Доступність посилання

ТОП новини

«Обіцянки не виконуємо». Генсек НАТО розкритикував союзників за неналежну підтримку України


Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ виступає під час Парламентської асамблеї НАТО в Софії. Болгарія, 27 травня 2024 року
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ виступає під час Парламентської асамблеї НАТО в Софії. Болгарія, 27 травня 2024 року

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ 27 травня, виступаючи на засіданні Парламентської асамблеї НАТО у Болгарії, розкритикував те, як Захід в цілому надає Україні допомогу, необхідну для відбиття неспровокованої повномасштабної агресії Росії. Столтенберґ назвав недостатньою міжнародну допомогу України і закликав спільноту, насамперед держави альянсу, виправляти це становище. Головне із свіжих заяв очільника НАТО зібрав Голос Америки.

Єнс Столтенберґ виступив у Софії на засіданні Парламентської асамблеї НАТО – зібранні парламентарів країн альянсу і багатьох держав партнерів включно з українською делегацією.

«Коли йдеться про військову допомогу, то майже вся вона надходить від країн НАТО. 99% військової підтримки Україні надають союзники НАТО. І завдяки цій підтримці українці змогли визволити 50% території, яку Росія захопила на початку війни», – наголосив він, і додав, що ще більше коло держав світу надає гуманітарну й економічну допомогу.

99% військової підтримки Україні надають союзники НАТО
Столтенберґ

Керівник НАТО також сказав, що завдяки підтримці Україна змогла завдати загарбникам великих втрат, потопити багато російських кораблів у Чорному морі і відкрити коридор для експорту збіжжя тощо.

Але небезпека дуже велика, бо останні місяці показали, що союзники не виконали те, що обіцяли. І зараз, хоч допомога після тривалих затримок знову поновилася, вона все ще надходить не на тому рівні, який є необхідним Україні для захисту.

Невиконані обіцянки вбивають

«Проблема в тому, що впродовж останніх місяців ми не надали Україні те, що обіцяли. Сполучені Штати витратили шість місяців на узгодження нового набору допомоги. Європейські союзники, які обіцяли 1 мільйон артилерійських набоїв, не надали навіть близько до тієї кількості амуніції для України», – заявив Єнс Столтенберґ.

Факт в тому, що коли вони не мають протиповітряної оборони, не мають обіцяного постачання, то українцям важко захищати землю

Він окремо нагадав, що лише одна Німеччина досі відгукнулася з наданням додаткової установки “Патріот”, у відповідь на термінові заклики президента Зеленського допомогти з протиповітряною обороною.

«І, звичайно ж, ці перерви, ці затримки у військові допомозі призвели до реальних наслідків. Це не академічні теорії. Факт в тому, що коли вони не мають протиповітряної оборони, не мають обіцяного постачання, то українцям важко захищати землю», – наголосив Столтенберґ.

Єнс Столтенберґ подякував США за нещодавнє виділення 60-ти мільярдів доларів на подальшу допомогу і повідомив, що «допомога знову почала надходити», але підкреслив, що НАТО на липневому саміті у Вашингтоні має узгодити способи більш сталої «інституційно структуризованої підтримки».

Україна має право застосовувати надану зброю по цілях на російській території

«Спеціальні, короткотермінові, добровільні оголошення – це добре, але в довгостроковій перспективі нам потрібна більш передбачувана, сильніша підтримка України, а тому, я вважаю, що правильно було б узгодити більшу роль НАТО в наданні такої підтримки», – повідомив він.

Відповідаючи на питання в Софії, Столтенберґ повторив думку Україна має право застосовувати надану зброю по цілях на російській території, підкресливши, що Росія веде агресію, а українці мають право захищатися відповідно до Статуту ООН та інших міжнародних законів.

«Коли ми передаємо зброю Україні, то вона вже не наша – це українська зброя», – сказав генеральний секретар, наголосивши, що альянс не вважає себе учасником війни, а лише допомагає Україні оборонятися.

Китай, Іран і Північна Корея допомагають Росії воювати

Генеральний секретар НАТО наголосив, що головним регіоном діяльності альянсу є північноатлантичний простір Америки і Європи, але зауважив, що безпека є глобальним явищем і зауважив, що російську війну на європейському континенті підтримують країни Азії.

Китай підтримує російську воєнну економіку і на жодному етапі не засуджував вторгнення Росії в Україну

«Найважливішими постачальниками і прибічниками війни Росії в Україні в Європі є країни Азії. Китай підтримує російську воєнну економіку, постачаючи обладнання подвійного призначення, ставши найважливішим торговельним партнером. Китай на жодному етапі не засуджував вторгнення Росії в Україну. Китай активізував економічні торгові відносини з Росією. 90% мікроелектроніки, яку Росія отримує, надходить з Китаю. І ці мікропроцесори, мікроелектроніка – це обладнання Росія використовує для виготовлення ракет, бойових танків, літаків, які потім використовували для ведення групи війни проти України», – сказав Єнс Столтенберґ.

Іншим важливим постачальником для російської війни генеральний секретар назвав Іран, який надає дрони, а також допоміг збудувати новий завод для виготовлення дронів у Татарстані в Росії.

«А Північна Корея забезпечила Росії понад 1 мільйон набоїв, артилерійських боєприпасів в обмін на те, що Росія допомагає Північній Кореї та Ірану розробляти їхні ракетні і ядерні програми», – повідомив генеральний секретар НАТО.

З огляду на це Столтенберґ наголосив на важливості партнерства НАТО з країнами азійсько-тихоокеанського регіону такими як Японія, Південна Корея, Австралія.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG