Доступність посилання

ТОП новини

Незалежницький рух Шотландії не хоче мати нічого спільного з Кремлем


Лідерка Шотландської національної партії Нікола Стерджен
Лідерка Шотландської національної партії Нікола Стерджен

Лондон – Після виходу Великої Британії з Європейського союзу стає помітною посилена увага, що її приділяє Кремль прагненню Шотландії до здобуття незалежності від Британії. Водночас керівна в цьому британському регіоні Шотландська національна партія вчергове наголосила, що не матиме нічого спільного з президентом Росії Володимиром Путіним на своєму шляху до незалежності. Як зазначають провідні шотландські політики, прагнення легітимізувати окупацію частин України підтримкою шотландської незалежності ніяк не спрацює для Кремля. А порівняння Москвою шотландського референдуму про незалежність із псевдореферендумом у Криму сприймається шотландським незалежницьким політикумом як справжня образа.

Незалежність Шотландії завжди розглядалась з різних кутів зору, проте саме з виходом Великої Британії з Європейського союзу Москва дедалі пильніше звертає свої погляди у бік цієї частини Британії, помітно посилюючи оберти різнорівневої пропагандистської машини. І в цьому плані помітнішою стає зацікавленість Кремля у подрібненні значного гравця західного альянсу.

Росія вже певний час «заграє» з різноманітними пронезалежницькими рухами деінде, зокрема в іспанській Каталонії, над усе намагаючись подати їх на одному рівні з проросійськими утвореннями на сході України. Москва навіть влаштовувала в себе строкаті «конференції» з участю такої саме строкатої юрби сепаратистів із усіх усюд, включно з представниками підтримуваних і скеровуваних Кремлем бойовиків із Луганська і Донецька. При цьому варто наголосити, що жодних представників незалежницького руху Шотландії на цих спонсорованих Росією заходах ніколи не було.

Попри певну дистанцію, яку завжди намагались тримати від Кремля шотландські незалежники, Росія постійно здійснювала спроби прирівняти «референдум» у Криму 2014 року саме з референдумом про незалежність Шотландії. Путінський пропагандистський двигун у такий спосіб намагався бодай якимось чином легітимізувати насильницьку російську анексію українського Криму. З іншого боку, на думку британських оглядачів, зацікавленість Кремля питаннями, пов’язаними з можливою незалежністю Шотландії, прямо пояснюється бажанням путінського режиму побачити ще одну тріщину на корпусі західного альянсу, що, у свою чергу, на думку Москви, має пом’якшити опозицію режимові Путіна на Заході. Водночас керівництво Шотландської національної партії – рушійної сили процесу здобуття незалежності Шотландії – неодноразово і на різних рівнях вказувало, що не хоче мати нічого спільного з Путіним і його планами послаблення західних союзників.

«Щоб виправдати роздирання України на шматки, Кремль прагне влаштувати проблеми Великій Британії й іншим провідним союзникам у НАТО. Але Шотландська національна партія не хоче мати нічого спільного з Путіним»

Увага Кремля до Шотландії у цьому світлі виявляється в цілій низці ситуацій. Наприклад, колишнього провідника тієї-таки Шотландської національної партії Алекса Салмонда було ще 2017 року призначено ведучим програми прокремлівського глобального рупора – телеканалу RT, що викликало справжнє обурення його однопартійців. Речник партії з питань закордонної політики Алін Сміт використав нелітературний вислів, дізнавшись про співпрацю колишнього лідера шотландських націоналістів з російським пропагандистським телеканалом.

«Що він (Алекс Салмонд) у біса собі думає?!» – голосно запитував тоді Алін Сміт (переклад пом’якшений – ред.).

Він також наголошував, що рішення Салмонда співпрацювати з прокремлівським мовцем ніяким чином не значить, що Шотландська національна партія хоч якось схвалює цей крок чи, тим більше, підтримує політику Путіна.

Окрім працевлаштування колишнього головного шотландського націоналіста Алекса Салмонда на прокремлівському телеканалі, Москва оголосила про відкриття штаб-квартири ще одного пропагандистського медіа-знаряддя, державної агенції Sputnik, на британській території саме не в Лондоні, а у столиці Шотландії Единбурзі.

«Алекс Салмонд постійно ганьбить Шотландію. Ось він вбрався у традиційний шотландський кілт і виставляє все це у своєму телешоу на каналі RT» (ідеться про передачу 30 грудня 2017 року – ред.)

При цьому в телепрограмі Алекса Салмонда на російському каналі лунає неприхована критика Шотландської національної партії саме тому, що ця політична сила активно ігнорує всі спроби Кремля «замовити музику» у тому, що стосується незалежності Шотландії. Керівництво ШНП неодноразово наполягало, що його бачення незалежної Шотландії цілком суперечить путінському поглядові на це питання. Нова, незалежна Шотландія, як на представників керівництва Шотландської національної партії, буде чітко налаштована на північноатлантичне оборонне партнерство і європейську інтеграцію. У світлі цього й не дивно, що президент Росії Володимир Путін розглядає ШНП як перешкоду своїм планам розгойдування західного альянсу.

Путін і російський імперіалізм – загроза для Шотландії

Колишній радник британського уряду з питань закордонної політики Дейвід Кларк каже, що Володимир Путін нині здійснює кроки з тим, щоб підірвати довіру до керівника ШНП Ніколи Стерджен, вбачаючи реальну загрозу в її баченні незалежності Шотландії.

«На час референдуму про незалежність Шотландії Росія вважала, що вихід Шотландії зі складу Великої Британії гратиме на руку Москві, послабивши західний альянс. Керівництво шотландських націоналістів однозначно підтверджує свою налаштованість на зміцнення союзницьких північноатлантичних і європейських структур, розгойдування яких прагне Кремль», – сказав Дейвід Кларк. І додав: «Шотландська національна партія розглядає Путіна і російський імперіалізм як загрозу».

«Президент Росії Володимир Путін розглядає ШНП як загрозу, тому що ця сила прагне посилити ЄС і НАТО – ті структури, які Росія намагається послабити»

Депутат британського парламенту від ШНП і речник цієї політичної сили з питань оборони Стюарт МакДональд вважає, що підвищена увага кремлівських пропагандистських каналів до питань, пов’язаних з незалежністю Шотландії, до певної міри «мобілізувала» шотландських незалежників на більш рішучі дії. Як відповідь на призначення Алекса Салмонда на російський канал RT МакДональд сфотографувався тоді ж із послом України у Лондоні, гостро розкритикувавши російську агресію в Україні, а провідні постаті ШНП негайно оприлюднили свої заяви щодо непохитної позиції партії з питань оборони і закордонної політики.

Загалом говорять про дві головні причини того, чому Шотландська національна партія перебуває в однозначній опозиції до режиму Путіна і його ідей. По-перше, йдеться про шотландську солідарність із меншими країнами і народами, які зазнають нападів і залякувань із боку значно більших держав. І по-друге, ШНП намагається привабити прихильність до себе з боку Європи, яка спершу розглядала шотландську незалежність як щось негативне і небезпечне. Саме тієї Європи, яку прагне розколоти Путін. Відтак шотландські націоналісти відкидають російські спроби втручання, однозначно заявляючи про свої європейські і північноатлантичні пріоритети.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG