Кораблі флоту РФ, що пішли вслід за «Москвою» (фотогалерея)

Корвет «Аскольд» проходить ходові випробування у жовтні 2022 року.

4 листопада корвет «Аскольд» класу «Каракурт», який ще не увійшов до складу ВМФ Росії, був уражений, мабуть, крилатою ракетою. Згодом Україна оголосила про знищення корабля. Міноборони Росії охарактеризувало його як «пошкоджений».

Корвети типу «Каракурт» здатні запускати до восьми крилатих ракет та оснащені одним із варіантів зенітно-ракетного комплексу «Панцир»

Російський десантний корабель «Мінськ» класу «Ропуха» проходить біля берегів Санкт-Петербурга у липні 2021 року.

У вересні 2023 року кілька ракет потрапили у верф (місце будівництва та ремонту суден, – Ред.) Севастопольської військово-морської бази в анексованому Росією Криму. За даними Міністерства оборони Великобританії, внаслідок удару «Мінськ» майже напевно «функціонально знищили». На фотографіях зроблених після удару видно, що корабель димить і сильно ушкоджений.

Корабель «Мінськ» був побудований в Польщі в 1983 р. і мав носову частину, яка відкривалася та дозволяла завантажити в трюми до 25 бронетранспортерів

Дизель-електричний підводний човен «Ростов-на-Дону» біля берегів Севастополя. Фото від травня 2020 року

Дизель-електричний підводний човен «Ростов-на-Дону», спущений на воду у 2014 році, був уражений ЗСУ під час удару по Севастопольській військово-морській базі у вересні 2023 року. Підводний човен отримав серйозні пошкодження і буде або виведений на ремонт на тривалий термін, або ж утилізований.

Є відеозапис від грудня 2015 року, на якому видно, як цей підводний човен випускає  крилаті ракети «Калібр» по об'єктах у Сирії

Російський десантний корабель «Оленьогірський гірник» класу «Ропуха» на Неві у Санкт-Петербурзі. Липень 2021 року

У серпні 2023 року були опубліковані відеозаписи, на яких видно, як морський безпілотник вражає цей десантний корабель у порту Новоросійська (РФ). За даними розвідки Міністерства оборони Великобританії, в результаті атаки корабель отримав «серйозні ушкодження», а пізніше з'явилися відеозаписи, на яких видно, як він накренився на лівий борт під час буксирування.

Цей російський плавзасіб польського виробництва відноситься до того ж класу «Ропуха», що і «Мінськ», який був, вочевидь, знищений у вересні

Десантний корабель класу «Серна» із бойовою машиною піхоти на ріці Волга. Липень  2015 року.

У травні 2022 року під час стоянки біля острова Зміїний десантний корабель «Серна» був уражений ракетою, випущеною із безпілотного літального апарата Bayraktar.

Десантні кораблі «Серна» призначені для доставки бронетехніки на «берег» та транспортування вантажів. Ці кораблі мають унікальну конструкцію, що дозволяє створювати повітряну порожнину під дном корабля, що мінімізує його контакт із водою, зменшує опір і забезпечує велику швидкість. 

Флагман Чорноморського флоту Росії ракетний крейсер «Москва». Фото від 2012 року.
Цей корабель став широковідомим 24 лютого 2022 року, коли у перші години розпочатої Росією широкомасштабної війни проти України, вимагав від українського гарнізону на острові Зміїний здатися і отримав відповідь: «Русский военный корабль, иди на...». Ця фраза стала крилатою. 
13 квітня 2022 року, як стверджують у ЗСУ, російський флагманський корабель був уражений українськими протикорабельними ракетами «Нептун», наступного дня він затонув. 
Офіційна реакція Росії звелася до тези, що «Москва» затонула після «пожежі», внаслідок якої здетонували боєприпаси на борту.
Це найбільший російський військовий корабель, який затонув із часів Другої світової війни. Окрім іншого озброєння, крейсер ніс на собі 16 великих крилатих ракет, а його екіпаж нараховував майже 500 моряків.
 

Десантний корабель «Саратов» класу «Тапір» бере участь у навчаннях з висадки десанту на пляжі у Криму. Жовтень 2021 року

У березні 2022 року «Саратов» був уражений балістичною ракетою «Точка-У» та затонув у порту Бердянська (Україна). На відеозаписі наслідків удару видно, як із порту виходять інші російські судна, а «Саратов» горить. Пізніше обвуглені рештки судна підняли на берег порту за допомогою докового крана

Російський сторожовий катер класу «Раптор» у районі Кронштадта у 2016 році.

Як мінімум два швидкісні патрульні катери було знищені українським безпілотником «Байрактар» біля острова Зміїний у березні 2022 року.

Катери класу «Раптор» оснащені дистанційно керованою зброєю, бронею та кулестійким склом. Вперше вони надійшли на озброєння ВМФ Росії у 2015 році