Доступність посилання

ТОП новини
Після евакуації пораненого побратима з передової біля Вовчанська на Харківщині. 12 травня 2024 року
Після евакуації пораненого побратима з передової біля Вовчанська на Харківщині. 12 травня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Російське видання оприлюднило, а потім видалило «дані Міноборони» про втрати військ Росії в Україні

Російська прокремлівська газета «Комсомольская правда» ненадовго опублікувала дані про загибель майже 10 тисяч російських солдатів під час бойових дій в Україні, а потім швидко видалила цю інформацію.

У матеріалі від 20 березня з посиланням на Міноборони Росії повідомлялося, що з початку повномасштабної війни 24 лютого загинув 9 861 російський солдат. Ці дані в рази більші за ті, які офіційно визнавало це відомство, хоча й менші за цифри, які озвучує українське командування.

Видання швидко видалило текст, проте 21 березня у мережі поширилася збережена в інтернет-кеші копія сторінки.

Згодом газета заявила на своєму Телеграм-каналі про нібито злам доступу до свого сайту і оприлюднення «фейкового вкиду», який був видалений.

17 березня видання The New York Times повідомило, що, за оцінками американської розвідки, від початку російського масштабного вторгнення в Україну загинули понад 7 тисяч російських військових. Це більше, ніж кількість американських військових, які були вбиті протягом 20 років в Іраку та Афганістані разом узятих.

Росія називає значно менші цифри втрат своєї армії в Україні. Свої дані Міноборони Росії оприлюднювало один раз, ще 2 березня, визнавши втрату 498 солдатів. Незалежного підтвердження даних про втрати армії РФ в Україні наразі немає.​

Масштабна війна Росії проти України триває 26-й день. Росія називає це «спеціальною військовою операцією з демілітаризації та денацифікації України».

Голова МЗС розкритикував Johnson&Johnson за продовження роботи в Росії

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба публічно розкритикував міжнародну фармацевтичну компанію Johnson&Johnson за продовження роботи на російському ринку.

Як заявив дипломат у своєму твітері, відмовою вийти з Росії американська компанія обрала «заробляти на крові».

«Їхні податки дозволяють російській воєнній машині вбивати невинних українських чоловіків, жінок, дітей та літніх людей. Johnson&Johnson повинні змінити свою думку. Вчиніть правильно. Оберіть людяність, а не воєнні злочини», – закликав Кулеба.

Johnson&Johnson публічно не реагувала на заяву голови українського МЗС. Як повідомляла пресслужба в коментарі виданню Fierce Biotech на початку березня, компанія ставить за пріоритет «безпеку своїх співробітників та їхніх сімей».

«Ми також віддані наданню наших критично важливих медичних продуктів людям у регіоні, які їх потребують. Ми моніторимо зміну ситуації, а також міру впливу на наш бізнес», – заявили в компанії, яка, окрім ліків, також виробляє низку косметичних продуктів, у тому числі товари для дітей.

Маріуполь: апокаліптичні образи міста в облозі (фотосвідчення)

Смерть і руйнування – страшна реальність у Маріуполі, спустошеному невпинними російськими військових атаками, які тривають вже четвертий тиждень.

За підрахунками, близько 300 000 жителів Маріуполя перебувають у пастці без води, електрики чи газу. Харчування не вистачає, а в’їзд у місто заблокований.

Попри військовий ультиматум Росії, віце-прем’єр-міністр України Ірина Верещук 21 березня заявила, що «ні про яку капітуляцію не може бути й мови».

Дивіться фото зі зруйнованого Росією російськомовного українського міста тут

«Війна повернулася до Європи»: ЄС вирішив посилити свій військовий і безпековий потенціал

Європейський Союз посилить свою військову та безпекову складову. Про це йдеться в повідомленні Ради Євросоюзу 21 березня про схвалення Стратегічного компасу щодо безпекової політики до 2030 року.

«ЄС повинен бути спроможним захистити своїх громадян і докладатися до міжнародного миру та безпеки. Це стало ще більш важливим у час, коли війна повернулася до Європи після невиправданої та неспровокованої російської агресії проти України», – йдеться в заяві.

