Джо Байден порушив питання прав людини в Китаї у своїй першій розмові з Сі Цзіньпінем

Джо Байден, тоді віцепрезидент США, зустрічається з Сі Цзіньпінем у Пекіні в грудні 2013 року

Президент США Джо Байден 10 лютого провів першу після вступу на посаду телефонну розмову з очільником Китаю Сі Цзіньпінем, під час якої, згідно із заявою Білого дому, він порушив питання дотримання прав людини в Китаї, торгових відносин, відносин у сфері міжнародної безпеки і боротьби зі зміною клімату.

У повідомленні, оприлюдненому Білим домом, йдеться про те, що президент Байден наголосив, що його пріоритетами є гарантування безпеки американців, захист американського способу життя і збереження «вільного і відкритого» індо-тихоокеанського регіону.

Байден висловив глибоку стурбованість щодо «примусових і несправедливих» економічних методів, використовуваних Пекіном, придушення протестів у Гонконгу, порушення прав людини в Синьцзяні. Водночас президент США висловив готовність взаємодіяти з Китаєм, коли такі дії будуть в інтересах Сполучених Штатів і їхніх союзників.

Двоє лідерів також обмінялися думками про боротьбу з пандемією коронавірусу, зміною клімату та розповсюдженням зброї масового ураження.

Колишній президент США Дональд Трамп, який звинувачував Китай у пандемії COVID-19, не розмовляв із Сі Цзіньпінем від березня минулого року.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Між Вашингтоном і Пекіном. Чому Європа змінює своє ставлення до Китаю – думки аналітиків

Під час візиту до Пентагону 10 лютого Байден оголосив про намір проаналізувати політику США щодо Китаю.

Це стосуватиметься ключових сфер, зокрема розвідки, технологій, присутності американських військових у регіоні, альянси і двосторонні оборонні відносини з Пекіном.