання Portfolio.

18 березня посол Росії у Боснії і Герцеговині Ігор Калабухов пригрозив кільком європейським країнам «планами проти НАТО» з боку Росії. «Звідки ви знаєте, що ми не нічого плануємо проти Хорватії, Угорщини чи Польщі? У нас є плани проти НАТО. Ми оцінюємо геостратегічну ситуацію, дивимося, звідки йдуть загрози, і реагуємо», − сказав він. За словами російського посла, що це не загроза, а попередження.

Пентагон звинуватив Росію у «воєнних злочинах» і пообіцяв допомогти зі збором доказів

Американські військові звинуватили російську армію у скоєнні воєнних злочинів під час вторгнення в Україну. Про це ж раніше заявив президент США Джо Байден, а також Європейський союз і українські офіційні особи.

«Ми, безумовно, бачимо чіткі докази того, що російські війська вчиняють воєнні злочини, і ми допомагаємо зі збором доказів цього», – сказав речник Пентагону Джон Кірбі на брифінгу 21 березня.

«Щодо того, що з цього вийде, – це не рішення, яке ухвалює керівництво Пентагону», – додав він.

Міжнародний кримінальний суд (МКС) у Гаазі зазвичай розглядає справи про воєнні злочини.

Російські військові вночі двічі обстріляли «Градами» містечко на Дніпропетровщині – влада

У ніч з 21-го на 22 березня російські війська двічі з «Градів» обстріляли околиці Зеленодольська і його передмістя – села Мала Костромка, повідомив начальник Криворізької районної військової адміністрації Євген Ситченко.

Жертв і постраждалих нема. Про ушкодження інфраструктури також не повідомляють.

Голова військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул повідомив, що під час обстрілів постраждали житлові будинки.

Перший обстріл був надвечір 21 березня, другий – о 5-й ранку 22 березня.

22 березня людей із Зеленодольська евакуюють – автобусами та електричками. Їх приймають у Кривому Розі, тим хто потребує – допомагають із розселенням, повідомив Вілкул.

Перші обстріли околиць Зеленодольська були два дні тому. Прокуратура області повідомила про відкриття за цим фактом кримінального провадження «за порушення законів війни».

Друга повʼязана з Абрамовичем суперʼяхта пришвартувалася в Туреччині – Reuters

Суперʼяхта, повʼязана з російським мільярдером Романом Абрамовичем, у вівторок, 22 березня, пришвартувалася на турецькому туристичному курорті Мармарис, повідомило джерело агенції Reuters у порту. Це сталося через день після того, як інша яхта Абрамовича прибула до сусіднього Бодрума.

Згідно з даними Marine Traffic, яхта Eclipse, яка є однією з найбільших у світі, має довжину 162,5 метра (533 фути) і ходить під прапором Бермудських островів. Вона прибула до Мармариса після переходу на південний схід від грецьких островів Крит і Родос.

Дані також показали, що яхта Solaris пришвартована в Бодрумі, приблизно за 80 кілометрів (50 миль) від першої. У дорозі судно обігнуло води країн Європейського союзу, члени якого наклали на Абрамовича санкції через вторгнення Росії в Україну.

Немає ознак того, що Абрамович перебуває на борту будь-якого з суден. Він був серед кількох багатих росіян, доданих минулого тижня до чорного списку Європейського Союзу, і уряди ЄС останніми днями діяли, щоб конфіскувати у них яхти та інші розкішні активи.

Повідомляється, що Eclipse має дві вертолітні майданчики, девʼять палуб, плавальний басейн і вбудовані протиракетні засоби захисту.

140-метрова (460-футова) яхта Solaris, яка також ходить під прапором Бермудських островів, за даними Marine Traffic, пришвартувалася в Бодрумі вдень у понеділок, 21 березня, трохи більш як через тиждень після того, як 13 березня вирушила з курортного міста Тіват у Чорногорії.

І Eclipse, і Solaris були побудовані на німецьких верфях. Згідно з повідомленнями у виданнях про предмети розкоші SuperYachtFan, SuperYacht і Forbes, вони належать Абрамовичу.