У Євросоюзі сподіваються, що посилення безпекового потенціалу доповнить можливості НАТО.

Згідно з повідомленням, ЄС планує:

  • встановити «потужні» Сили швидкого розгортання ЄС кількістю до 5 тисяч військових для «різних видів криз»
  • бути готовим відрядити 200 повністю споряджених експертів місії Спільної політики безпеки та оборони (СПБО) протягом 30 днів, у тому числі в «складному середовищі»
  • здійснювати регулярні навчання на землі та на морі
  • посилити військову мобільність
  • посилити військові та цивільні місії СПБО
  • повністю залучати Європейський фонд миру для підтримки партнерів

Рішення також передбачає посилення заходів безпеки, в тому числі кібербезпеки.

Також планується посилити співпрацю як із союзниками по НАТО та ООН, так і в двосторонніх форматах, зокрема, зі Сполученими Штатами, Норвегією, Великою Британією, Японією, Північними Балканами, країнами Азії, Африки та Латинської Америки.

Після нападу Росії, який почався 24 лютого, в Україні ввели воєнний стан і оголосили загальну мобілізацію. Країни Заходу вводять проти Росії потужні економічні санкції та продовжують надавати Україні зброю.

Зеленський створив селищну військову адміністрацію під Києвом – указ

У Гостомелі створена селищна військова адміністрація – відповідний указ президента України Володимира Зеленського оприлюднив Офіс президента 21 березня.

«Утворити Гостомельську селищну військову адміністрацію Бучанського району Київської області», – йдеться в документі.

Ним же Зеленський доручив Збройним силам України та Київській обласній державній адміністрації вжити необхідних заходів, пов’язаних із утворенням військової адміністрації.

Читайте також: Після втрат і «PR-війни»: «кадирівців» з України повернули в Чечню

Указ набирає чинності з дня оприлюднення.

Гостомель – одне з селищ під Києвом, де від початку повномасштабної російської агресії мали місці активні бойові дії. На початку березня російські військові вбили голову селища Юрія Прилипка.

Голова Рівненської ОВА повідомив про ракетний удар, дані про збитки уточнюються

Російські війська завдали ракетного удару по Рівненщині, повідомив голова Рівненської обласної військової адміністрації Віталій Коваль.

«Ворог продовжує біснуватися. Сьогодні під час сьомої повітряної тривоги увечері в Рівненському районі зафіксовано чотири удари з повітря», – сказав він.

Коваль додав, що три ракети вдалося збити, натомість четверта влучила, однак він не вказав, куди саме.

«Можливі збитки та руйнування, втрати уточнюються», – додав голова ОВА.

Читайте також: «В будинок влучила ракета і діти загинули». Врятовані з Маріуполя. Історія друга

Вранці Віталій Коваль повідомив, що російські військові завдали двох ракетних ударів по одному з військових полігонів у Рівненській області.

Російське масштабне військове вторгнення в Україну триває від ранку 24 лютого. Російські війська завдають авіаударів по ключових об’єктах військової та цивільної інфраструктури, руйнуючи аеродроми, військові частини, нафтобази, заправки, церкви, школи і лікарні.

Росія заперечує, що веде проти України загарбницьку війну на її території та називає це «спеціальною операцію», яка має на меті «демілітаризацію і денацифікацію».

«Це ганьба»: американські сенатори критикують Байдена та НАТО за ненадання Україні ППО

Напередодні візиту президента США Джо Байдена до Польщі, низка сенаторів наголосили на важливості отримання Україною літаків МіГ-29 та дієвого сприяння цьому з боку адміністрації Сполучених Штатів Америки, повідомляє «Голос Америки».

«Розчарований, що адміністрація Байдена надалі відмовляється від кроків, які допоможуть відправити винищувачі МіГ-29 до України. Україна каже, що конче потребує їх, щоб краще оборонятись, а Польща запропонувала надати їх, якщо ми продамо їм більше літаків, щоб заповнити її потреби. Необхідно діяти вчасно. США повинні проявити творчий підхід та знайти спосіб це реалізувати», – твітує сенатор-республіканець Роб Портман.

«Коли йдеться про надання Україні літаків та просунутих систем ППО: НАТО бездіє. США до певної міри самоусунулись. Досі немає МіГ-29 для посилення повітряного захисту України. Україна просила надати їй можливість захищати своє небо та про більше смертоносних безпілотників, а світ не відповідає. Чому ми не надаємо більше смертоносних безпілотників, більше просунутих систем ППО, не підтримуємо передач МіГ-29 – це не лише загадка, це ганьба», – пише сенатор-республіканець Ліндсі Грем.

Далі читайте тут

За день через гуманітарні коридори евакуювали понад 8 тисяч людей – Верещук

Протягом дня 21 березня гуманітарними коридорами з місць активних бойових дій вдалося вивезти 8 057 людей, повідомила міністерка з реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук увечері в понеділок.

За даними урядовиці, з восьми раніше погоджених гуманітарних коридорів спрацювали сім.

«З Маріуполя до Запоріжжя дісталися 3 007 маріупольців. Усім надається необхідна допомога в Запоріжжі. І тут я хочу дуже подякувати нашим волонтерам, які робили все можливе й неможливе, аби якомога більше маріупольців вирвалися з пекла, яке влаштовує Путін на нашій землі», – сказала вона.

До Бердянська дісталося 26 евакуаційних автобусів. Верещук вказала на те, що російські військові створюють складнощі для проїзду транспорту на блокпостах, тому автобуси не встигають швидко дістатися місць збору.

«Евакуація з міст Бердянськ, населених пунктів Мангушської ОТГ, зокрема, селищ Мелекіне та Нікольське, відбудеться завтра зранку з 9 до 11 години. З міста Запоріжжя також буде направлено ще 27 автобусів по маршруту. Вирішуємо питання для доставки завтра додаткового об’єму пального до Бердянська, щоб продовжити безоплатно заправляти машини маріупольців», – повідомила міністерка.

Вона додала, що в Бердянську продовжують працювати штаби, де евакуйованим мешканцям Маріуполя надають медичну допомогу, харчування та місця для відпочинку.

На Київщині не вдалося евакуювати людей із села Козаровичі до Вишгорода – як сказала Верещук, російські військові обстріляли колону і не дозволили цивільним виїхати.

«По маршруту селища Велика Димерка до Броварів вдалося вивезти більше 4 370 людей. До автобусу для евакуації приєдналася велика кількість приватних авто. По маршруту з Бучі до Ворзеля було евакуйовано 370 людей, а також доставлено гуманітарну допомогу у вигляді продуктів, медикаментів та одягу», – доповіла вона.

Питання компромісів із Росією будуть вирішуватися на референдумі – Зеленський

Будь-які формати компромісів із Росією будуть винесені в Україні на референдум, заявив президент України Володимир Зеленський. Про це він сказав в інтерв’ю Суспільному мовнику.

За його словами, це стосується, зокрема, питань гарантій безпеки та окупованих територій Донбасу та Криму.

«Ми всі вже розуміємо. Нас не беруть (до НАТО – ред.), тому що бояться Росію. Ось і все. І нам треба заспокоїтись, сказати що, «окей, інші гарантії безпеки». Є країни НАТО, які хочуть бути гарантами безпеки, які, на жаль, не можуть нам запровадити стовідсоткове членство в Альянсі, але готові робити все те, що повинен був би робити альянс, якщо б ми були членами альянсу. І я вважаю, що це нормальний компроміс», – сказав Зеленський.

Він зазначив, що говорив про необхідність винесення питань на референдум із представниками України на переговорах із Росією.

Читайте також: «Деякі розбіжності фундаментальні» – премʼєр Ізраїлю про переговори України та Росії

«Я пояснював усім переговорним групам; коли ви говорите про всі ці зміни, і вони можуть бути історичними, ми нікуди не дінемось, ми прийдемо до референдуму. Народ повинен буде сказати і дати відповідь на ті чи інші формати компромісів. А ось якими вони будуть — це вже питання нашої розмови і розуміння між Україною і Росією. Тому у будь-якому випадку я готовий піти на все, якщо моя ця хода буде з нашим народом», – додав президент.

У цьому ж інтерв’ю голова держави заявив, що Україна «фізично» не може виконати ультимативні вимоги Росії.

