Британія в травні пошле в Чорне море два кораблі на підтримку України – видання з посиланням на джерела

Британські фрегат «типу 23» і есмінець «типу 45» – саме такі, пише преса, мали б зайти в Чорне море. На цьому знімку 2016 року вони супроводжують у Північному морі російський авіаносний крейсер «Адмірал Кузнецов» – це стовп чорного диму вдалині ліворуч

Велика Британія в травні пошле в Чорне море два свої військові кораблі на підтримку України, пише видання Sunday Times із посиланням на неуточнені чільні джерела в Військово-морських силах країни.

За цим повідомленням, у Чорне море мають увійти один есмінець і один протичовновий фрегат зі складу флотської групи, яка перебуває в Середземному морі, а військові літаки і вертольоти, які базуються на флагманському авіаносці цієї групи, будуть напоготові, щоб підтримати їх у разі потреби.

Як пише видання, в Міністерстві оборони Великої Британії наразі не стали коментувати це повідомлення. Речник міністерства сказав лише, що британська влада співпрацює з Україною в спостереженні за ситуацією, висловлює «непохитну підтримку суверенітетові і територіальній цілісності України» і продовжує закликати Росію піти на деескалацію.

Попередніми днями не підтвердилися повідомлення, так само з посиланням на неназвані джерела в дипломатичних колах Туреччини, що до Чорного моря мали рушати два ракетні есмінці США. Повідомлення базувалися на інформації, що США подали належним чином заявку Туреччині на прохід своїх кораблів турецькими протоками в Чорне море, але врешті кораблі не пройшли.

За версіями, які поширюються в засобах інформації, але не підтверджені офіційно, влада США могла скасувати візит своїх кораблів через побоювання про надмірну ескалацію напруженості посеред масового нарощування військової присутності Росії в регіоні.

Тим часом, як повідомило тоді агентство Reuters, в урядових колах США йому пояснили, що й не мали твердих планів посилати ті кораблі в Чорне море, а заявку подавали про всяк випадок, і що це є для Військово-морських сил США звичною практикою – подавати такі заявки, але далеко не завжди їх використовувати. За словами співрозмовників агентства, в Туреччині, ймовірно, помилково сприйняли ту заявку як повідомлення про твердий план проходу кораблів.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Американські кораблі не дійшли до Чорного моря. А чи взагалі збиралися?

Відповідно до міжнародної конвенції Монтре, яка регулює правила проходу через турецькі протоки, зокрема, військові кораблі непричорноморських країн певним чином обмежені в можливостях такого проходу. Одна з низки умов – подача повідомлення про прохід протоками за 15 днів до планованої дати.

Останніми тижнями Україна і її західні союзники говорять про небачене з 2014 року нарощування військової присутності Росії біля східних кордонів України, а також в окупованому Криму і в Чорному й Азовському морях. Москва заявляє, що пересування російської армії територією Росії (до якої вона залічує й український Крим) не повинне викликати занепокоєння інших країн, зокрема України. Але такі дії занепокоїли не тільки Україну, а й її західних союзників. Союз НАТО вже вживає заходів у відповідь, дислокуючи на своїх східних флангах додаткові сили.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Сильна позиція президента Байдена щодо Росії. Після історії з «вбивцею» та санкцій готують саміт