Світові уряди намагаються ізолювати російського президента Володимира Путіна та його союзників через вторгнення Москви в Україну, яке Кремль називає «спеціальною воєнною операцією».

Минулого тижня Абрамович прилетів до Москви зі Стамбула на своєму приватному літаку. Згідно з даними відстеження польотів, це була друга поїздка літака Абрамовича між турецьким містом і російською столицею за три дні.

Олександр Павлюк про війну з Росією: «В ОРДЛО їх «мобілізували» і тупо кидали «на убой», вели перед своїми танками»

Журналісти проєкту Радіо Свобода «Донбас Реалії» поговорили із керівником Київської військової обласної адміністрації генерал-лейтенантом Олександром Павлюком – саме він тепер відповідає за оборону Київщини. Офіцера на цю посаду призначив президент України Володимир Зеленський 15 березня. До цього військовий понад півтора року керував операцією Об'єднаних сил на Донбасі. Вже після початку повномасштабного російського вторгнення йому присвоїли звання Героя України. Олександр Павлюк розповів про бої в ООС, оборону Київської області та зміни в тактиці сил вторгнення РФ.

На Луганщині від початку вторгнення РФ загинули 124 цивільних – ОДА

Від початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України в Луганській області загинули 124 цивільних жителі, ще 103 були поранені, повідомила Луганська обласна державна адміністрація.

«На жаль, ці цифри не остаточні», – додали в ОДА.

Управління Верховного комісара ООН з прав людини станом на 20 березня зафіксувало загибель 925 цивільних жителів в Україні і поранення 1496 – в основному в результаті обстрілів і авіаударів. Реальні втрати, кажуть в УВКПЛ ООН, є «набагато вищими».

Відтоді, як російський президент Володимир Путін розпочав широкомасштабне вторгнення в Україну 24 лютого, чимало цивільних об’єктів, включаючи лікарні, школи, багатоквартирні будинки й інші громадські споруди, були атаковані російськими повітряними ударами.

Росія заперечує напади на цивільних, незважаючи на численні докази протилежного, задокументовані ЗМІ, а також свідчення очевидців і відео в соціальних мережах.

Японія розкритикувала Росію за замороження переговорів про мирний договір

Японія розкритикувала Росію за її рішення вийти з переговорів, спрямованих на підписання офіційного мирного договору після Другої світової війни, через жорстку позицію Токіо проти воєнних дій Москви в Україні.

«Ця ситуація спричинена вторгненням Росії в Україну», – сказав журналістам 22 березня головний секретар Кабінету міністрів Японії Хірокадзу Мацуно, додавши, що відповідь Росії була «вкрай невиправданою і абсолютно неприйнятною».

Російське Міністерство закордонних справ 21 березня заявило, що у відповідь на санкції Японії заморожує переговори про мирний договір.

Також Москва призупинила дію безвізової програми, яка дозволяла громадянам Японії відвідувати південні Курили (з 1992 року острови відвідали понад 20 тисяч японців), і вийшла з діалогу про налагодження спільної господарської діяльності на островах.

Таке рішення МЗС Росії мотивувало «очевидним недружнім характером запроваджених Японією односторонніх обмежень проти Росії». Країна разом з іншими членами НАТО та Євросоюзу запровадила кілька пакетів санкцій проти Росії і Білорусі.

Після закінчення Другої світової війни Росія та Японія так і не підписали мирного договору. Спірним питанням залишилася належність чотирьох південних Курильських островів.

Японія запровадила санкції щодо 72 російських громадян та 12 компаній через вторгнення в Україну. Їхні активи на території Японії заморожені, їм також заборонено проводити фінансові угоди з японськими контрагентами.

Україна продовжить транзит газу, поки це буде «технічно можливо» – Вітренко

Транзит російського газу в Європу через Україну триває в звичайному режимі, незважаючи на війну, і Москва все ще оплачує послуги «твердою валютою», повідомив голова правління «Нафтогазу України» Юрій Вітренко в ефірі Bloomberg TV 21 березня.

За його словами, поставки триватимуть доти, поки це «технічно можливо».

Вітренко додав, що російські виробники газу поки уникали санкцій Європейського союзу, як і великі державні банки ПАТ «Сбербанк» і ПАТ «Газпромбанк». Це означає, що експортери газу можуть використовувати свої рахунки, щоб отримувати прибутки і розраховуватись із міжнародним підрядниками.

Голова «Нафтогазу» заявив, що Україна пропонує заморозити кошти від продажу газу на ескроу-рахунках до виведення російських військ з України.

За його словами, російські війська в Україні «дуже обережні» щодо транзитної газової інфраструктури, хоча не шкодують розподільну інфраструктуру. «Вони не хочуть зашкодити власним комерційним інтересам і комерційним відносинам із Заходом», – сказав Вітренко. За його словами, були спроби з боку Росії втрутитися у роботу трьох компресорних станцій на сході України, проте після попередження про ризики таких дій для транзиту «російські війська почали поводитися по-іншому».

«Але вони все одно поряд, тому ситуація далека від нормальної», – сказав голова правління «Нафтогазу».

Росія забезпечує близько 40% попиту на газ Європейського союзу, і близько третини цього газу проходить через Україну.

«Маріуполь небезпечніший за Сирію». Нові свідчення після евакуації з блокадного міста

Депутат Маріупольської міської ради Дмитро Забавін, якому днями вдалося виїхати з міста, розповів, що був змушений залишити Маріуполь Донецької області через обстріл його житла. За даними Забавіна, кількість загиблих в Маріуполі в рази більша за офіційну інформацію. Востаннє, 13 березня, міська рада повідомляла, що в місті від початку вторгнення Росії загинули 2 тисячі 187 людей. Свою історію виживання в блокадному Маріуполі та евакуації з нього він розповів проєкту Радіо Свобода «Новини Приазов’я».

Команда Навального розповіла про «супер’яхту Путіна» за $700 мільйонів

Команда російського опозиціонера Олексія Навального оприлюднила нове розслідування, в якому розповіла про супер’яхту «Шехерезада» за 700 мільйонів доларів, що, ймовірно, належить президенту РФ Володимиру Путіну. За повідомленням, екіпаж судна сформований із працівників Федеральної служби охорони Росії.

140-метрова суперяхта спущена на воду в 2020 році на верфі в Німеччині, вона одна з найбільших у світі у своєму класі. Проте її власник невідомий. У середині березня газета The New York Times повідомила з посиланням на джерело, що американські чиновники пов’язують її з російським президентом Володимиром Путіним.

За інформацією видання, яхта двічі – влітку 2020-го та 2021 року – ходила до Сочі. Там розташована резиденція Путіна, де він проводить багато часу. Про зв’язок яхти з президентом Росії The New York Times розповів один із колишніх членів екіпажу.

Команді Навального вдалося ознайомитись зі списком членів екіпажу яхти. З’ясувалося, що вони, крім капітана, – громадяни Росії. Перший помічник, боцман, помічник боцмана, кілька охоронців та ще кілька членів екіпажу виявилися чинними співробітниками ФСО, йдеться у розслідуванні. У багатьох як адреса зазначена військова частина ФСО в Сочі.

Лише з 23 членів екіпажу на перших аркушах списку майже половина мають відношення до ФСО. Їхні коментарі в розслідуванні не наводяться. Раніше капітан судна Гай Беннет-Пірс заявляв журналістам, що «Шехерезада» не належить Путіну, і він на ній не бував. При цьому ім’я власника Беннет-Пірс називати відмовився.

Якщо зв’язок яхти з Путіним буде доведено, її заарештують, оскільки проти президента РФ запроваджені персональні санкції Євросоюзу. Зараз суперяхта перебуває в Маріна-ді-Каррара в Тоскані, в середині березня вона проходила ремонт у сухому доці.

У лютому з порту Гамбурга до Калінінграда перейшла 82-метрова супер’яхта «Грейсфул», яку також пов’язують із Путіним. Через два тижні після того, як яхта зайшла до Калінінградської затоки, Володимир Путін оголосив про війну з Україною.

Військові РФ збільшили свою авіаційну присутність у повітряному просторі України – ЗСУ

Командування Повітряних сил Збройних сил України повідомило, що 21 березня російські військові наростили свою авіаційну присутність в українському повітряному просторі.

«Окрім застосування багатьох безпілотних літальних апаратів, противник використовує бомбардувальну, штурмову і винищувальну авіацію, крилаті та балістичні ракети на різних напрямках», – йдеться в повідомленні.

Авіація Повітряних сил України здійснила «десятки літаковильотів, із повітряними боями, перехопленнями й ударами по колонах і скупченню техніки рашистів», додали в командуванні ПСУ.

«Загалом 21 березня протиповітряною обороною держави знищено: один літак, два вертольоти, шість БпЛА ОТР; крилаті ракети», – йдеться в повідомленні.

Раніше Міністерство оборони Великої Британії заявило, що українські повітряні сили і протиповітряна оборона «ефективно» захищають повітряний простір України, і Росія не змогла отримати повну перевагу в повітрі.

Масштабна війна Росії проти України триває 27-й день. Росія називає це «спеціальною військовою операцією з демілітаризації та денацифікації України». І хоча Україна та Захід заявляють про суттєві втрати РФ у війні проти України, Росія називає значно менші цифри. Cвої дані Міноборони Росії оприлюднило один раз, 2 березня, визнавши втрату 498 солдатів.

Незалежного підтвердження даних про втрати армії РФ в Україні наразі немає.

Київ неодноразово просив НАТО закрити небо над країною, щоб зупинити бомбардування та авіанальоти російської армії. Однак на прохання «закрити небо» над Україною НАТО та особисто лідери більшості західних країн відповідають відмовою.

21 березня в Пентагоні заявили, що наразі тривають переговори щодо забезпечення України засобами протиповітряної оборони.

Росія викликала посла США після того, як Байден назвав Путіна «воєнним злочинцем»

Міністерство закордонних справ Росії викликало посла США Джона Саллівана через нещодавні коментарі президента Джо Байдена, який назвав російського президента Володимира Путіна «воєнним злочинцем» за неспровоковане вторгнення Москви в Україну.

У своїй заяві 21 березня російське міністерство повідомило, що вручило Саллівану ноту протесту «у зв’язку з недавніми неприйнятними висловлюваннями голови Білого дому Джо Байдена щодо президента Росії».

«Такі заяви американського президента, не гідні високопоставленого державного діяча, поставили російсько-американські відносини на межу розриву», – йдеться у повідомленні.

Байден назвав Путіна «воєнним злочинцем» у розмові з журналістами 16 березня.

Байден, Макрон, Шольц і Драгі обговорили війну Росії проти України – Білий дім

Президент США Джо Байден під час розмови з президентом Франції Емманюелем Макроном, канцлером Німеччини Олафом Шольцом, прем’єр-міністром Італії Маріо Драгі і прем’єр-міністром Великої Британії Борісом Джонсоном обговорили війну Росії проти України, повідомив Білий дім. Розмова відбулася 21 березня.

«Лідери обговорили серйозні занепокоєння з приводу жорстокої тактики Росії в Україні, включаючи її напади на цивільне населення. Вони наголосили на своїй постійній підтримці України, у тому числі шляхом надання безпекової допомоги відважним українцям, які захищають свою країну від російської агресії, та гуманітарної допомоги мільйонам українців, які втекли від насильства», – йдеться в повідомленні.

Крім того, за даними Білого дому, лідери також обговорили останні дипломатичні зусилля на підтримку намірів України досягти припинення вогню.

Росія заморожує переговори про мирний договір із Японією

Російське Міністерство закордонних справ заявило, що у відповідь на санкції Японії заморожує переговори про мирний договір. Це означає, що формально дві країни перебувають у стані війни.

Також Москва призупинила дію безвізової програми, яка дозволяла громадянам Японії відвідувати південні Курили (з 1992 року острови відвідали понад 20 тисяч японців), і вийшла з діалогу про налагодження спільної господарської діяльності на островах.

Таке рішення МЗС Росії мотивувало «очевидним недружнім характером запроваджених Японією односторонніх обмежень проти Росії». Країна поряд з іншими членами НАТО та Євросоюзу запровадила кілька пакетів санкцій проти Росії і Білорусі.

Після закінчення Другої світової війни Росія та Японія так і не підписали мирного договору. Спірним питанням залишилася належність чотирьох південних Курильських островів.

Цього місяця Японія запровадила санкції щодо 72 російських громадян та 12 компаній через вторгнення в Україну. Їхні активи на території Японії заморожені, їм також заборонено проводити фінансові угоди з японськими контрагентами.

Українські війська відбили 13 атак Росії – зведення Генштабу за добу

Генеральний штаб Збройних сил оприлюднив підсумки 26-го дня повномасштабної російської агресії.

«Українськими захисниками та захисницями було відбито 13 атак ворога та знищено 14 танків, 8 БМП, 2 МТЛБ, три артилерійські системи і чотири автомобілі. Підрозділи ППО уразили дві повітряні цілі противника. Втрати особового складу ворога склали близько 300 осіб (втрати уточнюються). Оборонці Маріуполя знищили патрульний катер «Раптор» та комплекс радіоелектронної боротьби «Леєр-3», – йдеться в повідомленні.

За даними штабу, російські війська продовжують утримувати сухопутний коридор до окупованого Криму та блокувати вихід до Азовського моря, а також формувати та переміщувати резерви з глиби території Росії до українських кордонів.

«У зв’язку з великими безповоротними та санітарними втратами особового складу (зокрема і командної ланки) у збройних силах російської федерації призупинено планове звільнення з військової служби офіцерів, прапорщиків та сержантів», – заявляють у штабі.

Згідно зі зведенням, російські війська вдалися до невдалої спроби наступу на Поліссі за кількома напрямками.

На Сіверському та Слобожанському напрямку активних наступальних дій не фіксували, натомість загарбники продовжують частково блокувати Суми та обстрілювати Харків.

«Підрозділи загарбника продовжують обстріли Чернігова та інших населених пунктів, не полишають спроб наступу у напрямку на Бровари, проте, через втрати, успіху у просуванні не мають. Намагаються поповнювати запаси та вести розвідку», – йдеться в зведенні.

Генштаб додає, що російські військові перейшли до оборони на Південнобузькому напрямку, а на Миколаївщині внаслідок контратаки Збройних сил України мусили відступити «на невигідні рубежі».

Також командування вказує на звільнення українськими військова Макарова, що на Київщині.

Штаб зазначає, що російські війська продовжують обстріли у Київській, Чернігівській, Харківській та Донецькій областях, застосовуючи аеродромну мережу Білорусі.

«Очікується, що ворог продовжить завдавати підступних ракетно-бомбових ударів та здійснювати артилерійські обстріли об’єктів критичної інфраструктури України із застосуванням реактивної артилерії, авіації, високоточної зброї та боєприпасів невибіркової дії», – підсумовують у Генеральному штабі.

У Пентагоні заявили про «переговори» щодо надання Україні ППО дальньої дії

Наразі тривають переговори щодо забезпечення України засобами протиповітряної оборони, повідомив речник Пентагону Джон Кірбі на брифінгу 21 березня.

Про це він розповів, відповідаючи на запитання про візит міністра оборони США Ллойда Остіна до Словаччини днями та про надання Україні військової допомоги.

«Це тривалі переговори, які ми маємо не тільки з цією країною (Словаччиною – ред.), але з багатьма іншими про те, як надати Україні типи захисного озброєння, в тому числі засоби протиповітряної оборони дальньої дії, про які ми знаємо, що їм буде зручно їх використовувати, на яких вони вчилися і вже мають на озброєнні, і як це можна посилити», – сказав він.

За словами Кірбі, наразі в Пентагону немає конкретних рішень у цьому напрямку, але США «активно залучені» в переговори, які тривають.

«Ми б хотіли зробити це якомога швидше, але очевидно, є суверенні рішення, які мають ухвалити інші держави. Це системи, які вони мають для власної оборони. тож вони мають продумати, чи можуть їх надати і як швидко», – пояснив він.

Спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив 22 березня, що низка західних країн підписали спільну заяву «Про невідкладну необхідність модернізації ППО України».

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG