«Газпром» готовий транспортувати газ через Україну після 2024 року – Міллер

«Питання нових обсягів закупівель газу з Росії для транзиту через територію України повинні вирішуватися на ринкових умовах і за ринковими цінами», – заявив голова російської компанії

Російський «Газпром» готовий транспортувати газ через Україну після 2024 року, заявив голова правління компанії Олексій Міллер, якого цитує російське агентство «Інтерфакс».

«Питання нових обсягів закупівель газу з Росії для транзиту через територію України повинні вирішуватися на ринкових умовах і за ринковими цінами. Для обсягів нових закупівель російського газу українським маршрутом сумарно вище від поточних транзитних зобов’язань «Газпром» готовий навіть збільшити обсяги транзиту через Україну», – заявив Міллер ввечері 22 липня.

За його словами, «Газпром» «завжди підходив» до проєкту «Північний потік 2» як до економічного проєкту. «Його мета – забезпечити надійність, стабільність і диверсифікацію поставок газу на ринок Євросоюзу. А також зниження вартості газу для кінцевих споживачів за рахунок більш короткого транспортного маршруту», – додав Міллер.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Північний потік-2», США, Німеччина та Україна: про що домовляються сторони та чим ризикують

10 червня компанія-оператор газопроводу Nord Stream 2 AG заявила про завершення будівництва морської частини першої нитки цього газогону з загалом двох. Це означає, що він може бути відносно ближчим часом бути запущеним в експлуатацію.

Росія, а також прихильники газопроводу, що прокладається дном Балтійського моря в обхід України й інших транзитних держав, у Німеччині й кількох інших країнах Європи називають його виключно комерційним проєктом. Україна, США, низка інших країн Євросоюзу і керівництво ЄС заявляють, що цей проєкт суто політичний і не має економічного обґрунтування.

Критики газогону, зокрема, звертають увагу, що він має на меті пустити російський газ до Європи в обхід України і потенційно позбавити її значних сум плати за транзит, а також зробити її вразливою перед можливим російським воєнним нападом, запобіжником від якого нині ще є, зокрема, важливий транзитний маршрут російського газу до Європи українською територією.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Суд ЄС обмежив роботу гілки «Північного потоку» в Німеччині

Адміністрація президента США Джо Байдена, попри його різку критику проєкту, тим не менше вирішила надати виняток із санкцій компанії Nord Stream 2 AG, яка будує газопровід, і тим самим фактично уможливити його добудову і запуск, задля відновлення трансатлантичних відносин із Німеччиною, які зазнали значної шкоди за президентства Дональда Трампа.

США і Німеччина після досягнення домовленостей про умови завершення будівництва газопроводу «Північний потік-2» опублікували 21 липня спільну заяву, яка містить обіцянки Україні. Документ має назву «Спільна заява США і Німеччини на підтримку України, європейської енергетичної безпеки і наших кліматичних цілей».

У заяві вказано: «Якщо Росія спробує використовувати енергоносії як зброю або вчинить подальші агресивні дії проти України, Німеччина буде діяти на національному рівні і закликати Європейський союз до ухвалення ефективних заходів, включно із санкціями, щоб обмежити російський потенціал для експорту до Європи в енергетичному секторі, включаючи газ, або вжити ефективних заходів в інших економічно важливих сферах».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Прем’єр Польщі «висловив незгоду» з позицією її союзників щодо «Північного потоку-2»

США і Німеччина також вважають, що в інтересах України і Європи продовжити транзит російського газу через Україну після 2024 року, коли закінчується термін чинної угоди про цей транзит. Німеччина зобов’язується використовувати всі доступні засоби впливу, щоб уможливити продовження угоди з Росією про транзит газу через Україну до 10 років і призначити для цієї мети спеціального представника. Переговори щодо цього питання повинні розпочатися якомога швидше, але не пізніше ніж 1 вересня.

Добудова газопроводу «Північний потік-2» і продовження транзиту російського газу через територію України також були темами телефонної розмови, яка відбулася ввечері 21 липня між канцлером Німеччини Анґелою Меркель і президентом Росії Володимиром Путіним. Це сталося після того, як із Вашингтона надійшли перші повідомлення про те, що США і Німеччина узгодили деталі добудови газопроводу, який постачатиме російський газ до Німеччини дном Балтійського моря – в обхід України, Польщі й інших транзитних країн.