ISW: спроби Росії зруйнувати енергетичну систему України остаточно провалилися

Наслідки ракетного удару по Запоріжжю, ілюстративне фото

Спроби російської армії зруйнували енергетичну інфраструктуру України остаточно провалилися – схоже, Кремль відмовився від цих зусиль, зазначають в американському Інституті вивчення війни (ISW).

За інформацією аналітиків, влада Росії в жовтні 2022 року поставила мету знищити український енергосектор до зими.

«Однак серія великомасштабних ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі не досягла цілей спричинити гуманітарну катастрофу, послабити український військовий потенціал і змусити Україну йти на переговори. 1 березня державні російські ЗМІ визнали цей провал», – йдеться в звіті.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Британська розвідка: Кремль переконує росіян, що «контролює» окуповані території

Фахівці навели дані міністерства оборони Великої Британії, в яких вказується, що частота масованих обстрілів армії РФ зменшилася з березня 2023 року.

За даними «Укренерго», енергосистема України наразі пережила 15 ракетних і 18 дронових атак Росії по її об’єктах, а внаслідок російських атак на підстанції прилетіло понад 200 ракет і дронів, які завдали «важких пошкоджень» обладнанню.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Російські війська «переорієнтовують напрямки ударів». У ГУР назвали можливі цілі

Останній наразі масований ракетний удар Росії по енергетиці України був зафіксований 9 березня. Після цієї масованої атаки найскладніша ситуація з електропостачанням виникла у Харківській та Житомирській областях.

24 лютого минулого року Росія розпочала повномасштабне вторгнення до України по всій довжині спільного кордону і з території Білорусі. За даними Генштабу ЗСУ, Росія за рік випустила майже п’ять тисяч ракет по території України.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: В «Укренерго» кажуть, що відновили 80% пошкодженої обстрілами магістральної мережі
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час