Мер: обстріли Енергодара не вщухають, серед населення – панічні настрої

Від 4 березня Запорізька АЕС та місто-супутник ЗАЕС – Енергодар – перебувають під окупацією російських військ.

Енергодар постійно перебуває під обстрілами, а серед місцевого населення – панічні настрої. Про це у коментарі Радіо Свобода розповів мер Енергодара Дмитро Орлов.

«Сьогодні більш-менш спокійно, але обстріли не вщухають ані вдень, ані вночі. Обстрілюється і інфраструктура міста, і житлові квартали. Є панічні настрої в населення, яке намагається якомога швидше покинути місто і виїхати на підконтрольну ЗСУ територію. Але окупанти і тут перепони роблять: не випускають», – зазначив Орлов.

За його оцінкою, з Енергодара, де до повномасштабного російського вторгнення проживало близько 53 тисяч осіб, наразі виїхало близько половини мешканців. При цьому більшість працівників Запорізької атомної електростанції, за його словами, залишаються.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Зеленський зустрівся з місією МАГАТЕ і її очільником Ґроссі в Києві

«Вони розуміють свою відповідальність перед світовим та європейським суспільством. Бо, окрім них, більше ніхто не зможе використовувати свої професійні навички задля ядерної та радіаційної безпеки», – пояснив Орлов.

Він також додав, що мешканці Енергодара та працівники ЗАЕС нині дуже сподіваються, що місія МАГАТЕ зробить «відповідні висновки» після візиту на атомну електростанцію.

«Бо використовувати найбільшу у Європі атомну станцію як майданчик для поля бою – це просто злочин, який може призвести до непередбачуваних наслідків світового масштабу», – наголошує мер Енергодара.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Росія умисно обстрілює коридори, якими МАГАТЕ має дістатися ЗАЕС – Подоляк

Від 4 березня Запорізька АЕС та місто-супутник ЗАЕС – Енергодар – перебувають під окупацією російських військ.

29 серпня гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі повідомив, що місія агентства вже прямує до Запорізької АЕС. Очікується, що місія розпочне роботу на ЗАЕС ближчими днями.

Уранці 30 серпня місія з 14 експертів Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), як повідомило видання CNN, прибула до Києва.

Місія МАГАТЕ пов’язана з побоюваннями ядерної катастрофи, які викликали посилення обстрілів території найбільшої в Європі Запорізької атомної електростанції.