Дмитро Гордон: «Лукашенко і Зеленський зачарують один одного»

Під час голосування на виборах президента України на виборчій дільниці в посольстві України в Білорусі. Мінськ, 31 березня 2019 року

Дмитро Гурневич

Популярний український телеведучий Дмитро Гордон в інтерв’ю Білоруській службі Радіо Свобода порівнює двох кандидатів на посаду президента України – Петра Порошенка і Володимира Зеленського – і міркує, чи підніметься Зеленський (у разі своєї перемоги) з крісла перед Олександром Лукашенком, на відміну від свого героя в серіалі «Слуга народу».

Радіо Свобода: Чи існує для вас ще якась інтрига у другому турі, за кілька днів до голосування?

Дмитро Гордон: Гадаю, що нічого несподіваного вже не відбудеться. Якщо не буде якогось форс-мажору, то Зеленський стане президентом України. Сподіваюся, що форс-мажору не буде.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Перші 100 днів президента: сценарій у разі перемоги Зеленського

– Ви у понеділок сказали, що якщо Зеленський стане президентом, то ви будете менше з’являтися на екранах, оскільки у вас не буде потреби так часто щось пояснювати людям, оскільки почнеться нормалізація. Звідки у вас такий оптимізм, що все нормалізується?

– Мені довгий час було не по собі, що замість сильного і прогресивного розвитку Україна тупцює на місці, ба більше – відкочується назад. Величезна корупція, в тому числі в оборонній сфері, відсутність чітких і ясних перспектив, постійна брехня від президента Порошенка. Все це настільки набридло, що змушувало мене виходити в ефір і говорити про це. Якщо я побачу, що Володимир Зеленський і його команда будуть робити все можливе для повернення України в Європу, щоб повернути анексовані Росією території, щоб люди відчули економічні перетворення, я буду займатися іншими речами, більш корисними для мене, ніж теле-ефіри.

– Ви говорите про велике відкочування, але завдяки Порошенкові був запроваджений безвіз, підписана Угода про асоціацію з Євросоюзом, Україна отримала томос. Немає регулярних воєнних дій, краху економіки теж немає, відбулася декомунізація, світ солідарний з Україною, а не з Росією. Чому тоді українці так жорстко оцінюють 5 років Петра Порошенка?

– Мене не можна віднести до прихильників Януковича, я дуже активно закликав відсторонити його від влади перед закінченням його терміну. Я не кажу про те, що він був бандитом і агентом КДБ, це вже інше питання. Але при Януковичі економіка була набагато кращою. Долар при ньому коштував 8 гривень, а тепер 27, а був навіть і 30 гривень. Так, безвіз – це, безперечно, заслуга Порошенка. Але в підсумку Україну залишили кілька мільйонів людей. І поїхали вони не тому, що не люблять свою країну, а від браку перспектив, від поганої економіки, брехні керівництва. Поїхали в більш стабільну Польщу. Децентралізація – це теж його заслуга. Це потужний фактор, коли бюджети перейшли в регіони. Третє його досягнення – томос. Я атеїст, для мене це нічого не означає. Для країни, для церкви це великий плюс. Ось це три його досягнення.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: В Україні не буде державної церкви – Порошенко

​Тепер про мінуси. По-перше, він брехун. У нього надзвичайні артистичні здібності, і він обманює свій народ, своє оточення і можливо й сам себе. Я не вірю в те, що він говорить. І люди не вірять давно. Друге. Не можна в країні-агресорі розміщувати своє виробництво і не можна кілька років годувати народ Росії, в тому числі і окупованого Криму, своїми цукерками. Або ти там займаєшся бізнесом, або припини пафосно говорити «Слава Україні» і співати гімн до надриву внутрішніх органів. А викриті офшори? Переживати це людям, які мають мізки і серце, неможливо. Період правління Порошенка пройшов зі знаком мінус. І не випадково він отримає 21 квітня свої відсотки, які отримає.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Порівняння, співчуття, заздрість? Чому білорусів цікавлять президентські вибори в Україні

– Чого Україна тоді чекала 5 років від президента? В українській системі в президента не такі повноваження, як у Лукашенка в Білорусі. Порошенко не їздить по фермах і не контролює чистоту корів.

Дмитро Гордон, 4 вересня 2018 року

– Я вам скажу, чого я чекав. Я чекав руху в Європу не на словах, а на ділі. Ми обрали Порошенка тому, що у нас вкрали можливість зблизитися з ЄС. Коли прийшов Порошенко, то я розумів, що ми зараз увійдемо в Європейський союз. Я розумів, що у нас дуже багато залежить від політичної волі першої особи. Якщо ця особа проявить нетерпимість до корупції, висловиться за справедливі суди і досягне їх, коли сяде за стіл з олігархами і скаже, як колись Рузвельт: «Із завтрашнього дня всі перестають запускати руку в державний бюджет»; скаже, що ми гарантуємо недоторканність вам і вашій власності, але з завтрашнього дня будуть закони і порядок.

Ми це бачили в Грузії, де Саакашвілі зі своєю командою дуже успішно провели реформи. Я очікував від президента саме цього: що у нас почнуться швидкі перетворення, що він озвучить порядок денний. Але замість того, щоб очолити боротьбу з корупцією, він очолив найбільшу корупцію. Я очікував від нього, що – як людина самолюбна – він захоче потрапити в підручники історії, мати пам’ятники за життя, але він це розміняв на бажання збагачуватися й далі. Ось це його трагедія і трагедія України.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Зеленський має серйозні недоліки, виборці ризикують, що комік розчарує їх (світова преса)

– Перейдімо від трагедії до комедії. Володимир Зеленський не політик, а шоумен, комік, людина, яка веселить людей. Як можна в такому пункті історії голосувати за коміка?

– Після тричі засудженого і двічі ув’язненого зека, який був президентом України, президентом України може стати кожен. У неділю я був в гостях у мого друга, першого прем’єра незалежної України Вітольда Фокіна, який разом із Леонідом Кравчуком підписав від України історичну Біловезьку угоду. Вітольд Павлович сказав таку фразу: «сьогодні ми вибираємо між трагедією і комедією», і я, каже він, вибираю комедію. Мені дуже сподобалася ця фраза.

– Проблема в тому, що це всього-на-всього фраза. А обираєте ви людину, яка 5 років керуватиме країною.

– Володимир Зеленський народився в інтелігентній професорській сім’ї. Для мене це важливо. Він талановита людина, яка на наших очах зробила себе сама. Він не просто жартує, а управляє структурою, де працюють 3 тисячі людей. Там знімаються фільми, мультфільми, концерти, відбувається продюсування і т.п. Він особисто цим керує, і керує дуже гідно. Він дуже багата людина, і це величезний плюс. Він заробив ці гроші не на крадіжці, він не запускав руки в державний бюджет, а займався улюбленою справою і на цьому заробляв. Це щось неймовірне. Він просто хороший хлопець зі своїми принципами і кодексом честі.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Таємничість і суперечливі заяви. Що не так із командою Зеленського?

Тепер про мінуси. Ми не знаємо, яким він буде президентом. Ми не знаємо його команди. Якщо ви мене запитаєте, чи впевнений я, що він буде хорошим президентом, то я вам відповім – ні. Цієї впевненості не має ніхто. Навіть він сам. Але це не означає, що його не потрібно обирати президентом. Треба. Адже треба відійти від того, що нас пов’язує з Петром Олексійовичем, змінити програму і отримати шанс.

Якщо Зеленський цього шансу не використає, то ми його більше не будемо обирати. Ми демократична країна, ми дуже по-європейськи реагуємо на неадекватну поведінку президентів. Я і багато хто навколо мене сприймають президента не як якусь величну людину, а як менеджера. Для нас він людина, яку ми наймаємо на свої податки – займатися державою. І якщо він не впорається, то ми його змінимо.

Віталій Портников кілька днів тому висловив іншу думку, що українці якраз обирають не менеджера, а чарівника, від якого чекають чудес. І якщо йому цього не вдається, то його швидко змінюють на іншого. І так по колу.

– Портников має рацію, коли говорить про глобальний вибір українців. Я говорю про себе і своїх людей. Я багата людина і плачу дуже багато податків. За мої гроші президент повинен виконувати мої побажання: наводити порядок у моїй країні. У мене на Зеленського великі надії. Але якщо він їх не виконає, то буде інший президент. Це нормальний демократичний процес, що характеризує Україну і відрізняє її від Росії і Білорусі.

– У Білорусі Зеленського часто порівнюють із молодим Лукашенком. Антисистемний кандидат, який обіцяє все змінити.

– Зеленського, на відміну від раннього Лукашенка, знають всі.

– Лукашенка багато хто теж знав. Він чотири роки був депутатом і часто виступав у Верховній Раді Білорусі. Процитую вам допис білоруської публіцистки Світлани Калінкіної на тему України: «Україні співчували, співпереживали, за Україну вболівали. Події в Україні дуже багатьом неукраїнцям рвали серце. А вони... Вони, обираючи президента, вирішили поприколюватися. Після цього співчуття і співпереживання не буде. Буде формальна ввічливість і холодна відстороненість. Тому що це не смішно». Це настрій багатьох білорусів сьогодні.

– Я вас запевняю, що ми не вирішили «приколюватися». Ми вибираємо свідомо. Я вважаю, що Зеленський набагато кращий, ніж Петро Порошенко. Це не смішний вибір, як пише Калінкіна. Я думаю, що вона далека від ситуації в Україні. Це свідомий вибір мільйонів українців.

– Вибір коміка виглядає гармонійно де-небудь в Ісландії. Там коміка обрали мером Рейк’явіка. Але, на відміну від України, Ісландія функціонує, як швейцарський годинник, це абсолютно справна держава. Чому тоді Зеленський, а не хтось інший, хто має досвід?

– Ми бачили дуже багато досвідчених політиків, які мали величезний досвід. А ладу ніякого не бачили. Зараз хочемо спробувати щось інше. Так, він не має досвіду в політиці. Ну нічого, здобуде (досвід). Він здібний, і я в нього вірю. Якщо не вийде, то буде інший.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Відбитки Коломойського є на всій кампанії Зеленського (світова преса)

– А вас не бентежать претензії до Володимира Зеленського як до людини олігарха Ігоря Коломойського? Зрештою, на виборчу кампанію потрібні величезні гроші. Не факт, що Володимир Зеленський здатний стільки викласти самостійно.

– Я теж раніше вважав, що виборча кампанія – це мільйони і мільйони. Політтехнологи мені говорили, що аби добре себе показати, потрібно від 100 до 250 мільйонів доларів. Кандидат Ігор Смешко, який офіційно отримав 6% голосів у першому турі, витратив на виборчу кампанію 1 мільйон 800 тисяч гривень. Це немислимий результат. На один голос він витратив 4 гривні. За дешевизною голосу він на першому місці, на другому – Володимир Зеленський. На цих виборах з’ясувалося, що все вирішують не гроші.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Темна конячка» виборчих перегонів: 10 фактів про Ігоря Смешка

Я добре знаю і Зеленського, і Коломойського. Я з Коломойським учора (15 квітня – ред.) розмовляв досить довго по телефону. І хочу сказати, що вплив Коломойського на Зеленського ілюзорний. Вони бізнес-партнери в телеканалі «1+1». Але якщо ви думаєте, що Зеленськимможна управляти, диктувати йому повістку дня і робити з нього маріонетку, то дуже сильно помиляєтеся. Він далеко не та людина, і Коломойський це добре розуміє. Тому я вважаю, що його впливу взагалі не буде і вони навіть зустрічатися не будуть.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Як і з ким Зеленський літав у міста, де живе Коломойський, та інші новини зі штабу кандидата («СХЕМИ» | №212)

«Відносини у Лукашенка і Зеленського будуть складатися чудово»

– Найпопулярніший закордонний політик в Україні – Олександр Лукашенко. Як це можливо, що, голосуючи за Зеленського, більшість українців має симпатію до такого політика, як Лукашенко?