«Треба нас всіх знищити, тоді їхній ультиматум буде автоматично виконаний. Наприклад, «віддайте нам Харків, Маріуполь, Київ». Ні харків'яни, ні маріупольці, ні кияни, ні президент – ми не можемо цього зробити. І ми навіть це бачимо в окупованих містах, у Мелітополі, в Бердянську, коли вони заходили – люди не віддають їм. Вони піднімають прапори – люди знімають… Тому я й відповів – ми можемо виконати ультиматум тільки, коли нас не буде», – сказав Зеленський.

Війська РФ обстріляли евакуаційні автобуси з Донеччини, поранено 4 дітей

Четверо дітей зазнали поранень у понеділок через обстріли військами РФ родин, які автобусами намагалися евакуюватися з Донеччини, повідомив голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух.

За його словами, понад 20 автобусів намагалися виїхати «зеленими коридорами» – через обстріли дуже непросто було перетнути лінію зіткнення.

«Сьогодні тяжкий день, адже знову страждають діти. Чотири дитини доставлено в лікарню. Троє дітей попали під обстріл у колишньому Гуляйпільському районі, нині Пологівський. Родини їхали з Маріуполя, рятувалися. Одна дитина у важкому стані. Ще одна родина попала під обстріли у селі Кам’янське, також дитина у важкому стані», –повідомив Старух.

Водночас речник ЗОВА, Іван Арєф’єв зазначив, що російські загарбники звинуватили у цьому злочині українських військовослужбовців.

«Постраждалі цілковито спростували цю дезінформацію», – уточнив він.

За його словами, російські військові на блокпостах спочатку поводяться так, ніби пропускають цивільні машини з мирними мешканцями, але тільки-но авто від’їжджає на 100-500 метрів, по ньому відкривають вогонь на ураження.

Кулеба розповів про новий пакет санкцій ЄС і компанії, які продовжують роботу в Росії

П’ятий пакет санкцій Європейського Союзу наразі перебуває в роботі, повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в ефірі національного телемарафону 21 березня.

Він зазначив, що окремі держави закликають «не поспішати» з ухваленням нових обмежувальних заходів.

«Ми активно з цими державами працюємо, пояснюємо, що це неприпустима позиція. Я переконаний, що п’ятий пакет буде, він міститиме додатковий перелік осіб, які причетні до російської агресії, до вчинення воєнних злочинів, які будуть заведені під санкції», – сказав Кулеба.

Водночас він зазначив, що в цьому пакеті все ж не буде заборони на імпорт російських енергоносіїв.

Читайте також: ЄС розглядає можливість запровадження ембарго на російську нафту – Reuters

«Мушу констатувати, що через неконструктивну, як кажуть у дипломатії, позицію окремих держав у цей п’ятий пакет не буде включене ембарго на нафту і газ, на їх постачання на ринок Євросоюзу. Втім, там будуть інші економічні речі, які зараз фіналізуються, і ми обов’язково цей п’ятий пакет дотиснемо. Зрештою, нафту й газ теж дотиснемо, але це просто займе додатковий час», – додав міністр.

Він також розповів про компанії, які, попри російську агресію, продовжують працювати на російському ринку. За словами Кулеби, не всі міжнародні корпорації виходять із Росії добровільно, і робота МЗС полягає, зокрема, в тому, щоб стимулювати цей процес.

«Наразі в нас найбільш проблемні такі компанії, які на слуху – це Nestle, Unilever (побутова хімія, до якої ми також всі звикли). Ми також ще будемо працювати з компанією Tetra Pak, всім відомі пакети – фактично все, що виробляється, так чи інакше зберігається в пакетах Tetra Pak із продуктів харчування. Є багато специфічних компаній, наприклад, яка постачає якісь підшипники до Росії, ніхто не знає її назву але, якщо ці підшипники не зможуть поставлятися в Росію, то вони не зможуть виробляти якусь військову техніку», – розповів він.

Маріуполь: могили викопують на вулицях, ті, хто вижив, ховаються у підвалах

Ситуація у Маріуполі сьогодні після важких боїв: могили для померлих викопують на вулиці біля жилих будинків. Люди, які виживили, 11-й день ховаються у підвалах, кажуть, що їжі ще вистачить на тиждень максимум. Далі як бути – не знають.

Маріуполь, місто Донецької області, перебуває в облозі протягом кількох тижнів. Сьогодні, 21 березня, голова європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що Росія вчиняє «масовий воєнний злочин», нападаючи на місто. Українська влада напередодні відкинула ультиматум армії РФ про здачу Маріуполя.


Російські війська продовжують знищувати інфраструктуру Маріуполя через постійні обстріли, перешкоджаючи евакуації з міста цивільних. Росія обстріли мирного населення неодноразово заперечувала.

СБУ повідомила про затримання «тіктокера» у справі про викладені в мережу дані про позиції ЗСУ у Києві

Служба безпеки України повідомила про затримання чоловіка, якого підозрюють в оприлюдненні у мережі матеріалів про розташування українських позицій біля одного із торговельних центрів у Києві.

«На відео (на сторінці СБУ в фецсбуці – ред.) – тіктокер, який днями виклав в інтернет матеріали про розташування українських військових у Києві. Згодом торговельний центр, біля якого знаходилися наші захисники, зазнав потужного ракетного удару російських окупантів. Свідомо чи несвідомо цей чоловік спрацював коригувальником для ворога – встановить слідство», – йдеться в повідомленні СБУ.

У відомстві закликали громадян передавати інформацію про російських військових, а не публікувати дані про ЗСУ чи результати обстрілів.

«Ми ж звертаємося до всіх громадян – не публікуйте дані про переміщення військової техніки ЗСУ, військові об'єкти та результати ворожих ударів. Адже їх використовують окупанти при плануванні подальших обстрілів. Краще чиніть навпаки: передавайте нам відомості про дислокацію ворога, а українські військові забезпечать його знищення», – вказали у відомстві.

Напередодні у Києві пізно ввечері в Подільському районі війська РФ обстріляли один зі ТРЦ, загинули вісім людей, спричинені масштабні руйнування. Користувачі в мережі повідомляли, що бачили раніше, до обстрілу, в інтернеті викладене кимось фото і відео із українськими військовими і технікою в районі торгового центру.

Усі, хто безкоштовно приймає переселенців, отримають компенсацію за комірне – уряд

Усім, хто надав безкоштовне житло для переселенців, держава надасть грошову компенсацію на оплату комунальних послуг, заявив голова уряду Денис Шмигаль.

«Усі ті, хто відгукнувся на біду, надав дах переселенцям, надав безкоштовний прихисток, отримуватимуть 450 грн в місяць за кожного, кому допомогли, на компенсацію комунальних послуг», – повідомив він.

За словами прем’єр-міністра, ці виплати, як і грошові коменсації для самих переселенців, здійснюватимуться у рамках програми допомоги українцям, яку анонсував президент Володимир Зеленський.

21 березня в уряді також повідомили, що кожен з переселенців отримає від держави по 2 тисячі гривень, а діти, які через війну змушені були покинути домівки і переїхати у більш безпечні місця, – по 3 тисячі.

Станом на 11 березня, за даними ООН, з початку російського вторгнення 24 лютого з України виїхали понад 2,5 мільйони людей, а ще два мільйони – стали внутрішньо переміщеними особами через війну.

Масштабна війна Росії проти України триває 26-й день. Росія називає це «спеціальною військовою операцією з демілітаризації та денацифікації України».

Російські війська завдають авіаударів по ключових об’єктах військової та цивільної інфраструктури, руйнуючи аеродроми, військові частини, нафтобази, заправки, церкви, школи та лікарні. Обстріли житлових районів ведуться з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет. Колони бронетехніки російської армії намагаються оточити Київ та кілька обласних центрів неподалік російського кордону.

У ВР просять Зеленського позбавити почесних звань України артистів, які підтримують агресію РФ

Парламентський комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики звернувся до президента Володимира Зеленського позбавити державних нагород – почесних звань «народний» та «заслужений артист України» осіб, які підтримують агресію Росії проти України, повідомила заступниця голови комітету Євгенія Кравчук.

«У час, коли справжні митці України роблять все можливе, щоб підтримати нашу державу (займаються волонтерством, багато артистів навіть вступили до лав ЗСУ), дехто продовжує продавати свою гідність за криваві рублі, заперечує чи замовчує війну та підтримує агресію проти України. Ці люди не матимуть жодних почестей в Україні не лише на людському рівні, а й офіційно» – написала Кравчук у фейсбуці.

За її словами, комітет попросив позбавити почесних звань України Миколу Баскова, Володимира Бортка, Василя Горелла, Філіпа Кіркорова, Ігоря Крутого, Кароліну Куєк (Ані Лорак), Світлану Лободу, Таїсію Повалій.

Чимало українських співаків, які працюють в Росії, і після анексії Росією Криму, маючи звання «народних» чи «заслужених» не засудили дій Москви.

Усі, хто безкоштовно приймає переселенців, отримають компенсацію за комірне – уряд

Усім, хто надав безкоштовне житло для переселенців, держава надасть грошову компенсацію на оплату комунальних послуг, заявив голова уряду Денис Шмигаль.

«Усі ті, хто відгукнувся на біду, надав дах переселенцям, надав безкоштовний прихисток, отримуватимуть 450 грн в місяць за кожного, кому допомогли, на компенсацію комунальних послуг», – повідомив він.

За словами прем’єр-міністра, ці виплати, як і грошові коменсації для самих переселенців, здійснюватимуться у рамках програми допомоги українцям, яку анонсував президент Володимир Зеленський.

21 березня в уряді також повідомили, що кожен з переселенців отримає від держави по 2 тисячі гривень, а діти, які через війну змушені були покинути домівки і переїхати у більш безпечні місця, – по 3 тисячі.

Станом на 11 березня, за даними ООН, з початку російського вторгнення 24 лютого з України виїхали понад 2,5 мільйони людей, а ще два мільйони – стали внутрішньо переміщеними особами через війну.

У Львові рятують покинутих біженцями тварин

Масштабна війна Росії проти України триває 26-й день. Росія називає це «спеціальною військовою операцією з демілітаризації та денацифікації України».

Російські війська завдають авіаударів по ключових об’єктах військової та цивільної інфраструктури, руйнуючи аеродроми, військові частини, нафтобази, заправки, церкви, школи та лікарні. Обстріли житлових районів ведуться з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет. Колони бронетехніки російської армії намагаються оточити Київ та кілька обласних центрів неподалік російського кордону.

Нова тактика Путіна, обстріл ТРЦ у Києві, «заколот у Кремлі» | Свобода Live

  • У Києві знову лунали вибухи

Внаслідок обстрілу у Подільському районі міста загинули вісім людей, спричинені масштабні руйнування. Зокрема, зайнялась будівля одного з торговельних центрів. Серед загиблих – працівник компанії Леруа Мерлен, яка продовжує роботу в Росії.

  • Путін імовірно перейшов до плану «Б» в Україні.

Американське видання The Wall Street Journal з посиланням на джерела серед американських чиновників повідомило, що Володимир Путін імовірно змінив тактику війни проти України. За інформацією видання, Путін хоче здобути сухопутний коридор між окупованими Донбасом та Кримом. При цьому від планів захопити Київ у Кремлі поки відмовилися.

  • Російська верхівка розглядає можливість заколоту проти Путіна, повідомили в українській військовій розвідці 20 березня.

Імовірно там розглядають сценарії «отруєння, раптової хвороби, нещасного випадку» для відсторонення Путіна і відновлення економічних зв’язків із Заходом. За даними розвідки, наступником Путіна нібито розглядається директор ФСБ Олександр Бортников. Саме він відповідав за аналіз настроїв населення України та спроможність української армії. Чи можливий палацовий переворот у Росії?

Про це і не тільки – в програмі Свобода LIVE на @Радіо Свобода

Дезертири у цивільному, фейкові гумконвої та перевірка документів мирних громадян – Генштаб ЗСУ про дії військ РФ

У Генеральному штабі Збройних сил прозвітували про незаконні дії і тактику російських військ станом на вечір 26-го дня вторгнення в Україну.

«Продовжують фіксуватися випадки дезертирства серед особового складу окупаційних військ. Так, в районі населеного пункту Гавронщина Макарівського району Київської області, група російських загарбників заволоділа автомобілями місцевих жителів, переодяглись у награбований цивільний одяг та виїхали у бік кордону з Республікою Білорусь. Продовжуючи незаконну діяльність на тимчасово зайнятих територіях Запорізької області, в окремих населених пунктах загарбники здійснюють приховану підготовку до проведення виборів проросійської адміністрації районів та міст. З метою організації так званих «російських гумконвоїв» окупанти зосередили у порту Бердянська колону білих тентованих вантажних автомобілів КАМАЗ Міністерства надзвичайних ситуацій РФ. Подібні вантажівки використовувалися для прихованого транспортування боєприпасів на тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей», – йдеться в повідомленні.

За даними Генштабу, у Новій Каховці Херсонської області окупанти проводять перевірку документів на блокпостах міста з метою виявлення та затримання місцевих жителів, які брали участь в АТО/ООС.

«Окрім великих втрат безпосередньо під час бойових дій, фіксується також великий відсоток смертності серед важкопоранених російських загарбників», – йдеться в повідомленні.

Майже 44 тисячі дітей відновили навчання після вимушеного переїзду – Шкарлет

Станом на 21 березня майже 44 тисячі тимчасово переміщених учнів долучилися до навчання з інших областей, повідомив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

«Розпочався другий тиждень освітнього процесу після вимушених канікул, які були оголошені через жорстоке вторгнення РФ на територію України. Нагадаю, що в 11-ти областях усі ЗЗСО організували освітній процес за дистанційною формою навчання» – написав Шкарлет у Telegram.

Лідером серед областей, що залучають до освітнього процесу тимчасово внутрішньо переміщених дітей, є Львівська область. Наразі кількість таких учнів там майже 11 тисяч.

Очільник МОН уточнив, що понад 10 тисяч закладів загальної середньої освіти працюють наразі у дистанційному форматі, у більш ніж 500 шкіл тривають канікули, у понад 2,4 тис. школах, де ситуація залишається напруженою, освітній процес призупинено.

Низка країн Заходу підписали спільну заяву про нагальну необхідність модернізації ППО України – Стефанчук

Західні країни у понеділок підписали спільну заяву «Про невідкладну необхідність модернізації ППО України», заявив речник Верховної Ради Руслан Стефанчук.

«Сьогодні Чехія, Естонія, Польща, Франція, Грузія, Німеччина, Ірландія, Латвія, Литва, Нідерланди, Швеція, Велика Британія та США підписали спільну заяву «Про невідкладну необхідність модернізації системи ППО України». Щиро вдячний за підтримку України у цей непростий час», – повідомив Стефанчук.

За його словами, представники різних країн світу вимагають рішучих дій щодо встановлення миру в Україні.

«А саме: підтримувати військову та цивільну оборону України – забезпечити захист повітряного простору та припинити пересування ворожої техніки на території України. Це можна зробити за допомогою постачання протитанкової та протиповітряної зброї. Надати гуманітарну допомогу – забезпечити доставлення продуктів і ліків в українські міста, які обстрілюють і бомбардують; врятувати поранених і біженців. Захистити українські ядерні об’єкти, які становлять загрозу для всіх сусідніх держав», – зазначив Стефанчук.

«Відкрите небо»: звідки російські літаки атакують Україну

Росія почала широкомасштабне вторгнення на територію України 24 лютого за наказом президента Володимира Путіна. Київ неодноразово просив НАТО закрити небо над країною, щоб зупинити бомбардування та авіанальоти російської армії. Однак на прохання «закрити небо» над Україною НАТО та особисто лідери більшості західних країн відповідають відмовою.

Москва стверджує, що атакує винятково українські військові об’єкти, але численні свідчення говорять про серйозні руйнування цивільної інфраструктури.

У нещодавньому відеовиступі перед Конгресом США президент України Володимир Зеленський вкотре закликав закрити небо над Україною або надати Києву системи протиповітряної оборони С-300 й авіацію. Телеканал CNN із посиланням на джерела повідомляв, що країни НАТО направили Україні радянські системи ППО з діапазоном висот менше, ніж С-300, але здатні збивати крилаті ракети.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG