Зеленський повідомив, коли Україна почне підготовку інфраструктури для F-16

За його словами, цей процес потребуватиме певного часу

Україна почне підготовку інфраструктури для F-16 після досягнення остаточних домовленостей країн-партнерів про передачу Києву цих бойових літаків, заявив на пресконференції 6 червня президент Володимир Зеленський.

За його словами, цей процес потребуватиме певного часу. Зеленський додав, що під час його нещодавнього візиту до Молдови для участі в саміті Європейської політичної спільноти відбулася зустріч із лідерами країн, які підтвердили готовність надати Україні літаки F-16. Нині ще потрібне спільне погодження зі США.

«Партнери знають, скільки літаків нам потрібно. Я вже отримав від деяких наших європейських партнерів розуміння щодо кількості – вона потужна. Я дуже радий тій інформації, яку одержав від деяких держав. Просто в мене був такий день щастя. Це була серйозна, потужна пропозиція», – сказав голова держави, не навівши точних цифр.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Небесний щит України». Зеленський каже про підготовку до створення коаліції винищувачів на наступному «Рамштайні»

Зеленський зауважив, що виступає за те, щоб коаліція винищувачів була зафіксована окремою домовленістю, зокрема, це може відбутися на черговому засіданні групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн».

«І тоді розпочнеться підготовка всієї інфраструктури. Це нешвидко. Є розуміння, що робити», – сказав президент.

26 травня у Міноборони казали, що українські військові потребують близько 48 одиниць винищувачів F-16, аби звільнити українські території від російських військ.

Раніше міністр ВПС США Френк Кендалл заявив, що для поставки винищувачів F-16 до України знадобиться «у найкращому разі кілька місяців».

Після зустрічі президента США Джо Байдена і президента України Володимира Зеленського 21 травня стало відомо, що Байден обговорив підтримку Сполученими Штатами спільних зусиль із союзниками та партнерами щодо навчання українських пілотів управлінню винищувачами четвертого покоління, такими як F-16.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Переваги літаків F-16 у бою і чому «війна Путіна приречена на провал»: майор ВПС США розповіла про свій досвід