– Українці дуже цінують Лукашенка, оскільки в Білорусі стабільність. А стабільність – це ознака класу. Мені дуже подобається в Білорусі. Подобається спокій, чистота, порядок, працюють люди, немає нахабних олігархів, які грабують бюджет, подобається прогнозованість. Я розумію, що це покращений СРСР. Я противник Радянського Союзу, а тим більше покращеного, але мені подобається, коли я бачу Мінськ, села під Мінськом, Могильов або Вітебськ, мені, чорт забирай, подобається за цим спостерігати. І це, мабуть, непогано. В результаті у українців Лукашенко асоціюється зі словами «стабільність», «порядок», «спокій», «чистота» і «праця». Це те, чого не вистачає у нас. Хоча, мушу сказати, Олександр Григорович сильно помилився, коли сказав, що президентом стане Порошенко.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Лукашенко: Я схильний думати, що ці вибори виграє Порошенко

– Лукашенко вже висловив свою симпатію опонентові Зеленського. З іншого боку, в серіалі «Слуга народу» є такий момент, коли Зеленського-Голобородька вчать вітати президентів. І коли до зали заходить Олександр Лукашенко, то українському президентові радять перед ним не вставати. Це жарт, але Лукашенко може і образитися. Якими можуть бути стосунки між Зеленським і Лукашенком?

– Це політика. Відносини у них будуть складатися чудово. Олександр Григорович потрапить під ауру харизми Володимира Олександровича. А Володимир Олександрович потрапить під чари Олександра Григоровича. Вони один одного зачарують. Зеленський сильно розсмішить Лукашенка, той буде сміятися і зрозуміє, що якщо у президента таке почуття гумору, то зблизитися з ним набагато простіше, і їхній союз від цього стане тільки сильнішим.

– А з Путіним?

– Розмова з Путіним для політика-початківця Зеленського – це плюс. На нього не буде тиснути постать Путіна. Він починає з чистого аркуша і, я думаю, буде розкутий. Але вважаю, що Зеленський не зустрічатиметься з Путіним у форматі віч-на-віч. Він вимагатиме повернутися до Будапештського формату, коли за одним столом будуть представники України, США, Великої Британії, Франції та Росії. Можливо, за участю канцлера Німеччини і керівництва Євросоюзу. Крім того, Зеленський, наскільки він сам мені казав, буде користуватися референдумами. І всі найважливіші питання життя України буде виносити на народне голосування.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Інтерв’ю Ігоря Коломойського ​«Схемам»: я хочу, щоб Зеленський став президентом

– Що мало би статися, щоб усі прогнози на другий тур радикально змінилися?

– Війни ніякої бути не може. Скелетів на Зеленського немає. Дай Боже, щоб усі вони дійшли до виборів живими і вибори відбулися. Результат уже визначений. Я розмовляю з представниками команди Порошенка. Вони вже розуміють, що він не стане президентом. Вони вже готуються до парламентських виборів і розуміють, що ставки там будуть як ніколи великими.

– Зеленський говорить, що збирається бути президентом тільки один термін?

– Для цього потрібно побачити хоча б рік-два Зеленського у владі. А що, якщо через три місяці він сам піде, розуміючи, що зануритися в цей бруд для його чистої душі неможливо? А що, якщо після закінчення його п’ятирічного терміну квітуча Україна скаже: не хочемо нікого, крім нього?

– Обрання коміка президентом – це все ж великий експеримент. Білоруський політик Зенон Позняк навіть заявив, що українське суспільство осліпло.

– Я хочу заспокоїти білорусів, яких я дуже люблю, що з Україною все гаразд. Україна перебуває в демократичному процесі. Україна – європейська і демократична країна. Не сподобається – переоберуть. А дружба з білорусами буде завжди.