Доступність посилання

ТОП новини

Наслідки ранкової російської повітряної атаки 10 лютого: С-300, Х-101, Х-555, «Калібри», дрони


Російський стратегічний бомбардувальник Ту-95мс. На фото літак бомбардує Сирію. 17 листопада 2015 року
Російський стратегічний бомбардувальник Ту-95мс. На фото літак бомбардує Сирію. 17 листопада 2015 року

Російська армія почала інтенсивно атакувати міста та регіони України у ніч на 10 лютого. Про влучення та вибухи повідомляли з Харкова, Запоріжжя, Дніпра, Вінниці. Близько 8:30 ранку сигнали повітряної тривоги почали звучати у Києві і поширилися по всій Україні. За повідомленнями, російські війська підняли в повітря стратегічні бомбардувальники Ту-95, які можуть нести на борту крилаті ракети. Радіо Свобода зібрало інформацію про це.

  • Повітряні сили Збройних сил України повідомили, що Росією «о 8.30 здійснено пуски крилатих ракет із стратегічних бомбардувальників Ту-95мс». У зв'язку із цим по всій Україні оголосили повітряну тривогу.
  • Із різних регіонів надходили повідомлення про роботу ППО та влучення.
  • Російські крилаті ракети «Калібр» перетнули повітряний простір Молдови та Румунії о 10:18 і 10:33, заявив головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний. У Міністерстві оборони Молдови це підтвердили, а Румунія заперечила перетин свого кордону. Ракети були запущені з акваторії Чорного моря.
  • Російські війська від початку доби 10 лютого станом на 11:30 випустили по Україні 71 крилату ракету Х-101, Х-555 і «Калібр», повідомляє командування Повітряних сил. Збили 61 крилату ракету.

Перед цією масованою атакою, у ніч на 10 лютого та вранці, російська армія вже завдавала ударів по містах та об’єктах критичної інфраструктури України. Як повідомили у Повітряних силах України:

  • шістьма крилатими ракетами морського базування «Калібр» – із російського фрегата у Чорному морі
  • сімома дронами-камікадзе «Shahed-136/131» із східного узбережжя Азовського моря

Силами та засобами Повітряних Сил ЗС України, мовиться у повідомленні, знищено 5 крилатих ракет «Калібр» та 5 ударних дронів «Shahed-136/131».

Також російська армія завдала масованого удару зенітними ракетами С-300 з району російського Бєлгорода і окупованого Токмака.

Як наголошують у ЗСУ, по Харківській та Запорізькій областях запустили до 35 зенітних керованих ракет (С-300), які неможливо знищувати в повітрі засобами ППО.

По звершенню повітряної тривоги речник Повітряних силах ЗСУ Юрій Ігнат уточнив звідки ж Росія атакувала Україну.

«Із кораблів у Чорному морі були запущені крилаті ракети повітряного та морського базування. Три кораблі були залучені, ракетний катер, фрегат та підводний човен, а також до восьми літаків стратегічної авіації Ту-95. Волгодонськ та район Каспію – це традиційні місця запуску крилатих ракет»

Детально по регіонах

Київ та Київщина

Над столицею України та Київською областю було чути звуки роботи ППО. Над столицею збили 10 російських ракет.

«За інформацією сил ППО, над Києвом збили 10 ракет. Є пошкодження електромереж. Постраждалих немає. Енергетики працюють над відновленням мереж», – повідомив у телеграмі міський голова столиці Віталій Кличко..

Раніше, під час ранкової повітряної російської атаки, Кличко написав у Telegram, що уламки російської ракети упали у Голосіївському районі Києва, пошкодили дах приватного будинку і автомобіль.

9 лютого до Києва приїхала з візитом мер Парижа мер Парижа Анн Ідальго.

Вона подарувала столиці 10 генераторів. Ідальго відвідала Софійський собор і виступала у міські раді Києва.

Харків

Близько 10-ї години голова Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомив, що є нове влучання в критичну інфраструктуру міста.

«Хвилину тому у нас був удар. За нашою інформацією, це знову критична інфраструктура – електрогенеруюче, теплогенеруюче підприємство. До цього о 4:00 ранку протягом 12 хвилин було близько 12 ракетних ударів – це виключно критична інфраструктура. Це Чугуївський і Харківський район, місто Харків», – розповів він в ефірі національного телемарафону.

Є поранені.

«За попередньою інформацією, внаслідок останнього удару окупантів, який стався близько 10:30 ранку в Харківському районі, поранень дістали семеро людей. Двоє з них у важкому стані. Дані уточнюються», – написав Олег Синєгубов у телеграмі.

У Харкові, як повідомляє ОВА, під ранок 10 лютого двічі оголошували повітряну тривогу.

Щонайменше 10 вибухів пролунало у Харкові з 04:03, повідомляв Олег Синєгубов.

«Серія ударів по Харкову. Ворог цілить по об‘єктах критичної інфраструктури. Можуть бути перебої з електрикою, водо- та теплопостачанням», – застерігав міський голова Харкова Ігор Терехов.

Запоріжжя

Два влучення зафіксовано у Запоріжжі, повідомив станом на 10:46 ранку секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв.

Також Запоріжжя зазнало в ніч на 10-те лютого масованої атаки.

«За годину у місті зафіксовано 17 ворожих прильотів – це найбільша кількість від початку повномасштабного вторгнення. Потвори підступно атакували об’єкти енергетичної інфраструктури», – написав по 6-й ранку у телеграмі секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв.

Через три години Куртєв повідомив про наслідки цих обстрілів: в різних районах Запоріжжя ушкоджено обʼєкти енергетичної та промислової інфраструктури.

Також відомо, що від вибухової хвилі повилітали вікна в одному з багатоповерхових будинків, а також у приміщенні навчального закладу та обʼєкта культурного призначення». Люди не постраждали.


«На цей час частина міста залишається без світла, тож відповідно подекуди є й проблеми з подачею опалення. Аварійно-відновлювальні роботи тривають. Також через пошкодження обʼєктів енергетичної інфраструктури з восьмої години ранку у місті діють погодинні стабілізаційні відключення», – написав вранці Куртєв у телеграмі.

Одещина

Росія масовано атакувала Одещину під час повітряної тривоги. Над областю було збито 13 ракет, повідомив очільник Одеської ОВА Максим Марченко.

«Противник здійснив масований ракетний удар по території України з літаків стратегічної авіації та морських носіїв крилатих ракет. Як завжди підрозділи протиповітряної оборони Одещини відпрацювали на відмінно та збили над регіоном тринадцять ракет», –зазначив Марченко у телеграмі

Вінниця

«У Вінниці було чути вибухи. Спрацювала ППО. Будьте в укриттях – повітряна тривога триває. Віримо в наші ЗСУ!», – написав міський голова Вінниці Сергій Моргунов у телеграмі о 10:56.

У Вінниці та області на початку доби 10 лютого оголошували повітряну тривогу через атаку російських дронів-камікадзе.

Місцеві пабліки повідомляли про звуки вибухів у місті, ймовірно спричинені роботою ППО.

Дніпро

Дрони атакували і Дніпро. Але, як повідомило близько 5-ї ранку Повітряне командування «Схід», атаку успішно відбили.

«Дуже гучна ніч у Дніпрі, зате нічого не прилетіло. Подробиці пізніше...Так палають збиті опівночі Шахеди. Тримаємо стрій, наближаємо Перемогу! », – написали у ПК «Схід» і надали оперативне відео.

Хмельницький і область

Близько 11-години ранку вибух прогримів у Хмельницькому. Зникло електропостачання.

«В Хмельницькому пролунав вибух. Частина міста без електропостачання. Можуть бути збої із водопостачанні. Залишайтеся в укриттях!», – повідомив голова Хмельницької ОВА Сергій Гамалій.

Черег годину Гамалій повідомив, що було влучення в об'єкт критичної інфраструктури Хмельницької громади. Пожежу вже ліквідували, постраждалих нема, матеріальні збитки підраховуються.

За попередніми даними голови Хмельницької ОВА, сили ППО збили над областю 1 крилату ракету та 1 дрон-шахід.

Після оголошення повітряної тривоги вранці Гамалій писав у телеграмі:

«Фіксуємо хвилю ракет в повітряному просторі України. 4 ракети рухаються на захід країни! Перебувайте в укриттях! Бережіть себе та своїх близьких!»

Раніше, близько 4-ї години ранку, як повідомляв голова Хмельницької ОВА Сергій Гамалій, російська армія атакувала дронами атакувала об'єкт критичної інфраструктури у Хмельницькій області.

«Відбулося влучання в об'єкт критичної інфраструктури Шепетівського району.
Пожежа ліквідована. Постраждалих немає», – повідомив станом на 07:30 ранку 10 лютого Сергій Гамалій у телеграмі.

Львів

«У Львові чути вибухи. Працює ППО», – написав по 11-й годині ранку міський голова Андрій Садовий у фейсбуці.

Міністерство енергетики і «Укренерго»

Компанія «Укренерго» повідомила про влучення по енергетичних об'єктах України під час «14-ї масована терористичної ракетної атаки» Росії.

«На жаль, маємо влучання на декількох об’єктах високовольтної інфраструктури в східному, західному та південному регіонах», – повідомила компанія в телеграмі.

«Крім того, вночі росіяни атакували енергетичну інфраструктуру дронами та ракетами, спрямовуючи їх на електростанції та об’єкти системи передачі», – наголосили в «Укренерго».

Компанія запевнила, що наразі вживають усіх можливих заходів для збереження енергосистеми України. Запроваджені аварійні відключення.

Також група «ДТЕК» заявила, що російський масований обстріл 10 лютого пошкодив чотири теплові електростанції.

Після завершення повітряної тривоги міністр енергетики Герман Галущенко повідомив, що внаслідок чергової масованої ракетної й дронової атаки Росії є влучання в об’єкти теплової й гідрогенерації, а також високовольтної інфраструктури у шести областях України

«Запроваджені аварійні відключення в багатьох регіонах. Найскладніша ситуація у Запорізькій, Харківській та Хмельницькій областях. Завдяки успішній роботі ППО та завчасним технічним заходам вдалося зберегти цілісність енергосистеми України», – написав Галущенко у фейсбуці.

Він додав, що енергетики «працюють нон-стоп» над відновленням енергопостачання.

«Укрзалізниця»

«Укрзалізниця» повідомляє, що через знеструмлення окремих ділянок по Україні п’ять із 65 поїздів затримуються на 5 хвилин і більше, ще три поїзди – на понад пів години.

«Пересаджуємо пасажирів рейсу №712/711 Київ – Краматорськ до спальних вагонів під резервним тепловозом, Інтерсіті+ №722 в напрямку Харкова доїде також під теплотягою. Зворотні відправлення з Краматорська і Харкова відповідно очікуються із затримкою, про яку повідомлятимемо додатково», – йдеться в повідомленні.

В УЗ додали, що ситуація на всіх вокзалах країни наразі контрольована, є резервне енергопостачання.

  • Вранці 10 лютого повітряна тривога тривала 3, 5 години.
  • Сигнал тривоги прозвучав о 08:30 після того, як у Білорусі з аеродрому в Мачулищах в небо піднялися російські літаки.
  • Загалом, за повідомленнями регіональних інформаційних ресурсів, під час повітряної тривоги 10 лютого ППО працювали у Одеській, Запорізькій, Харківській, Полтавській, Київській, Вінницькій, Хмельницькій, Івано-Франківській, Львівській областях.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG