Доступність посилання

ТОП новини

У День відновлення Литовської держави США назвали литовців «прикладом»


Люди несуть державний прапор Литви. Вільнюс, Литва. 11 березня 2020 року
Люди несуть державний прапор Литви. Вільнюс, Литва. 11 березня 2020 року

Держсекретар США Ентоні Блінкен направив народу Литви привітання з національним святом, яке відзначається 16 лютого, – Днем відновлення Литовської держави.

Відзначивши міцність історичних зв'язків між США і Литвою, включно із союзницькими відносинами в рамках НАТО, Блінкен підкреслив прихильність обох країн активному партнерству в сфері безпеки і ідеалам демократії, захисту прав людини і верховенства закону.

«Народ Литви продемонстрував переконливий приклад того, що демократія може дати громадянам», – констатував глава зовнішньополітичного відомства США.

Нагадавши про довгу боротьбу литовського народу за відновлення своєї державності, Блінкен підкреслив, що США стоять пліч-о-пліч з Литвою в справі підтримки демократичних прагнень у сусідніх з нею країнах і в усьому світі.

Держсекретар висловив переконання в тому, що міцне співробітництво двох країн в політичній та економічній сферах, а також в сфері безпеки, визначить їх відносини і для майбутніх поколінь.

Україна теж привітала Литву

Литву привітав і президент України Володимир Зеленський.

«Для українців ваша країна є моделлю непохитності та боротьби за шлях до Європи», – твітував президент України.

«Цього дня у 1918-му році, народилась незалежна Литва. Пізніше протягом півсторіччя вона була окупована СРСР і відродилась, бо немає сили, яка могла би придушити свободу. Ми це знаємо і кажемо про це іншим. Свободу не дають, її беруть. Щасливих свят литовцям по всьому світу!» – написав сьогодні колишній міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс.

Читайте ще:

Забанити Попова і Скабеєву. Що стоїть за рішенням Латвії про заборону 17 російських телеканалів?

Литовський міністр пояснив, як пов’язані купівля вакцини в Росії та війна на Донбасі​

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG