МАГАТЕ повідомило про втрату зв’язку з системами моніторингу на ЧАЕС

Російська армія взяла під контроль два атомних об’єкти – Чорнобильську і Запорізьку атомні електростанції

Чорнобильська атомна електростанція, захоплена російськими військовими минулого місяця, більше не передає дані Міжнародному агентству з атомної енергії, повідомило МАГАТЕ і висловило стурбованість через персонал, який працює на українському об’єкті.

Голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі «вказав, що віддалена передача даних із систем моніторингу безпеки, встановлених на Чорнобильській АЕС, була втрачена», – йдеться у повідомленні агентства, оприлюдненому 8 березня.

Агентство вивчає стан систем моніторингу на інших локаціях в Україні і незабаром надасть додаткову інформацію.

Гроссі наголосив, що персонал, який обслуговує ядерні об’єкти, повинен мати можливість відпочивати і працювати в регулярні зміни, бо це має вирішальне значення для загальної ядерної безпеки.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Гендиректор МАГАТЕ пояснив, чому досі не відвідав Чорнобиль

Він додав, що через захоплення ЧАЕС російськими військами близько 210 працівників станції незмінно перебувають на АЕС, обмежені в доступі до їжі, води і медикаментів.

«Я глибоко стурбований важкою і стресовою ситуацією, з якою стикається персонал Чорнобильської атомної електростанції, та потенційними ризиками, які це несе для ядерної безпеки. Я закликаю сили, які контролюють об’єкт, терміново сприяти безпечній ротації персоналу», – сказав Гроссі.

Стосовно статусу діючих атомних електростанцій України, регулятор повідомив, що вісім із 15 реакторів країни працюють, у тому числі два на Запорізькій АЕС, підконтрольній з минулого тижня російським військам, і що персонал станцій працює позмінно. Рівень радіації на об’єктах був нормальним, йдеться в повідомленні.

Російська армія взяла під контроль два атомних об’єкти – Чорнобильську і Запорізьку атомні електростанції.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: МАГАТЕ «надзвичайно стурбоване» подіями на Запорізькій АЕС, захопленій військами РФ

Чорнобильську АЕС російські війська захопили одразу після початку вторгнення, увечері 24 лютого. Вже наступного дня там підвищився рівень радіації.

Серед захоплених об’єктів ЧАЕС − сховища відпрацьованого ядерного палива – СВЯП-1, СВЯП-2; новий безпечний конфайнмент об’єкта «Укриття»; блоки №№ 1, 2, 3 ЧАЕС на етапі зняття з експлуатації.

Уночі 4 березня внаслідок обстрілів із боку російської армії виникла пожежа на Запорізькій АЕС.

Зараз майданчик Запорізької АЕС захоплений російськими військами. Крім шести енергоблоків АЕС, на території станції є ще сховище відпрацьованого ядерного палива, яке містить близько 150 контейнерів.

Голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі раніше заявляв, що рівня підняття радіації довкола ЗАЕС не зафіксовано. У МАГАТЕ створили цілодобовий кризовий центр для моніторингу ситуації на АЕС України.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Це ще не аварія, але вже аварійна ситуація»: чим загрожує присутність армії РФ на ЧАЕС?